Dojič kráv, oviec a kôz
Kód kvalifikácie
C6121003-00294
Úroveň SKKR
2
SK ISCO-08
6121003
Sektorová rada
Poľnohospodárstvo, veterinárstvo a rybolov
Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti |
---|
vysvetliť zásady BOZP a PO pri dojení kráv, oviec a kôz |
pomenovať a rozoznať jednotlivé druhy a kategórie hospodárskych zvierat |
opísať technológiu chovu kráv, oviec a kôz |
popísať spôsoby dojenia a typy dojární používané pri dojení kráv, oviec a kôz |
vysvetliť zásady prvotného spracovania mlieka |
pomenovať príčiny vzniku zápalu vemena a možnosti liečenia |
Zručnosti |
---|
manipulovať s kravami, ovcami a kozami pred a po dojení v ustajňovacom priestore |
manipulovať s kravami, ovcami a kozami pred a po dojení v dojárni |
umyť a dezinfikovať vemeno |
nasadiť a sňať ceckové nástrčky |
obsluhovať dojárne pre kravy, ovce a kozy |
demonštrovať ručné dojenie |
Kompetencie |
---|
zodpovednosť za plnenie svojich úloh a povinností |
zodpovednosť za kvalitu svojej práce |
schopnosť pracovať v tíme |
Hodnotená spôsobilosť
- vysvetliť zásady BOZP a PO pri dojení kráv, oviec a kôz
- pomenovať a rozoznať jednotlivé druhy a kategórie hospodárskych zvierat
- opísať technológiu chovu kráv, oviec a kôz
- vysvetliť zásady prvotného spracovania mlieka
- popísať spôsoby dojenia a typy dojární používané pri dojení kráv, oviec a kôz
- pomenovať príčiny vzniku zápalu vemena a možnosti liečenia
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
popísať zásady bezpečnosti pri dojení a manipulácii so zvieratami | ústna metóda |
popísať zásady bezpečnosti pri ošetrovaní zvierat | ústna metóda |
vymenovať a stručne popísať jednotlivé druhy a kategórie hospodárskych zvierat | ústna metóda |
popísať základné technológie chovu kráv, oviec a kôz | ústna metóda |
popísať zásady ochrany zdravia pri práci, možnosti prenosu nákaz zo zvierat na človeka a možnosti ochrany | ústna metóda |
popísať príčiny vzniku zápalu vemena a možnosti liečenia | ústna metóda |
vysvetliť zásady bezpečnej manipulácie s chemckými látkami používanými v dojárni | ústna metóda |
vysvetliť zásady ošetrovania mlieka po nadojení | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť kritérium hodnotenia minimálne na 75%.
Hodnotená spôsobilosť
- manipulovať s kravami, ovcami a kozami pred a po dojení v ustajňovacom priestore
- manipulovať s kravami, ovcami a kozami pred a po dojení v dojárni
- obsluhovať dojárne pre kravy, ovce a kozy
- demonštrovať ručné dojenie
- nasadiť a sňať ceckové nástrčky
- umyť a dezinfikovať vemeno
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
popísať fungovanie základných typov dojární a predviesť dojenie v dojárni | praktické skúšanie |
popísať a predviesť odviazanie a uviazanie kravy chovanej vo väznom ustajnení | praktické skúšanie |
popísať a predviesť vodenie a hnanie zvierat (do dojárne a z dojárne) | praktické skúšanie |
popísať a predviesť umývanie a dezinfekciu ceckov | praktické skúšanie |
predviesť ručné dojenie v ustajňovacom priestore | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť kritérium hodnotenia minimálne na 75%.
Metodické usmernenia |
---|
Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 17 a § 18 |