Dojič kráv, oviec a kôz

Kód kvalifikácie

C6121003-00294

Úroveň SKKR

2

SK ISCO-08

6121003

Sektorová rada

Poľnohospodárstvo, veterinárstvo a rybolov

Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti
vysvetliť zásady BOZP a PO pri dojení kráv, oviec a kôz
pomenovať a rozoznať jednotlivé druhy a kategórie hospodárskych zvierat
opísať technológiu chovu kráv, oviec a kôz
popísať spôsoby dojenia a typy dojární používané pri dojení kráv, oviec a kôz
vysvetliť zásady prvotného spracovania mlieka
pomenovať príčiny vzniku zápalu vemena a možnosti liečenia
Zručnosti
manipulovať s kravami, ovcami a kozami pred a po dojení v ustajňovacom priestore
manipulovať s kravami, ovcami a kozami pred a po dojení v dojárni
umyť a dezinfikovať vemeno
nasadiť a sňať ceckové nástrčky
obsluhovať dojárne pre kravy, ovce a kozy
demonštrovať ručné dojenie
Kompetencie
zodpovednosť za plnenie svojich úloh a povinností
zodpovednosť za kvalitu svojej práce
schopnosť pracovať v tíme

Hodnotená spôsobilosť

  • vysvetliť zásady BOZP a PO pri dojení kráv, oviec a kôz
  • pomenovať a rozoznať jednotlivé druhy a kategórie hospodárskych zvierat
  • opísať technológiu chovu kráv, oviec a kôz
  • vysvetliť zásady prvotného spracovania mlieka
  • popísať spôsoby dojenia a typy dojární používané pri dojení kráv, oviec a kôz
  • pomenovať príčiny vzniku zápalu vemena a možnosti liečenia
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
popísať zásady bezpečnosti pri dojení a manipulácii so zvieratamiústna metóda
popísať zásady bezpečnosti pri ošetrovaní zvieratústna metóda
vymenovať a stručne popísať jednotlivé druhy a kategórie hospodárskych zvieratústna metóda
popísať základné technológie chovu kráv, oviec a kôzústna metóda
popísať zásady ochrany zdravia pri práci, možnosti prenosu nákaz zo zvierat na človeka a možnosti ochranyústna metóda
popísať príčiny vzniku zápalu vemena a možnosti liečeniaústna metóda
vysvetliť zásady bezpečnej manipulácie s chemckými látkami používanými v dojárniústna metóda
vysvetliť zásady ošetrovania mlieka po nadojeníústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť kritérium hodnotenia minimálne na 75%. 

Hodnotená spôsobilosť

  • manipulovať s kravami, ovcami a kozami pred a po dojení v ustajňovacom priestore
  • manipulovať s kravami, ovcami a kozami pred a po dojení v dojárni
  • obsluhovať dojárne pre kravy, ovce a kozy
  • demonštrovať ručné dojenie
  • nasadiť a sňať ceckové nástrčky
  • umyť a dezinfikovať vemeno
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
popísať fungovanie základných typov dojární a predviesť dojenie v dojárnipraktické skúšanie
popísať a predviesť odviazanie a uviazanie kravy chovanej vo väznom ustajnenípraktické skúšanie
popísať a predviesť vodenie a hnanie zvierat (do dojárne a z dojárne)praktické skúšanie
popísať a predviesť umývanie a dezinfekciu ceckovpraktické skúšanie
predviesť ručné dojenie v ustajňovacom priestorepraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť kritérium hodnotenia minimálne na 75%. 

Metodické usmernenia

Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 17 a § 18