Pestovateľ poľných plodín a zeleniny

Kód kvalifikácie

U6111000-00315

Úroveň SKKR

3

SK ISCO-08

6111000

Sektorová rada

Poľnohospodárstvo, veterinárstvo a rybolov

Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti
definovať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, protipožiarne opatrenia a postupy poskytnutia prvej pomoci pri úraze alebo náhlom ochorení
popísať základy ekonomiky a manažmentu
vysvetliť základy z biológie a botaniky poľných plodín a zeleniny
vysvetliť základy pedológie, charakterizovať typy pôd a vysvetliť technologické postupy jej spracovania
charakterizovať anatómiu a fyziológiu rastlín
popísať základné druhy poľných plodín a zeleniny
popísať postupy pestovania, zberu, pozberovej úpravy a uskladnenia poľných plodín a zeleniny
identifikovať choroby rastlín, škodcov a burín
vysvetliť základné otázky z oblasti výživy, hnojenia a ochrany rastlín
identifikovať osivá a sadivá, základné druhy poľných rastlín a zeleniny aj v rôznych štádiach vývinu a ich úpravu pred výsevom a vysádzaním
opísať stroje, zariadenia, technologické linky a ich princípy činnosti pri pestovaní jednotlivých poľných plodín a zeleniny
Zručnosti
dodržiavať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, zásady ochrany životného prostredia
pripraviť náradie, stroje a zariadenia na pracovný postup a obsluhovať ich pri pestovaní poľných plodín a zeleniny
aplikovať základnú prípravu pôdy pred sejbou a kultivačné práce s použitím ručného náradia alebo mechanizácie pre poľné plodiny a zeleninu
aplikovať technológiu sadenia, siatia, pestovania a ošetrovania poľných plodín a zeleniny
kontrolovať zdravotný stav rastlín vrátane výpestkov a ošetrovať ich
viesť základnú prevádzkovú evidenciu
manipulovať s organickými, anorganickými hnojivami a chemickými prípravkami na ochranu rastlín pod dohľadom agronóma
riadiť traktor a pracovať s prípojnými zariadeniami používanými pri pestovaní poľných plodín a zeleniny
Kompetencie
samostatnosť pri výkone svojej práce
samostatnosť pri riešení pridelených úloh a vzniknutých problémov
zodpovednosť za kvalitu svojej práce
zodpovednosť za zverené pracovné náradia
schopnosť kreativity
schopnosť pracovať v kolektíve

Hodnotená spôsobilosť

  • vysvetliť základy z biológie a botaniky poľných plodín a zeleniny
  • popísať základné druhy poľných plodín a zeleniny
  • identifikovať osivá a sadivá, základné druhy poľných rastlín a zeleniny aj v rôznych štádiach vývinu a ich úpravu pred výsevom a vysádzaním
  • popísať základy ekonomiky a manažmentu
  • charakterizovať anatómiu a fyziológiu rastlín
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
popísať koreň vybraného typu zeleniny, jeho funkciu a tvary (z botanického hľadiska)ústna metóda
definovať vegetatívne a generatívne orgány rastlínústna metóda
rozdeliť poľné plodiny a definovať biologickú charakteristikuústna metóda
popísať postup prípravy sadby na výsadbu okopanínústna metóda
identifikovať osivá obilovín a sadivá okopanínpraktické skúšanie
popísať základné druhy poľných plodín a vysvetliť účel ich pestovaniaústna metóda
popísať základné druhy zeleniny a vysvetliť účel ich pestovaniaústna metóda
vysvetliť a predviesť prípravu priesad zeleniny pred vysádzanímpraktické skúšanie
popísať základy ekonomiky a manažmentuústna metóda
definovať anatómiu a fyziológiu rastlínústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritéria minimálne na 70%.

Hodnotená spôsobilosť

  • vysvetliť základy pedológie, charakterizovať typy pôd a vysvetliť technologické postupy jej spracovania
  • aplikovať základnú prípravu pôdy pred sejbou a kultivačné práce s použitím ručného náradia alebo mechanizácie pre poľné plodiny a zeleninu
  • riadiť traktor a pracovať s prípojnými zariadeniami používanými pri pestovaní poľných plodín a zeleniny
  • opísať stroje, zariadenia, technologické linky a ich princípy činnosti pri pestovaní jednotlivých poľných plodín a zeleniny
  • pripraviť náradie, stroje a zariadenia na pracovný postup a obsluhovať ich pri pestovaní poľných plodín a zeleniny
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
definovať zloženie a základné vlastnosti pôdypísomná metóda
charakterizovať typy a druhy pôdústna metóda
predviesť odber vzoriek na účely ASP a zdôvodniť účel odberupraktické skúšanie
vymenovať druhy záhradníckych substrátov používaných pri pestovaní zeleninyústna metóda
vysvetliť význam a úlohy obrábania pôdyústna metóda
popísať operácie a postupy prípravy pôdy pred sejboupísomná metóda
predviesť správny postup pripojenia pluhu k traktoru a orbu do skladupraktické skúšanie
predviesť obsluhu strojov a vykonať údržbu náradia (stroje a zariadenia)praktické skúšanie
vybrať a popísať náradie na ručné spracovanie pôdypraktické skúšanie
vymenovať mechanizmy, ktoré sa používajú na kultivačné práce pri pestovaní poľných plodín a zeleninyústna metóda
riadiť traktorpraktické skúšanie
popísať stroje, zariadenia, technologické linky a ich princípy činnosti pri pestovaní jednotlivých poľných plodín a zeleninyústna metóda
predviesť základnú prípravu pôdy pred sejbou a prácu s použitím ručného náradia alebo mechanizácie pre poľné plodiny a zeleninupraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritéria minimálne na 70%.

Hodnotená spôsobilosť

  • identifikovať choroby rastlín, škodcov a burín
  • kontrolovať zdravotný stav rastlín vrátane výpestkov a ošetrovať ich
  • vysvetliť základné otázky z oblasti výživy, hnojenia a ochrany rastlín
  • manipulovať s organickými, anorganickými hnojivami a chemickými prípravkami na ochranu rastlín pod dohľadom agronóma
  • dodržiavať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, zásady ochrany životného prostredia
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
popísať funkciu a význam hnojeniaústna metóda
vymenovať anorganické a organické hnojiváústna metóda
identifikovať choroby a prejavy u poľných plodín a zeleninyústna metóda
popísať príznaky napadnutia a škodlivosť hlodavcov v poľných plodinách, metódy ochrany proti ním s ohľadom na životné prostredieústna metóda
popísať stroje na aplikáciu hnojívústna metóda
popísať zásady BOZP a vymenovať základné ochranné pomôcky pri práci s hnojivami a chemickými ochrannými prostriedkamiústna metóda
predviesť hnojenie na listpraktické skúšanie
vymenovať a popísať stroje na aplikáciu chemických prípravkov na ochranu rastlínústna metóda
skontrolovať zdravotný stav rastlín vrátane výpestkov a ošetriť ichpraktické skúšanie
predviesť prácu s organickými, anorganickými hnojivami a chemickými prípravkami na ochranu rastlín pod dohľadom agronóma na konkrétnom príklade s dodržaním zásad BOZP a ochrany životného prostrediapraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritéria minimálne na 70%.

Hodnotená spôsobilosť

  • viesť základnú prevádzkovú evidenciu
  • definovať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, protipožiarne opatrenia a postupy poskytnutia prvej pomoci pri úraze alebo náhlom ochorení
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
vypísať bežné prevádzkové záznamy vedené v súvislosti s pestovateľskou činnosťoupraktické skúšanie
určiť zásady BOZPpísomná metóda
vypísať prevádzkové záznamy súvisiace s čerpaním PHM, pracovných prostriedkov a pracovnými výkazmipraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritéria minimálne na 70%.

Hodnotená spôsobilosť

  • aplikovať technológiu sadenia, siatia, pestovania a ošetrovania poľných plodín a zeleniny
  • popísať postupy pestovania, zberu, pozberovej úpravy a uskladnenia poľných plodín a zeleniny
  • popísať základné druhy poľných plodín a zeleniny
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
vymenovať spôsoby sejby, definovať výsev a klíčivosť osivaústna metóda
popísať a odôvodniť postup predpestovania zeleninových priesad, ošetrenie a výsadbuústna metóda
predviesť postup pri výsadbe sadby a priesad v poľných a krytých podmienkachpraktické skúšanie
popísať zavlažovací systém pri pestovaní poľných plodín a zeleninyústna metóda
popísať technologický postup zberu a pozberovej úpravy poľných plodínústna metóda
popísať zber, triedenie a expedíciu zeleninuústna metóda
vymenovať druhy poľných plodínústna metóda
vymenovať druhy poľnej zeleniny a skleníkovej zeleninyústna metóda
určiť zberovú zrelosť poľných plodín a zeleninypraktické skúšanie
vysvetliť základné požiadavky správneho skladovania poľných plodín a zeleninyústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritéria minimálne na 70%.

Metodické usmernenia

Pre formálne vzdelávanie:

Zákon 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 72-90 a §109-111.

Vyhláška 318/2008 Z.z. o ukončovaní štúdia na stredných školách v znení neskorších predpisov.

Pre neformálne vzdelávanie:

Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 17 a § 18.