Asistent výživy
Kód kvalifikácie
U2265001-00591
Úroveň SKKR
4
SK ISCO-08
2265001
Sektorová rada
Zdravotníctvo a sociálne služby
| Vedomosti |
|---|
| popísať jednotlivé anatomické systémy ľudského tela |
| vysvetliť základné funkcie jednotlivých anatomických systémov ľudského tela |
| vysvetliť význam používania latinskej a medicínskej terminológie |
| vysvetliť jednotlivé fázy ontogentického vývoja človeka |
| popísať bio-psycho-sociálne potreby chorých |
| charakterizovať základné atribúty zdravia, jeho zachovania, upevňovania a obnovovania |
| popísať faktory, ktoré ovplyvňujú zdravotný stav |
| popísať príčiny patologických procesov v organizme |
| charakterizovať princípy mikrobiológie |
| charakterizovať zloženie potravín a výrobkov potravinárskeho priemyslu |
| vysvetliť využitie potravín a výrobkov potravinárskeho priemyslu vo výžive zdravého a chorého človeka |
| vysvetliť technológiu spracovania potravín |
| popísať požiadavky na epidemiologickú bezpečnosť potravín |
| popísať jednotlivé zložky výživy |
| vysvetliť podstatu trávenia a vstrebávania |
| vysvetliť metabolizmus jednotlivých živín |
| charakterizovať poruchy resorbcie jednotlivých zložiek výživy |
| charakterizovať výživové potreby a normy špecifických skupín obyvateľstva s ohľadom na vek |
| vysvetliť príčiny vzniku civilizačných chorôb a ďalších ochorení, možnosti ich predchádzania správnou výživou na základe najnovších poznatkov vedy |
| popísať základné a špecifické skupiny ochorení, príčiny ich vzniku |
| popísať vhodné opatrenia v stravovaní pri jednotlivých ochoreniach |
| vysvetliť možnosti ovplyvnenia liečebných výsledkov správnym výberom potravín a vhodným technologickým spracovaním |
| charakterizovať základné a špeciálne štandardizované diétne postupy |
| popísať základné princípy organizácie stravovacej prevádzky a ošetrujúcej jednotky vo vzťahu k novým trendom vo výžive a organizácii zdravotníckych zariadení |
| vysvetliť pravidlá ekonomiky a účtovníctva stravovania |
| charakterizovať marketing a manažment v oblasti stravovania |
| popísať princípy zdravotníckej etiky |
| charakterizovať princípy a zásady účinnej prvej pomoci pri úrazoch a stavoch ohrozujúcich život, pri hromadných postihnutiach |
| popísať organizáciu zdravotníctva a základné právne aspekty zdravotnej starostlivosti |
| charakterizovať predpisy bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, hygieny práce a používania prostriedkov protipožiarnej ochrany |
| charakterizovať princípy epidemiológie a hygieny výživy |
| vysvetliť princípy skladovania a distribúcie potravín a výrobkov potravinárskeho priemyslu |
| Zručnosti |
|---|
| vyhľadávať, triediť a spracovať odborné vedomosti z oblasti fyziologickej a liečebnej výživy |
| pozorovať chorých vzhľadom na ich zdravotný stav |
| reagovať rýchlo a presne na zmeny v zdravotnom stave chorých |
| navrhnúť spôsob správneho stravovania s cieľom zlepšenia zdravotného stavu |
| realizovať vhodné opatrenia v stravovaní a výžive pri zmenách zdravotného stavu |
| zostaviť optimálny jedálny lístok pre pacienta, klienta s výpočtami energetickej a biologickej hodnoty |
| zdôvodňovať svoje argumenty a riešenia v oblasti fyziologickej a liečebnej výživy |
| aplikovať optimálne technologické postupy pri spracovaní potravín |
| pripraviť jednotlivé diétne pokrmy |
| aplikovať hygienické predpisy v súvislosti s nákupom a skladovaním potravín |
| aplikovať hygienické predpisy v súvislosti s manipuláciou pri príprave a podávaním stravy |
| aplikovať hygienické predpisy v súvislosti s uchovávaním vzoriek stravy |
| pracovať s informačnou technikou, textovým a tabuľkovým editorom, databázovým programom pre stravovacie prevádzky |
| zabezpečovať práce súvisiace s materiálno-technickým vybavením pracoviska a jeho inventarizáciou |
| viesť dokumentáciu a vykonávať administratívne práce súvisiace so stravovaním a prevádzkou pracoviska |
| poskytnúť účinnú prvú pomoc pri úrazoch a stavoch ohrozujúcich život |
| dodržiavať predpisy bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, hygieny práce a používať prostriedky protipožiarnej ochrany |
| Kompetencie |
|---|
| dôslednosť pri riešení pracovných povinností |
| samostatnosť pri analyzovaní a riešení problémov |
| schopnosť dodržiavať disciplínu |
| schopnosť flexibility |
| schopnosť pracovať samostatne aj v kolektíve |
Hodnotená spôsobilosť
- charakterizovať zloženie potravín a výrobkov potravinárskeho priemyslu
- popísať požiadavky na epidemiologickú bezpečnosť potravín
- aplikovať hygienické predpisy v súvislosti s nákupom a skladovaním potravín
- vysvetliť využitie potravín a výrobkov potravinárskeho priemyslu vo výžive zdravého a chorého človeka
- vysvetliť princípy skladovania a distribúcie potravín a výrobkov potravinárskeho priemyslu
- vysvetliť technológiu spracovania potravín
- popísať jednotlivé zložky výživy
- charakterizovať výživové potreby a normy špecifických skupín obyvateľstva s ohľadom na vek
- vysvetliť podstatu trávenia a vstrebávania
- vysvetliť metabolizmus jednotlivých živín
- charakterizovať poruchy resorbcie jednotlivých zložiek výživy
- charakterizovať princípy epidemiológie a hygieny výživy
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| charakterizovať zloženie potravín a výrobkov potravinárskeho priemyslu | ústna metóda |
| popísať požiadavky na epidemiologickú bezpečnosť potravín | ústna metóda |
| dodržať hygienické predpisy v súvislosti s nákupom a skladovaním potravín | praktické skúšanie |
| vysvetliť využitie potravín a výrobkov potravinárskeho priemyslu vo výžive zdravého a chorého človeka | ústna metóda |
| vysvetliť technológiu spracovania, skladovania, distribúcie potravín a výrobkov potravinárskeho priemyslu | ústna metóda |
| popísať zložky výživy, metabolizmus jednotlivých živín, podstatu trávenia a vstrebávania | ústna metóda |
| popísať výživové potreby a normy špecifických skupín obyvateľstva - deti, mládež, pracujúci, seniori, športovci | ústna metóda |
| popísať poruchy resorbcie jednotlivých zložiek | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá min. na 80%.
Hodnotená spôsobilosť
- popísať bio-psycho-sociálne potreby chorých
- popísať základné a špecifické skupiny ochorení, príčiny ich vzniku
- popísať faktory, ktoré ovplyvňujú zdravotný stav
- vysvetliť príčiny vzniku civilizačných chorôb a ďalších ochorení, možnosti ich predchádzania správnou výživou na základe najnovších poznatkov vedy
- vysvetliť možnosti ovplyvnenia liečebných výsledkov správnym výberom potravín a vhodným technologickým spracovaním
- popísať vhodné opatrenia v stravovaní pri jednotlivých ochoreniach
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| vysvetliť bio-psycho-sociálne potreby chorých | ústna metóda |
| vysvetliť príčiny vzniku civilizačných chorôb a ďalších ochorení, možnosti ich predchádzania správnou výživou na základe najnovších poznatkov vedy | ústna metóda |
| vysvetliť vhodné opatrenia v stravovaní rôznych skupín obyvateľstva | ústna metóda |
| určiť faktory, ktoré môžu ovplyvňovať zdravotný stav | ústna metóda |
| charakterizovať základné a špecifické skupiny ochorení | ústna metóda |
| vysvetliť možnosti ovplyvnenia liečebných výsledkov vhodným výberom potravín a vhodným technologickým spracovaním | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá min. na 80%.
Hodnotená spôsobilosť
- charakterizovať základné atribúty zdravia, jeho zachovania, upevňovania a obnovovania
- charakterizovať princípy a zásady účinnej prvej pomoci pri úrazoch a stavoch ohrozujúcich život, pri hromadných postihnutiach
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| popísať základné atribúty zdravia, jeho zachovania, upevňovania a obnovovania a faktory, ktoré ovplyvňujú zdravotný stav | ústna metóda |
| popísať princípy a zásady účinnej prvej pomoci pri úrazoch a stavoch ohrozujúcich život, pri hromadných postihnutiach | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá min. na 80%.
Hodnotená spôsobilosť
- popísať jednotlivé anatomické systémy ľudského tela
- vysvetliť základné funkcie jednotlivých anatomických systémov ľudského tela
- popísať príčiny patologických procesov v organizme
- vysvetliť jednotlivé fázy ontogentického vývoja človeka
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| charakterizovať jednotlivé anatomické systémy ľudského tela | ústna metóda |
| popísať základné funkcie jednotlivých systémov ľudského tela | ústna metóda |
| vysvetliť príčiny patologických procesov v organizme | ústna metóda |
| popísať jednotlivé fázy ontogentického vývoja človeka | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá min. na 80%.
Hodnotená spôsobilosť
- charakterizovať základné a špeciálne štandardizované diétne postupy
- popísať základné princípy organizácie stravovacej prevádzky a ošetrujúcej jednotky vo vzťahu k novým trendom vo výžive a organizácii zdravotníckych zariadení
- charakterizovať princípy mikrobiológie
- charakterizovať predpisy bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, hygieny práce a používania prostriedkov protipožiarnej ochrany
- vysvetliť pravidlá ekonomiky a účtovníctva stravovania
- charakterizovať marketing a manažment v oblasti stravovania
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| vysvetliť základné a špeciálne štandardizované diétne postupy | ústna metóda |
| vysvetliť základné princípy organizácie stravovacej prevádzky a ošetrujúcej jednotky vo vzťahu k novým trendom vo výžive a organizácii zdravotníckych zariadení | ústna metóda |
| definovať princípy mikrobiológie, epidemiológie a hygieny výživy | ústna metóda |
| vysvetliť postupy zabezpečenia ochrany zdravia pri práci, hygieny práce a používania prostriedkov protipožiarnej ochrany | ústna metóda |
| popísať pravidlá ekonomiky a účtovníctva stravovania | ústna metóda |
| vysvetliť základné postupy marketingu a manažmentu v oblasti stravovania | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá min. na 80%.
Hodnotená spôsobilosť
- popísať princípy zdravotníckej etiky
- popísať organizáciu zdravotníctva a základné právne aspekty zdravotnej starostlivosti
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| charakterizovať princípy zdravotníckej etiky | ústna metóda |
| charakterizovať organizáciu zdravotníctva a základné právne aspekty zdravotnej starostlivosti | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá min. na 80%.
Hodnotená spôsobilosť
- vysvetliť význam používania latinskej a medicínskej terminológie
- dodržiavať predpisy bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, hygieny práce a používať prostriedky protipožiarnej ochrany
- pracovať s informačnou technikou, textovým a tabuľkovým editorom, databázovým programom pre stravovacie prevádzky
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| aplikovať latinskú a medicínsku terminológiu | praktické skúšanie |
| aplikovať predpisy bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, hygieny práce | praktické skúšanie |
| využívať prostriedky protipožiarnej ochrany | praktické skúšanie |
| využívať informačnú techniku, pracovať s textovým a tabuľkovým editorom, databázovým programom pre stravovacie prevádzky | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá min. na 90%.
Hodnotená spôsobilosť
- pozorovať chorých vzhľadom na ich zdravotný stav
- reagovať rýchlo a presne na zmeny v zdravotnom stave chorých
- zdôvodňovať svoje argumenty a riešenia v oblasti fyziologickej a liečebnej výživy
- vyhľadávať, triediť a spracovať odborné vedomosti z oblasti fyziologickej a liečebnej výživy
- navrhnúť spôsob správneho stravovania s cieľom zlepšenia zdravotného stavu
- realizovať vhodné opatrenia v stravovaní a výžive pri zmenách zdravotného stavu
- zostaviť optimálny jedálny lístok pre pacienta, klienta s výpočtami energetickej a biologickej hodnoty
- aplikovať optimálne technologické postupy pri spracovaní potravín
- pripraviť jednotlivé diétne pokrmy
- aplikovať hygienické predpisy v súvislosti s manipuláciou pri príprave a podávaním stravy
- aplikovať hygienické predpisy v súvislosti s uchovávaním vzoriek stravy
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| monitorovať chorých, rýchlo a presne reagovať na zmeny v ich zdravotnom stave a urobiť vhodné opatrenia v stravovaní a výžive | praktické skúšanie |
| odporúčať spôsob správneho stravovania s cieľom zlepšenia zdravotného stavu | praktické skúšanie |
| navrhnúť optimálny jedálny lístok pre pacienta, klienta s výpočtami energetickej a biologickej hodnoty | praktické skúšanie |
| využívať optimálne technologické postupy pri spracovaní potravín | praktické skúšanie |
| zhotoviť jednotlivé diétne pokrmy | praktické skúšanie |
| dodržiavať hygienické predpisy v súvislosti s manipuláciou pri príprave a podávaním stravy | praktické skúšanie |
| dodržiavať hygienické predpisy v súvislosti s uchovávaním vzoriek stravy | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá min. na 90%.
Hodnotená spôsobilosť
- zabezpečovať práce súvisiace s materiálno-technickým vybavením pracoviska a jeho inventarizáciou
- viesť dokumentáciu a vykonávať administratívne práce súvisiace so stravovaním a prevádzkou pracoviska
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| realizovať práce súvisiace s materiálno-technickým vybavením pracoviska a jeho inventarizáciou | praktické skúšanie |
| vypracovať potrebnú dokumentáciu | praktické skúšanie |
| realizovať administratívne práce súvisiace so stravovaním a prevádzkou pracoviska | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá min. na 90%.
Hodnotená spôsobilosť
- poskytnúť účinnú prvú pomoc pri úrazoch a stavoch ohrozujúcich život
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| zhodnotiť zdravotný stav ranených alebo inak zdravotne postihnutých | praktické skúšanie |
| predviesť podanie účinnej prvej pomoci pri úrazoch a stavoch ohrozujúcich život | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá min. na 90%.
| Metodické usmernenia |
|---|
ŠTÁTNY VZDELÁVACÍ PROGRAM PRE ODBORNÉ VZDELÁVANIE NA STREDNÝCH ZDRAVOTNÍCKYCH ŠKOLÁCH ŠTUDIJNÝ ODBOR: 5304 M ASISTENT VÝŽIVY Zákon 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 72-90 a §109-111. Zákon MŠVaV SR č. 317/2009 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov Zákon MŠVaV SR č. 184/2009 Z. z. o odbornom vzdelávaní a príprave a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Vyhláška MŠVaV SR č. 318/2008 Z. z. o ukončovaní štúdia na stredných školách o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Vyhláška MŠVaV SR č. 282/2009 Z. z. o o stredných školách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Vyhláška MŠVaV SR č. 437/2009 Z. z. ktorou sa ustanovujú kvalifikačné predpoklady a osobitné kvalifikačné požiadavky pre jednotlivé kategórie pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. |