Pomocný pracovník v zmiešanom hospodárstve
Kód kvalifikácie
C9213000-00321
Úroveň SKKR
2
SK ISCO-08
9213000
Sektorová rada
Poľnohospodárstvo, veterinárstvo a rybolov
Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti |
---|
definovať zásady bezpečnosti zdravia a ochrany pri práci a protipožiarne opatrenia |
definovať zásady ochrany zdravia pri práci s dezinfekčnými prípravkami |
opísať základy z biológie a zoológie |
definovať druhy a kategórie hospodárskych zvierat a ich základné potreby |
charakterizovať základné poľnohospodárske, záhradnícke a sadovnícke plodiny |
definovať základné operácie vykonávané v rastlinnej a živočíšnej výrobe |
vymenovať a stručne opísať dopravné a mechanické zariadenia využívané v rastlinnej a živočíšnej výrobe |
Zručnosti |
---|
dodržiavať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a zásady ochrany životného prostredia |
dodržiavať zásady ochrany zdravia pri práci s dezinfekčnými prostriedkami |
vykonávať pomocné práce pri chove a starostlivosti o hospodárske zvieratá |
vykonávať pomocné práce pri pestovaní poľnohospodárskych, záhradníckych a sadovníckych plodín |
obsluhovať zariadenia, technológie používané v rastlinnej a živočíšnej výrobe |
uskutočňovať základnú údržbu poľnohospodárskeho náradia, nástrojov a prístrojov |
Kompetencie |
---|
samostatnosť pri plnení pridelených úloh |
zodpovednosť za plnenie svojich úloh a povinností |
disciplínovanosť |
schopnosť pracovať v tíme |
Hodnotená spôsobilosť
- opísať základy z biológie a zoológie
- charakterizovať základné poľnohospodárske, záhradnícke a sadovnícke plodiny
- definovať druhy a kategórie hospodárskych zvierat a ich základné potreby
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
popísať stavbu rastlinného tela | ústna metóda |
definovať a rozdeliť poľné plodiny | ústna metóda |
charakterizovať objemové krmivá - seno, slama, siláž | ústna metóda |
identifikovať a stručne popísať ovocné stromy | praktické skúšanie |
popísať anatomickú časť tela zvieraťa | ústna metóda |
označiť základné druhy a kategórie hospodárskych zvierat | písomná metóda |
stručne charakterizovať potreby zvieraťa a popísať správanie sa napr. ošípaných pri nedostatku vody, potravy | ústna metóda |
vymenovať a stručne popísať ustajňovacie priestory pre hospodárske zvieratá a základné zariadenia v nich | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá minimálne na 75%.
Hodnotená spôsobilosť
- definovať zásady bezpečnosti zdravia a ochrany pri práci a protipožiarne opatrenia
- definovať zásady ochrany zdravia pri práci s dezinfekčnými prípravkami
- definovať základné operácie vykonávané v rastlinnej a živočíšnej výrobe
- vymenovať a stručne opísať dopravné a mechanické zariadenia využívané v rastlinnej a živočíšnej výrobe
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
určiť všeobecné zásady BOZP a PO pri práci v rastlinnej a živočíšnej výrobe | písomná metóda |
určiť zásady bezpečnej práce a správania sa v zariadeniach pre ustajnenie hovädzieho dobytka | písomná metóda |
popísať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri čistení a dezinfekcii obilných skladov | ústna metóda |
popísať činnosť pomocného pracovníka pri mechanickom siatí obilnín | ústna metóda |
vymenovať základné operácie pri obrábaní pôdy a definovať jesennú orbu | ústna metóda |
popísať pracovný postup pri kŕmení ustajneného hovädzieho dobytka | ústna metóda |
určiť dopravné a mechanické zariadenia používané v rastlinnej a v živočíšnej výrobe | písomná metóda |
vymenovať ručné náradie a pomôcky používané pri ochrane ovocných stromov proti poškodeniu zverou | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- dodržiavať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a zásady ochrany životného prostredia
- dodržiavať zásady ochrany zdravia pri práci s dezinfekčnými prostriedkami
- vykonávať pomocné práce pri chove a starostlivosti o hospodárske zvieratá
- vykonávať pomocné práce pri pestovaní poľnohospodárskych, záhradníckych a sadovníckych plodín
- obsluhovať zariadenia, technológie používané v rastlinnej a živočíšnej výrobe
- uskutočňovať základnú údržbu poľnohospodárskeho náradia, nástrojov a prístrojov
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
vybrať vhodný pracovný odev a pracovné pomôcky a v súlade so zásadami ochrany životného prostredia vykonal pomocné práce súvisiace s likvidáciou použitých chemických prípravkov | praktické skúšanie |
v súlade so zásadami BOZP predviesť čistenie a dezinfekciu ustajňovacích boxov pre hovädzí dobytok | praktické skúšanie |
skontrolovať teplotu a relatívnu vlhkosť vzduchu v ustajňovacom priestore pre dojnice a spustiť klimatizáciu | praktické skúšanie |
predviesť nastavenie a fungovanie napájacieho systému pre ošípané | praktické skúšanie |
predviesť obsluhu mobilného zariadenia na odstraňovanie maštaľného hnoja a vykonať hlbokú podstielku | praktické skúšanie |
vybrať správne náradie a predviesť kultivačné práce - odburinenie, okopávku a zálievku zeleninovej papriky v skleníku | praktické skúšanie |
predviesť likvidáciu rastlinných zvyškov a popísať kompostovanie | praktické skúšanie |
vybrať pomôcky a zvoliť správny postup pri množení muškátov | praktické skúšanie |
predviesť činnosti pomocného pracovníka pri príjme obilia do obilného skladu | praktické skúšanie |
predviesť ručné čistenie náradia a mechanických zariadení | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá minimálne na 70%.
Metodické usmernenia |
---|
Formálne vzdelávanie: Zákon č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 72 - 90 a § 109 - 111. Neformálne vzdelávanie: Zákon č. 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 17 a § 18 |