Diabetológ
Kód kvalifikácie
U2212002-00551
Úroveň SKKR
7
SK ISCO-08
2212002
Sektorová rada
Zdravotníctvo a sociálne služby
Vedomosti |
---|
popísať zásady bezpečnosti, ochrany zdravia a hygieny pri práci diabetológa |
charakterizovať legislatívny rámec vzťahujúci sa na oblasť poskytovania zdravotnej starostlivosti |
vysvetliť epidemiológiu diabetológie, poruchy látkovej premeny a výživy |
charakterizovať etiológiu a patogenézu diabetológie, poruchy látkovej premeny a výživy |
popísať klinický obraz diabetológie, poruchy látkovej premeny a výživy |
vysvetliť diferenciálnu diagnostiku diabetológie, poruchy látkovej premeny a výživy |
vysvetliť možnosti liečby jednotlivých druhov diabetes mellitus |
vysvetliť prognózy jednotlivých druhov diabetes mellitus |
vymedziť postupy v prevencii diabetológie, poruchy látkovej premeny a výživy |
definovať špecifiká diabetológie, poruchy látkovej premeny a výživy v gravidite a vyššom veku |
popísať anestéziologické a operačné riziká vo vzťahu k zamýšľanému operačnému výkonu |
charakterizovať akútne a chronické komplikácie diabetes mellitus |
definovať poruchy metabolizmu tukov |
definovať obezitu |
Zručnosti |
---|
aplikovať hodnotiace, diagnostické a intervenčné postupy a výkony potrebné na výkon špecializovaných pracovných činností v rámci odboru diabetológia, poruchy látkovej premeny a výživy |
určovať pracovnú diagnózu |
zostavovať diagnostický plán |
indikovať vyšetrovacie metódy na určenie správnej diagnózy diabetes mellitus |
analyzovať výsledky indikovaných vyšetrení |
hodnotiť účinnosť a bezpečnosť stanovenej liečby |
aplikovať zásady bezpečnosti, ochrany zdravia a hygieny pri práci diabetológa |
interpretovať výsledky laboratórnych, zobrazovacích a iných pomocných vyšetrení |
ordinovať správny terapeutický postup pri jednotlivých druhoch diabetes mellitus |
edukovať pacienta o všetkých dôležitých aspektoch jeho choroby |
používať techniky verbálnej a neverbálnej komunikácie pri poskytovaní edukácie a poradenstva |
voliť primeraný šýl komunikácie podľa veku a zdravotného stavu pacienta |
Kompetencie |
---|
samostatnosť pri vykonávaní zdravotnej starostlivosti |
schopnosť adaptability a flexibility v myslení |
schopnosť kontinuálneho vzdelávania sa |
zodpovednosť za kvalitu svojej práce |
schopnosť pracovať v tíme |
Hodnotená spôsobilosť
- charakterizovať legislatívny rámec vzťahujúci sa na oblasť poskytovania zdravotnej starostlivosti
- vysvetliť epidemiológiu diabetológie, poruchy látkovej premeny a výživy
- charakterizovať etiológiu a patogenézu diabetológie, poruchy látkovej premeny a výživy
- popísať klinický obraz diabetológie, poruchy látkovej premeny a výživy
- vysvetliť diferenciálnu diagnostiku diabetológie, poruchy látkovej premeny a výživy
- vysvetliť možnosti liečby jednotlivých druhov diabetes mellitus
- vysvetliť prognózy jednotlivých druhov diabetes mellitus
- vymedziť postupy v prevencii diabetológie, poruchy látkovej premeny a výživy
- definovať špecifiká diabetológie, poruchy látkovej premeny a výživy v gravidite a vyššom veku
- popísať anestéziologické a operačné riziká vo vzťahu k zamýšľanému operačnému výkonu
- charakterizovať akútne a chronické komplikácie diabetes mellitus
- definovať obezitu
- definovať poruchy metabolizmu tukov
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
charakterizovať právne predpisy pre oblasť zdravotnej starostlivosti | písomná metóda |
charakterizovať epidemiológiu diabetológie, poruchy látkovej premeny a výživy | ústna metóda |
definovať teoretické vedomosti pre odbor diabetológia, poruchy látkovej premeny a výživy | ústna metóda |
vysvetliť etiológiu a patogenézu diabetológie, poruchy látkovej premeny a výživy | ústna metóda |
rozoznať klinický obraz diabetológie, poruchy látkovej premeny a výživy | praktické skúšanie |
popísať diferenciálnu diagnostiku diabetológie, poruchy látkovej premeny a výživy | ústna metóda |
rozoznať akútne a chronické komplikácie diabetes mellitus | ústna metóda |
definovať poruchy metabolizmu tukov | ústna metóda |
definovať obezitu | ústna metóda |
stanoviť možnosti liečby jednotlivých druhov diabetes mellitus | ústna metóda |
určiť prognózy jednotlivých druhov diabetes mellitus | praktické skúšanie |
popísať postupy v prevencii diabetológie, poruchy látkovej premeny a výživy | ústna metóda |
charakterizovať špecifiká diabetológie, poruchy látkovej premeny a výživy v gravidite a vyššom veku | ústna metóda |
určiť anestéziologické a operačné riziká vo vzťahu k zamýšľanému operačnému výkonu | ústna metóda |
popísať súčasné nové trendy v diagnostike a liečbe jednotlivých ochorení v diabetológii, poruche látkovej premeny a výživy | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť kritéria hodnotenia 1,2,3,4,6,7,8,9,10,12,13,14 minimálne na 75 % a kritériá hodnotenia 5,11 minimálne na 90%.
Hodnotená spôsobilosť
- aplikovať hodnotiace, diagnostické a intervenčné postupy a výkony potrebné na výkon špecializovaných pracovných činností v rámci odboru diabetológia, poruchy látkovej premeny a výživy
- určovať pracovnú diagnózu
- zostavovať diagnostický plán
- indikovať vyšetrovacie metódy na určenie správnej diagnózy diabetes mellitus
- analyzovať výsledky indikovaných vyšetrení
- ordinovať správny terapeutický postup pri jednotlivých druhoch diabetes mellitus
- interpretovať výsledky laboratórnych, zobrazovacích a iných pomocných vyšetrení
- hodnotiť účinnosť a bezpečnosť stanovenej liečby
- edukovať pacienta o všetkých dôležitých aspektoch jeho choroby
- popísať zásady bezpečnosti, ochrany zdravia a hygieny pri práci diabetológa
- aplikovať zásady bezpečnosti, ochrany zdravia a hygieny pri práci diabetológa
- voliť primeraný šýl komunikácie podľa veku a zdravotného stavu pacienta
- používať techniky verbálnej a neverbálnej komunikácie pri poskytovaní edukácie a poradenstva
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
popísať hodnotiace, diagnostické a intervenčné postupy a výkony potrebné na výkon špecializovaných pracovných činností v rámci odboru diabetológia, poruchy látkovej premeny a výživy | ústna metóda |
popísať výsledky laboratórnych, zobrazovacích a iných pomocných vyšetrení podľa zadania | ústna metóda |
informovať pacienta o všetkých dôležitých aspektoch svojej choroby | ústna metóda |
popísať techniky efektívnej komunikácie | ústna metóda |
určiť pracovnú diagnózu podľa zadania | praktické skúšanie |
stanoviť diagnostický plán podľa zadania | praktické skúšanie |
indikovať vyšetrovacie metódy na určenie správnej diagnózy podľa zadania | praktické skúšanie |
vytvoriť analýzu výsledkov indikovaných vyšetrení | praktické skúšanie |
určiť správny terapeutický postup podľa zadania | praktické skúšanie |
posúdiť účinnosť a bezpečnosť stanovenej liečby | praktické skúšanie |
predviesť spôsob edukácie pacienta podľa zadania | praktické skúšanie |
predviesť spôsob zvládania konfliktných situácia na základe zadania | praktické skúšanie |
opísať zásady bezpečnosti, ochrany zdravia a hygieny pri práci diabetológa | ústna metóda |
určiť ochranné pomôcky potrebné pri práci diabetológa na základe dodržania zásad bezpečnosti, ochrany zdravia a hygieny | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť kritéria hodnotenia 1,2,3,4,13 minimálne na 75 % a kritériá hodnotenia 5,6,7,8,9,10,11,12,14 minimálne na 90%.
Metodické usmernenia |
---|
Uchádzač o získanie kvalifikácie musí mať absolvované vysokoškolské vzdelanie II. stupňa v odbore Všeobecné lekárstvo.
Nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 296/2010 Z.z. o odbornej spôsobilosti na výkon zdravotníckeho povolania, spôsobe ďalšieho vzdelávania zdravotníckych pracovníkov, sústave špecializačných odborov a sústave certifikovaných pracovných činností. Nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 513/2011 Z.z. o používaní profesijných titulov a ich skratiek viažucich sa na odbornú spôsobilosť na výkon zdravotníckeho povolania. Zákon č. 578/2004 Z.z. o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov § 40 ods.3. |