Asistent výživy

Kód kvalifikácie

U2265001-00591

Úroveň SKKR

4

SK ISCO-08

2265001

Sektorová rada

Zdravotníctvo a sociálne služby

Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti
popísať jednotlivé anatomické systémy ľudského tela
vysvetliť základné funkcie jednotlivých anatomických systémov ľudského tela
vysvetliť význam používania latinskej a medicínskej terminológie
vysvetliť jednotlivé fázy ontogentického vývoja človeka
popísať bio-psycho-sociálne potreby chorých
charakterizovať základné atribúty zdravia, jeho zachovania, upevňovania a obnovovania
popísať faktory, ktoré ovplyvňujú zdravotný stav
popísať príčiny patologických procesov v organizme
charakterizovať princípy mikrobiológie
charakterizovať zloženie potravín a výrobkov potravinárskeho priemyslu
vysvetliť využitie potravín a výrobkov potravinárskeho priemyslu vo výžive zdravého a chorého človeka
vysvetliť technológiu spracovania potravín
popísať požiadavky na epidemiologickú bezpečnosť potravín
popísať jednotlivé zložky výživy
vysvetliť podstatu trávenia a vstrebávania
vysvetliť metabolizmus jednotlivých živín
charakterizovať poruchy resorbcie jednotlivých zložiek výživy
charakterizovať výživové potreby a normy špecifických skupín obyvateľstva s ohľadom na vek
vysvetliť príčiny vzniku civilizačných chorôb a ďalších ochorení, možnosti ich predchádzania správnou výživou na základe najnovších poznatkov vedy
popísať základné a špecifické skupiny ochorení, príčiny ich vzniku
popísať vhodné opatrenia v stravovaní pri jednotlivých ochoreniach
vysvetliť možnosti ovplyvnenia liečebných výsledkov správnym výberom potravín a vhodným technologickým spracovaním
charakterizovať základné a špeciálne štandardizované diétne postupy
popísať základné princípy organizácie stravovacej prevádzky a ošetrujúcej jednotky vo vzťahu k novým trendom vo výžive a organizácii zdravotníckych zariadení
vysvetliť pravidlá ekonomiky a účtovníctva stravovania
charakterizovať marketing a manažment v oblasti stravovania
popísať princípy zdravotníckej etiky
charakterizovať princípy a zásady účinnej prvej pomoci pri úrazoch a stavoch ohrozujúcich život, pri hromadných postihnutiach
popísať organizáciu zdravotníctva a základné právne aspekty zdravotnej starostlivosti
charakterizovať predpisy bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, hygieny práce a používania prostriedkov protipožiarnej ochrany
charakterizovať princípy epidemiológie a hygieny výživy
vysvetliť princípy skladovania a distribúcie potravín a výrobkov potravinárskeho priemyslu
Zručnosti
vyhľadávať, triediť a spracovať odborné vedomosti z oblasti fyziologickej a liečebnej výživy
pozorovať chorých vzhľadom na ich zdravotný stav
reagovať rýchlo a presne na zmeny v zdravotnom stave chorých
navrhnúť spôsob správneho stravovania s cieľom zlepšenia zdravotného stavu
realizovať vhodné opatrenia v stravovaní a výžive pri zmenách zdravotného stavu
zostaviť optimálny jedálny lístok pre pacienta, klienta s výpočtami energetickej a biologickej hodnoty
zdôvodňovať svoje argumenty a riešenia v oblasti fyziologickej a liečebnej výživy
aplikovať optimálne technologické postupy pri spracovaní potravín
pripraviť jednotlivé diétne pokrmy
aplikovať hygienické predpisy v súvislosti s nákupom a skladovaním potravín
aplikovať hygienické predpisy v súvislosti s manipuláciou pri príprave a podávaním stravy
aplikovať hygienické predpisy v súvislosti s uchovávaním vzoriek stravy
pracovať s informačnou technikou, textovým a tabuľkovým editorom, databázovým programom pre stravovacie prevádzky
zabezpečovať práce súvisiace s materiálno-technickým vybavením pracoviska a jeho inventarizáciou
viesť dokumentáciu a vykonávať administratívne práce súvisiace so stravovaním a prevádzkou pracoviska
poskytnúť účinnú prvú pomoc pri úrazoch a stavoch ohrozujúcich život
dodržiavať predpisy bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, hygieny práce a používať prostriedky protipožiarnej ochrany
Kompetencie
dôslednosť pri riešení pracovných povinností
samostatnosť pri analyzovaní a riešení problémov
schopnosť dodržiavať disciplínu
schopnosť flexibility
schopnosť pracovať samostatne aj v kolektíve

Hodnotená spôsobilosť

  • charakterizovať zloženie potravín a výrobkov potravinárskeho priemyslu
  • popísať požiadavky na epidemiologickú bezpečnosť potravín
  • aplikovať hygienické predpisy v súvislosti s nákupom a skladovaním potravín
  • vysvetliť využitie potravín a výrobkov potravinárskeho priemyslu vo výžive zdravého a chorého človeka
  • vysvetliť princípy skladovania a distribúcie potravín a výrobkov potravinárskeho priemyslu
  • vysvetliť technológiu spracovania potravín
  • popísať jednotlivé zložky výživy
  • charakterizovať výživové potreby a normy špecifických skupín obyvateľstva s ohľadom na vek
  • vysvetliť podstatu trávenia a vstrebávania
  • vysvetliť metabolizmus jednotlivých živín
  • charakterizovať poruchy resorbcie jednotlivých zložiek výživy
  • charakterizovať princípy epidemiológie a hygieny výživy
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
charakterizovať zloženie potravín a výrobkov potravinárskeho priemysluústna metóda
popísať požiadavky na epidemiologickú bezpečnosť potravínústna metóda
dodržať hygienické predpisy v súvislosti s nákupom a skladovaním potravínpraktické skúšanie
vysvetliť využitie potravín a výrobkov potravinárskeho priemyslu vo výžive zdravého a chorého človekaústna metóda
vysvetliť technológiu spracovania, skladovania, distribúcie potravín a výrobkov potravinárskeho priemysluústna metóda
popísať zložky výživy, metabolizmus jednotlivých živín, podstatu trávenia a vstrebávaniaústna metóda
popísať výživové potreby a normy špecifických skupín obyvateľstva - deti, mládež, pracujúci, seniori, športovciústna metóda
popísať poruchy resorbcie jednotlivých zložiekústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá min. na 80%.

Hodnotená spôsobilosť

  • popísať bio-psycho-sociálne potreby chorých
  • popísať základné a špecifické skupiny ochorení, príčiny ich vzniku
  • popísať faktory, ktoré ovplyvňujú zdravotný stav
  • vysvetliť príčiny vzniku civilizačných chorôb a ďalších ochorení, možnosti ich predchádzania správnou výživou na základe najnovších poznatkov vedy
  • vysvetliť možnosti ovplyvnenia liečebných výsledkov správnym výberom potravín a vhodným technologickým spracovaním
  • popísať vhodné opatrenia v stravovaní pri jednotlivých ochoreniach
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
vysvetliť bio-psycho-sociálne potreby chorýchústna metóda
vysvetliť príčiny vzniku civilizačných chorôb a ďalších ochorení, možnosti ich predchádzania správnou výživou na základe najnovších poznatkov vedyústna metóda
vysvetliť vhodné opatrenia v stravovaní rôznych skupín obyvateľstvaústna metóda
určiť faktory, ktoré môžu ovplyvňovať zdravotný stavústna metóda
charakterizovať základné a špecifické skupiny ochoreníústna metóda
vysvetliť možnosti ovplyvnenia liečebných výsledkov vhodným výberom potravín a vhodným technologickým spracovanímústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá min. na 80%.

Hodnotená spôsobilosť

  • charakterizovať základné atribúty zdravia, jeho zachovania, upevňovania a obnovovania
  • charakterizovať princípy a zásady účinnej prvej pomoci pri úrazoch a stavoch ohrozujúcich život, pri hromadných postihnutiach
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
popísať základné atribúty zdravia, jeho zachovania, upevňovania a obnovovania a faktory, ktoré ovplyvňujú zdravotný stavústna metóda
popísať princípy a zásady účinnej prvej pomoci pri úrazoch a stavoch ohrozujúcich život, pri hromadných postihnutiachústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá min. na 80%.

Hodnotená spôsobilosť

  • popísať jednotlivé anatomické systémy ľudského tela
  • vysvetliť základné funkcie jednotlivých anatomických systémov ľudského tela
  • popísať príčiny patologických procesov v organizme
  • vysvetliť jednotlivé fázy ontogentického vývoja človeka
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
charakterizovať jednotlivé anatomické systémy ľudského telaústna metóda
popísať základné funkcie jednotlivých systémov ľudského telaústna metóda
vysvetliť príčiny patologických procesov v organizmeústna metóda
popísať jednotlivé fázy ontogentického vývoja človekaústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá min. na 80%.

Hodnotená spôsobilosť

  • charakterizovať základné a špeciálne štandardizované diétne postupy
  • popísať základné princípy organizácie stravovacej prevádzky a ošetrujúcej jednotky vo vzťahu k novým trendom vo výžive a organizácii zdravotníckych zariadení
  • charakterizovať princípy mikrobiológie
  • charakterizovať predpisy bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, hygieny práce a používania prostriedkov protipožiarnej ochrany
  • vysvetliť pravidlá ekonomiky a účtovníctva stravovania
  • charakterizovať marketing a manažment v oblasti stravovania
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
vysvetliť základné a špeciálne štandardizované diétne postupyústna metóda
vysvetliť základné princípy organizácie stravovacej prevádzky a ošetrujúcej jednotky vo vzťahu k novým trendom vo výžive a organizácii zdravotníckych zariadeníústna metóda
definovať princípy mikrobiológie, epidemiológie a hygieny výživyústna metóda
vysvetliť postupy zabezpečenia ochrany zdravia pri práci, hygieny práce a používania prostriedkov protipožiarnej ochranyústna metóda
popísať pravidlá ekonomiky a účtovníctva stravovaniaústna metóda
vysvetliť základné postupy marketingu a manažmentu v oblasti stravovaniaústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá min. na 80%.

Hodnotená spôsobilosť

  • popísať princípy zdravotníckej etiky
  • popísať organizáciu zdravotníctva a základné právne aspekty zdravotnej starostlivosti
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
charakterizovať princípy zdravotníckej etikyústna metóda
charakterizovať organizáciu zdravotníctva a základné právne aspekty zdravotnej starostlivostiústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá min. na 80%.

Hodnotená spôsobilosť

  • vysvetliť význam používania latinskej a medicínskej terminológie
  • dodržiavať predpisy bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, hygieny práce a používať prostriedky protipožiarnej ochrany
  • pracovať s informačnou technikou, textovým a tabuľkovým editorom, databázovým programom pre stravovacie prevádzky
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
aplikovať latinskú a medicínsku terminológiupraktické skúšanie
aplikovať predpisy bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, hygieny prácepraktické skúšanie
využívať prostriedky protipožiarnej ochranypraktické skúšanie
využívať informačnú techniku, pracovať s textovým a tabuľkovým editorom, databázovým programom pre stravovacie prevádzkypraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá min. na 90%.

Hodnotená spôsobilosť

  • pozorovať chorých vzhľadom na ich zdravotný stav
  • reagovať rýchlo a presne na zmeny v zdravotnom stave chorých
  • zdôvodňovať svoje argumenty a riešenia v oblasti fyziologickej a liečebnej výživy
  • vyhľadávať, triediť a spracovať odborné vedomosti z oblasti fyziologickej a liečebnej výživy
  • navrhnúť spôsob správneho stravovania s cieľom zlepšenia zdravotného stavu
  • realizovať vhodné opatrenia v stravovaní a výžive pri zmenách zdravotného stavu
  • zostaviť optimálny jedálny lístok pre pacienta, klienta s výpočtami energetickej a biologickej hodnoty
  • aplikovať optimálne technologické postupy pri spracovaní potravín
  • pripraviť jednotlivé diétne pokrmy
  • aplikovať hygienické predpisy v súvislosti s manipuláciou pri príprave a podávaním stravy
  • aplikovať hygienické predpisy v súvislosti s uchovávaním vzoriek stravy
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
monitorovať chorých, rýchlo a presne reagovať na zmeny v ich zdravotnom stave a urobiť vhodné opatrenia v stravovaní a výživepraktické skúšanie
odporúčať spôsob správneho stravovania s cieľom zlepšenia zdravotného stavupraktické skúšanie
navrhnúť optimálny jedálny lístok pre pacienta, klienta s výpočtami energetickej a biologickej hodnotypraktické skúšanie
využívať optimálne technologické postupy pri spracovaní potravínpraktické skúšanie
zhotoviť jednotlivé diétne pokrmypraktické skúšanie
dodržiavať hygienické predpisy v súvislosti s manipuláciou pri príprave a podávaním stravypraktické skúšanie
dodržiavať hygienické predpisy v súvislosti s uchovávaním vzoriek stravypraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá min. na 90%.

Hodnotená spôsobilosť

  • zabezpečovať práce súvisiace s materiálno-technickým vybavením pracoviska a jeho inventarizáciou
  • viesť dokumentáciu a vykonávať administratívne práce súvisiace so stravovaním a prevádzkou pracoviska
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
realizovať práce súvisiace s materiálno-technickým vybavením pracoviska a jeho inventarizácioupraktické skúšanie
vypracovať potrebnú dokumentáciupraktické skúšanie
realizovať administratívne práce súvisiace so stravovaním a prevádzkou pracoviskapraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá min. na 90%.

Hodnotená spôsobilosť

  • poskytnúť účinnú prvú pomoc pri úrazoch a stavoch ohrozujúcich život
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
zhodnotiť zdravotný stav ranených alebo inak zdravotne postihnutýchpraktické skúšanie
predviesť podanie účinnej prvej pomoci pri úrazoch a stavoch ohrozujúcich životpraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá min. na 90%.

Metodické usmernenia

ŠTÁTNY VZDELÁVACÍ PROGRAM PRE ODBORNÉ VZDELÁVANIE NA STREDNÝCH ZDRAVOTNÍCKYCH ŠKOLÁCH ŠTUDIJNÝ ODBOR: 5304 M ASISTENT VÝŽIVY

Zákon 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 72-90 a §109-111.

Zákon MŠVaV SR č. 317/2009 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch   o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov

Zákon MŠVaV SR č. 184/2009 Z. z. o odbornom vzdelávaní a príprave a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

Vyhláška MŠVaV SR č. 318/2008 Z. z. o  ukončovaní štúdia na stredných školách o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

Vyhláška MŠVaV SR č. 282/2009 Z. z. o o stredných školách  a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

Vyhláška MŠVaV SR č. 437/2009 Z. z. ktorou sa ustanovujú kvalifikačné predpoklady a osobitné kvalifikačné požiadavky pre jednotlivé kategórie pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.