Včelár
Kód kvalifikácie
C6123000-00317
Úroveň SKKR
3
SK ISCO-08
6123000
Sektorová rada
Poľnohospodárstvo, veterinárstvo a rybolov
| Vedomosti |
|---|
| definovať zásady BOZP |
| definovať základy ekonomiky a marketingu v chove včiel |
| definovať zákony, nariadenia a iné administratívne predpisy týkajúce sa chovu včiel, spracovania a predaja včelích produktov |
| určiť lokality vhodné pre včelárenie |
| definovať druhy včelích nákaz |
| definovať biológiu včely medonosnej |
| charakterizovať rôzne metodiky včelárenia |
| Zručnosti |
|---|
| dodržiavať zásady BOZP a PO |
| posúdiť stav a kvalitu včelstva a včelích produktov |
| rozmnožovať včelstvá |
| udržiavať včelárske zariadenia a včelárske pomôcky |
| získavať a spracovať včelie produkty |
| pracovať s úľom a včelstvom |
| starať sa o včelstvá v priebehu celého roka |
| ošetrovať a liečiť včely |
| viesť včelársku evidenciu |
| Kompetencie |
|---|
| samostatnosť v rozhodovaní |
| samostatnosť v organizovaní a plánovaní práce |
| samostatnosť pri výrobe produktov |
| samostatnosť pri riešení a analyzovaní problémov |
| zodpovednosť za kvalitu svoje práce |
| zodpovednosť za plnenie svojich úloh a povinností |
| schopnosť pracovať v tíme |
Hodnotená spôsobilosť
- definovať druhy včelích nákaz
- ošetrovať a liečiť včely
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| preliečiť včelstvá proti roztočovi Varroa destructor viacerými metódami | praktické skúšanie |
| zvoliť vhodný pracovný postup odobratia vzorky meliva pre vyšetrenie výskytu roztoča Varroa destructor | praktické skúšanie |
| zvoliť vhodný pracovný postup odobratia vzorky na diagnostiku moru včelieho plodu | praktické skúšanie |
| navrhnúť opatrenia pri výskyte nosematózy | písomná metóda |
| navrhnúť riešenia pri výskyte nákazy zvápenatenia včelieho plodu | písomná metóda |
| zabezpečiť včelstvá proti vniknutiu škodcov | praktické skúšanie |
| identifikovať škodcov na včelstvách | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70 %.
Hodnotená spôsobilosť
- definovať zákony, nariadenia a iné administratívne predpisy týkajúce sa chovu včiel, spracovania a predaja včelích produktov
- definovať zásady BOZP
- viesť včelársku evidenciu
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| uviesť slovenskú technickú normu pre včelí med | písomná metóda |
| správne zaznamenať údaje o prevedenej prehliadke včelstva | písomná metóda |
| určiť právne predpisy súvisiace s chovom včiel | písomná metóda |
| určiť možnosti dotácií súvisiacich s chovom včiel | písomná metóda |
| označiť včelí med podľa požiadaviek pre jeho predaj | písomná metóda |
| popísať a vysvetliť povinné záznamy a evidenciu chovateľa včiel | ústna metóda |
| určiť zásady BOZP | písomná metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70 %.
Hodnotená spôsobilosť
- určiť lokality vhodné pre včelárenie
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| popísať včelársky významné rastliny | ústna metóda |
| navrhnúť spoľahlivé možnosti prepravy včelstiev za predpokladu dodržania všeobecne záväzných predpisov | ústna metóda |
| charakterizovať úžitkovosť a dobu využitia včelársky významných rastlín | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70 %.
Hodnotená spôsobilosť
- posúdiť stav a kvalitu včelstva a včelích produktov
- pracovať s úľom a včelstvom
- dodržiavať zásady BOZP a PO
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| predviesť základnú prehliadku včelstva s dodržaním zásad BOZP | praktické skúšanie |
| navrhnúť potrebné opatrenia na základe zisteného stavu | ústna metóda |
| posúdiť stav a kvalitu včelieho produktu vizuálne a organolepticky | praktické skúšanie |
| posúdiť stav a kvalitu včelieho produktu laboratórne | praktické skúšanie |
| popísať vhodný postup pri zazimovaní včelstva | ústna metóda |
| popísať vhodný postup pri podávaní zásob pre včelstvá na zimné obdobie s dodržaním všeobecných zásad | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 75 %.
Hodnotená spôsobilosť
- charakterizovať rôzne metodiky včelárenia
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| popísať metodiku včelárenia v nástavkových úľoch | ústna metóda |
| popísať metodiku včelárenia v nízkonástavkových úľoch | ústna metóda |
| popísať alternatívne metódy včelárenia | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70 %.
Hodnotená spôsobilosť
- udržiavať včelárske zariadenia a včelárske pomôcky
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| opraviť vybrané včelárske zariadenie | praktické skúšanie |
| očistiť časti úľa mechanicky a chemicky | praktické skúšanie |
| popísať udržiavanie vybraných včelárskych zariadení | ústna metóda |
| dezinfikovať pridelené včelárske pomôcky a zariadenia | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70 %.
Hodnotená spôsobilosť
- definovať biológiu včely medonosnej
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| určiť anatómiu a fyziológiu včely medonosnej | písomná metóda |
| určiť jednotlivé orgány, žľazy, zmyslové ústroje včely medonosnej | písomná metóda |
| určiť základy výživy včely medonosnej | písomná metóda |
| určiť základy genetiky včiel | písomná metóda |
| určiť základy z biológie včelstva | písomná metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70 %.
Hodnotená spôsobilosť
- definovať základy ekonomiky a marketingu v chove včiel
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| určiť základné ekonomické pojmy | písomná metóda |
| určiť právne úpravy podnikania vo včelárstve | písomná metóda |
| určiť základy marketingu a manažmentu | písomná metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 60 %.
Hodnotená spôsobilosť
- starať sa o včelstvá v priebehu celého roka
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| popísať vhodný pracovný postup pri starostlivosti o včelstvá na jar | ústna metóda |
| popísať vhodný pracovný postup pri starostlivosti o včelstvá v lete | ústna metóda |
| popísať vhodný pracovný postup pri starostlivosti o včelstvá na konci leta | ústna metóda |
| popísať vhodný pracovný postup pri starostlivosti o včelstvá na jeseň | ústna metóda |
| popísať vhodný pracovný postup pri starostlivosti o včelstvá v zime | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70 %.
Hodnotená spôsobilosť
- získavať a spracovať včelie produkty
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| popísať vhodný spôsob získavania a spracovania včelieho medu pomocou rôznych metód | písomná metóda |
| uviesť vhodný spôsob získavania a spracovania včelieho vosku pomocou rôznych metód | písomná metóda |
| uviesť vhodný spôsob získavania a spracovania včelieho peľu pomocou rôznych metód | písomná metóda |
| popísať vhodný spôsob získavania a spracovania materskej kašičky pomocou rôznych metód | písomná metóda |
| popísať manipuláciu s medom ako potravinou podľa hygienických zásad | písomná metóda |
| popísať základné kvalitatívne ukazovatele včelieho medu | písomná metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70 %.
Hodnotená spôsobilosť
- rozmnožovať včelstvá
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| popísať rozmnožovanie včelstva pomocou tvorby odložencov | písomná metóda |
| popísať rozmnožovanie včelstva pomocou tvorby preletákov | písomná metóda |
| popísať rozmnožovanie včelstva pomocou tvorby zmetencov | písomná metóda |
| popísať hlavné príčiny rojenia, druhy rojov, možnosti tlmenia rojovej nálady a využitie rojov | písomná metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70 %.
| Metodické usmernenia |
|---|
Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 17 a § 18 |