Diabetológ

Kód kvalifikácie

U2212002-00551

Úroveň SKKR

7

SK ISCO-08

2212002

Sektorová rada

Zdravotníctvo a sociálne služby

Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti
popísať zásady bezpečnosti, ochrany zdravia a hygieny pri práci diabetológa
charakterizovať legislatívny rámec vzťahujúci sa na oblasť poskytovania zdravotnej starostlivosti
vysvetliť epidemiológiu diabetológie, poruchy látkovej premeny a výživy
charakterizovať etiológiu a patogenézu diabetológie, poruchy látkovej premeny a výživy
popísať klinický obraz diabetológie, poruchy látkovej premeny a výživy
vysvetliť diferenciálnu diagnostiku diabetológie, poruchy látkovej premeny a výživy
vysvetliť možnosti liečby jednotlivých druhov diabetes mellitus
vysvetliť prognózy jednotlivých druhov diabetes mellitus
vymedziť postupy v prevencii diabetológie, poruchy látkovej premeny a výživy
definovať špecifiká diabetológie, poruchy látkovej premeny a výživy v gravidite a vyššom veku
popísať anestéziologické a operačné riziká vo vzťahu k zamýšľanému operačnému výkonu
charakterizovať akútne a chronické komplikácie diabetes mellitus
definovať poruchy metabolizmu tukov
definovať obezitu
Zručnosti
aplikovať hodnotiace, diagnostické a intervenčné postupy a výkony potrebné na výkon špecializovaných pracovných činností v rámci odboru diabetológia, poruchy látkovej premeny a výživy
určovať pracovnú diagnózu
zostavovať diagnostický plán
indikovať vyšetrovacie metódy na určenie správnej diagnózy diabetes mellitus
analyzovať výsledky indikovaných vyšetrení
hodnotiť účinnosť a bezpečnosť stanovenej liečby
aplikovať zásady bezpečnosti, ochrany zdravia a hygieny pri práci diabetológa
interpretovať výsledky laboratórnych, zobrazovacích a iných pomocných vyšetrení
ordinovať správny terapeutický postup pri jednotlivých druhoch diabetes mellitus
edukovať pacienta o všetkých dôležitých aspektoch jeho choroby
používať techniky verbálnej a neverbálnej komunikácie pri poskytovaní edukácie a poradenstva
voliť primeraný šýl komunikácie podľa veku a zdravotného stavu pacienta
Kompetencie
samostatnosť pri vykonávaní zdravotnej starostlivosti
schopnosť adaptability a flexibility v myslení
schopnosť kontinuálneho vzdelávania sa
zodpovednosť za kvalitu svojej práce
schopnosť pracovať v tíme

Hodnotená spôsobilosť

  • charakterizovať legislatívny rámec vzťahujúci sa na oblasť poskytovania zdravotnej starostlivosti
  • vysvetliť epidemiológiu diabetológie, poruchy látkovej premeny a výživy
  • charakterizovať etiológiu a patogenézu diabetológie, poruchy látkovej premeny a výživy
  • popísať klinický obraz diabetológie, poruchy látkovej premeny a výživy
  • vysvetliť diferenciálnu diagnostiku diabetológie, poruchy látkovej premeny a výživy
  • vysvetliť možnosti liečby jednotlivých druhov diabetes mellitus
  • vysvetliť prognózy jednotlivých druhov diabetes mellitus
  • vymedziť postupy v prevencii diabetológie, poruchy látkovej premeny a výživy
  • definovať špecifiká diabetológie, poruchy látkovej premeny a výživy v gravidite a vyššom veku
  • popísať anestéziologické a operačné riziká vo vzťahu k zamýšľanému operačnému výkonu
  • charakterizovať akútne a chronické komplikácie diabetes mellitus
  • definovať obezitu
  • definovať poruchy metabolizmu tukov
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
charakterizovať právne predpisy pre oblasť zdravotnej starostlivostipísomná metóda
charakterizovať epidemiológiu diabetológie, poruchy látkovej premeny a výživyústna metóda
definovať teoretické vedomosti pre odbor diabetológia, poruchy látkovej premeny a výživyústna metóda
vysvetliť etiológiu a patogenézu diabetológie, poruchy látkovej premeny a výživyústna metóda
rozoznať klinický obraz diabetológie, poruchy látkovej premeny a výživypraktické skúšanie
popísať diferenciálnu diagnostiku diabetológie, poruchy látkovej premeny a výživyústna metóda
rozoznať akútne a chronické komplikácie diabetes mellitusústna metóda
definovať poruchy metabolizmu tukovústna metóda
definovať obezituústna metóda
stanoviť možnosti liečby jednotlivých druhov diabetes mellitusústna metóda
určiť prognózy jednotlivých druhov diabetes mellituspraktické skúšanie
popísať postupy v prevencii diabetológie, poruchy látkovej premeny a výživyústna metóda
charakterizovať špecifiká diabetológie, poruchy látkovej premeny a výživy v gravidite a vyššom vekuústna metóda
určiť anestéziologické a operačné riziká vo vzťahu k zamýšľanému operačnému výkonuústna metóda
popísať súčasné nové trendy v diagnostike a liečbe jednotlivých ochorení v diabetológii, poruche látkovej premeny a výživyústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť kritéria hodnotenia 1,2,3,4,6,7,8,9,10,12,13,14 minimálne na 75 % a kritériá hodnotenia 5,11 minimálne na 90%.

Hodnotená spôsobilosť

  • aplikovať hodnotiace, diagnostické a intervenčné postupy a výkony potrebné na výkon špecializovaných pracovných činností v rámci odboru diabetológia, poruchy látkovej premeny a výživy
  • určovať pracovnú diagnózu
  • zostavovať diagnostický plán
  • indikovať vyšetrovacie metódy na určenie správnej diagnózy diabetes mellitus
  • analyzovať výsledky indikovaných vyšetrení
  • ordinovať správny terapeutický postup pri jednotlivých druhoch diabetes mellitus
  • interpretovať výsledky laboratórnych, zobrazovacích a iných pomocných vyšetrení
  • hodnotiť účinnosť a bezpečnosť stanovenej liečby
  • edukovať pacienta o všetkých dôležitých aspektoch jeho choroby
  • popísať zásady bezpečnosti, ochrany zdravia a hygieny pri práci diabetológa
  • aplikovať zásady bezpečnosti, ochrany zdravia a hygieny pri práci diabetológa
  • voliť primeraný šýl komunikácie podľa veku a zdravotného stavu pacienta
  • používať techniky verbálnej a neverbálnej komunikácie pri poskytovaní edukácie a poradenstva
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
popísať hodnotiace, diagnostické a intervenčné postupy a výkony potrebné na výkon špecializovaných pracovných činností v rámci odboru diabetológia, poruchy látkovej premeny a výživyústna metóda
popísať výsledky laboratórnych, zobrazovacích a iných pomocných vyšetrení podľa zadaniaústna metóda
informovať pacienta o všetkých dôležitých aspektoch svojej chorobyústna metóda
popísať techniky efektívnej komunikácieústna metóda
určiť pracovnú diagnózu podľa zadaniapraktické skúšanie
stanoviť diagnostický plán podľa zadaniapraktické skúšanie
indikovať vyšetrovacie metódy na určenie správnej diagnózy podľa zadaniapraktické skúšanie
vytvoriť analýzu výsledkov indikovaných vyšetrenípraktické skúšanie
určiť správny terapeutický postup podľa zadaniapraktické skúšanie
posúdiť účinnosť a bezpečnosť stanovenej liečbypraktické skúšanie
predviesť spôsob edukácie pacienta podľa zadaniapraktické skúšanie
predviesť spôsob zvládania konfliktných situácia na základe zadaniapraktické skúšanie
opísať zásady bezpečnosti, ochrany zdravia a hygieny pri práci diabetológaústna metóda
určiť ochranné pomôcky potrebné pri práci diabetológa na základe dodržania zásad bezpečnosti, ochrany zdravia a hygienypraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť kritéria hodnotenia 1,2,3,4,13 minimálne na 75 % a kritériá hodnotenia 5,6,7,8,9,10,11,12,14 minimálne na 90%.

Metodické usmernenia

Uchádzač o získanie kvalifikácie musí mať absolvované vysokoškolské vzdelanie II. stupňa v odbore Všeobecné lekárstvo.

Nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 296/2010 Z.z. o odbornej spôsobilosti na výkon zdravotníckeho povolania, spôsobe ďalšieho vzdelávania zdravotníckych pracovníkov, sústave špecializačných odborov a sústave certifikovaných pracovných činností.

Nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 513/2011 Z.z. o používaní profesijných titulov a ich skratiek viažucich sa na odbornú spôsobilosť na výkon zdravotníckeho povolania.

Zákon č. 578/2004 Z.z. o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov § 40 ods.3.