Pestovateľ poľných plodín a zeleniny
Kód kvalifikácie
U6111000-00315
Úroveň SKKR
3
SK ISCO-08
6111000
Sektorová rada
Poľnohospodárstvo, veterinárstvo a rybolov
Vedomosti |
---|
definovať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, protipožiarne opatrenia a postupy poskytnutia prvej pomoci pri úraze alebo náhlom ochorení |
popísať základy ekonomiky a manažmentu |
vysvetliť základy z biológie a botaniky poľných plodín a zeleniny |
vysvetliť základy pedológie, charakterizovať typy pôd a vysvetliť technologické postupy jej spracovania |
charakterizovať anatómiu a fyziológiu rastlín |
popísať základné druhy poľných plodín a zeleniny |
popísať postupy pestovania, zberu, pozberovej úpravy a uskladnenia poľných plodín a zeleniny |
identifikovať choroby rastlín, škodcov a burín |
vysvetliť základné otázky z oblasti výživy, hnojenia a ochrany rastlín |
identifikovať osivá a sadivá, základné druhy poľných rastlín a zeleniny aj v rôznych štádiach vývinu a ich úpravu pred výsevom a vysádzaním |
opísať stroje, zariadenia, technologické linky a ich princípy činnosti pri pestovaní jednotlivých poľných plodín a zeleniny |
Zručnosti |
---|
dodržiavať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, zásady ochrany životného prostredia |
pripraviť náradie, stroje a zariadenia na pracovný postup a obsluhovať ich pri pestovaní poľných plodín a zeleniny |
aplikovať základnú prípravu pôdy pred sejbou a kultivačné práce s použitím ručného náradia alebo mechanizácie pre poľné plodiny a zeleninu |
aplikovať technológiu sadenia, siatia, pestovania a ošetrovania poľných plodín a zeleniny |
kontrolovať zdravotný stav rastlín vrátane výpestkov a ošetrovať ich |
viesť základnú prevádzkovú evidenciu |
manipulovať s organickými, anorganickými hnojivami a chemickými prípravkami na ochranu rastlín pod dohľadom agronóma |
riadiť traktor a pracovať s prípojnými zariadeniami používanými pri pestovaní poľných plodín a zeleniny |
Kompetencie |
---|
samostatnosť pri výkone svojej práce |
samostatnosť pri riešení pridelených úloh a vzniknutých problémov |
zodpovednosť za kvalitu svojej práce |
zodpovednosť za zverené pracovné náradia |
schopnosť kreativity |
schopnosť pracovať v kolektíve |
Hodnotená spôsobilosť
- vysvetliť základy z biológie a botaniky poľných plodín a zeleniny
- popísať základné druhy poľných plodín a zeleniny
- identifikovať osivá a sadivá, základné druhy poľných rastlín a zeleniny aj v rôznych štádiach vývinu a ich úpravu pred výsevom a vysádzaním
- popísať základy ekonomiky a manažmentu
- charakterizovať anatómiu a fyziológiu rastlín
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
popísať koreň vybraného typu zeleniny, jeho funkciu a tvary (z botanického hľadiska) | ústna metóda |
definovať vegetatívne a generatívne orgány rastlín | ústna metóda |
rozdeliť poľné plodiny a definovať biologickú charakteristiku | ústna metóda |
popísať postup prípravy sadby na výsadbu okopanín | ústna metóda |
identifikovať osivá obilovín a sadivá okopanín | praktické skúšanie |
popísať základné druhy poľných plodín a vysvetliť účel ich pestovania | ústna metóda |
popísať základné druhy zeleniny a vysvetliť účel ich pestovania | ústna metóda |
vysvetliť a predviesť prípravu priesad zeleniny pred vysádzaním | praktické skúšanie |
popísať základy ekonomiky a manažmentu | ústna metóda |
definovať anatómiu a fyziológiu rastlín | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritéria minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- vysvetliť základy pedológie, charakterizovať typy pôd a vysvetliť technologické postupy jej spracovania
- aplikovať základnú prípravu pôdy pred sejbou a kultivačné práce s použitím ručného náradia alebo mechanizácie pre poľné plodiny a zeleninu
- riadiť traktor a pracovať s prípojnými zariadeniami používanými pri pestovaní poľných plodín a zeleniny
- opísať stroje, zariadenia, technologické linky a ich princípy činnosti pri pestovaní jednotlivých poľných plodín a zeleniny
- pripraviť náradie, stroje a zariadenia na pracovný postup a obsluhovať ich pri pestovaní poľných plodín a zeleniny
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
definovať zloženie a základné vlastnosti pôdy | písomná metóda |
charakterizovať typy a druhy pôd | ústna metóda |
predviesť odber vzoriek na účely ASP a zdôvodniť účel odberu | praktické skúšanie |
vymenovať druhy záhradníckych substrátov používaných pri pestovaní zeleniny | ústna metóda |
vysvetliť význam a úlohy obrábania pôdy | ústna metóda |
popísať operácie a postupy prípravy pôdy pred sejbou | písomná metóda |
predviesť správny postup pripojenia pluhu k traktoru a orbu do skladu | praktické skúšanie |
predviesť obsluhu strojov a vykonať údržbu náradia (stroje a zariadenia) | praktické skúšanie |
vybrať a popísať náradie na ručné spracovanie pôdy | praktické skúšanie |
vymenovať mechanizmy, ktoré sa používajú na kultivačné práce pri pestovaní poľných plodín a zeleniny | ústna metóda |
riadiť traktor | praktické skúšanie |
popísať stroje, zariadenia, technologické linky a ich princípy činnosti pri pestovaní jednotlivých poľných plodín a zeleniny | ústna metóda |
predviesť základnú prípravu pôdy pred sejbou a prácu s použitím ručného náradia alebo mechanizácie pre poľné plodiny a zeleninu | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritéria minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- identifikovať choroby rastlín, škodcov a burín
- kontrolovať zdravotný stav rastlín vrátane výpestkov a ošetrovať ich
- vysvetliť základné otázky z oblasti výživy, hnojenia a ochrany rastlín
- manipulovať s organickými, anorganickými hnojivami a chemickými prípravkami na ochranu rastlín pod dohľadom agronóma
- dodržiavať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, zásady ochrany životného prostredia
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
popísať funkciu a význam hnojenia | ústna metóda |
vymenovať anorganické a organické hnojivá | ústna metóda |
identifikovať choroby a prejavy u poľných plodín a zeleniny | ústna metóda |
popísať príznaky napadnutia a škodlivosť hlodavcov v poľných plodinách, metódy ochrany proti ním s ohľadom na životné prostredie | ústna metóda |
popísať stroje na aplikáciu hnojív | ústna metóda |
popísať zásady BOZP a vymenovať základné ochranné pomôcky pri práci s hnojivami a chemickými ochrannými prostriedkami | ústna metóda |
predviesť hnojenie na list | praktické skúšanie |
vymenovať a popísať stroje na aplikáciu chemických prípravkov na ochranu rastlín | ústna metóda |
skontrolovať zdravotný stav rastlín vrátane výpestkov a ošetriť ich | praktické skúšanie |
predviesť prácu s organickými, anorganickými hnojivami a chemickými prípravkami na ochranu rastlín pod dohľadom agronóma na konkrétnom príklade s dodržaním zásad BOZP a ochrany životného prostredia | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritéria minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- viesť základnú prevádzkovú evidenciu
- definovať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, protipožiarne opatrenia a postupy poskytnutia prvej pomoci pri úraze alebo náhlom ochorení
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
vypísať bežné prevádzkové záznamy vedené v súvislosti s pestovateľskou činnosťou | praktické skúšanie |
určiť zásady BOZP | písomná metóda |
vypísať prevádzkové záznamy súvisiace s čerpaním PHM, pracovných prostriedkov a pracovnými výkazmi | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritéria minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- aplikovať technológiu sadenia, siatia, pestovania a ošetrovania poľných plodín a zeleniny
- popísať postupy pestovania, zberu, pozberovej úpravy a uskladnenia poľných plodín a zeleniny
- popísať základné druhy poľných plodín a zeleniny
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
vymenovať spôsoby sejby, definovať výsev a klíčivosť osiva | ústna metóda |
popísať a odôvodniť postup predpestovania zeleninových priesad, ošetrenie a výsadbu | ústna metóda |
predviesť postup pri výsadbe sadby a priesad v poľných a krytých podmienkach | praktické skúšanie |
popísať zavlažovací systém pri pestovaní poľných plodín a zeleniny | ústna metóda |
popísať technologický postup zberu a pozberovej úpravy poľných plodín | ústna metóda |
popísať zber, triedenie a expedíciu zeleninu | ústna metóda |
vymenovať druhy poľných plodín | ústna metóda |
vymenovať druhy poľnej zeleniny a skleníkovej zeleniny | ústna metóda |
určiť zberovú zrelosť poľných plodín a zeleniny | praktické skúšanie |
vysvetliť základné požiadavky správneho skladovania poľných plodín a zeleniny | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritéria minimálne na 70%.
Metodické usmernenia |
---|
Pre formálne vzdelávanie: Zákon 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 72-90 a §109-111. Vyhláška 318/2008 Z.z. o ukončovaní štúdia na stredných školách v znení neskorších predpisov. Pre neformálne vzdelávanie: Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 17 a § 18. |