Dojič kráv, oviec a kôz
Kód kvalifikácie
C6121003-00294
Úroveň SKKR
2
SK ISCO-08
6121003
Sektorová rada
Poľnohospodárstvo, veterinárstvo a rybolov
Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
| Vedomosti |
|---|
| vysvetliť zásady BOZP a PO pri dojení kráv, oviec a kôz |
| pomenovať a rozoznať jednotlivé druhy a kategórie hospodárskych zvierat |
| opísať technológiu chovu kráv, oviec a kôz |
| popísať spôsoby dojenia a typy dojární používané pri dojení kráv, oviec a kôz |
| vysvetliť zásady prvotného spracovania mlieka |
| pomenovať príčiny vzniku zápalu vemena a možnosti liečenia |
| Zručnosti |
|---|
| manipulovať s kravami, ovcami a kozami pred a po dojení v ustajňovacom priestore |
| manipulovať s kravami, ovcami a kozami pred a po dojení v dojárni |
| umyť a dezinfikovať vemeno |
| nasadiť a sňať ceckové nástrčky |
| obsluhovať dojárne pre kravy, ovce a kozy |
| demonštrovať ručné dojenie |
| Kompetencie |
|---|
| zodpovednosť za plnenie svojich úloh a povinností |
| zodpovednosť za kvalitu svojej práce |
| schopnosť pracovať v tíme |
Hodnotená spôsobilosť
- vysvetliť zásady BOZP a PO pri dojení kráv, oviec a kôz
- pomenovať a rozoznať jednotlivé druhy a kategórie hospodárskych zvierat
- opísať technológiu chovu kráv, oviec a kôz
- vysvetliť zásady prvotného spracovania mlieka
- popísať spôsoby dojenia a typy dojární používané pri dojení kráv, oviec a kôz
- pomenovať príčiny vzniku zápalu vemena a možnosti liečenia
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| popísať zásady bezpečnosti pri dojení a manipulácii so zvieratami | ústna metóda |
| popísať zásady bezpečnosti pri ošetrovaní zvierat | ústna metóda |
| vymenovať a stručne popísať jednotlivé druhy a kategórie hospodárskych zvierat | ústna metóda |
| popísať základné technológie chovu kráv, oviec a kôz | ústna metóda |
| popísať zásady ochrany zdravia pri práci, možnosti prenosu nákaz zo zvierat na človeka a možnosti ochrany | ústna metóda |
| popísať príčiny vzniku zápalu vemena a možnosti liečenia | ústna metóda |
| vysvetliť zásady bezpečnej manipulácie s chemckými látkami používanými v dojárni | ústna metóda |
| vysvetliť zásady ošetrovania mlieka po nadojení | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť kritérium hodnotenia minimálne na 75%.
Hodnotená spôsobilosť
- manipulovať s kravami, ovcami a kozami pred a po dojení v ustajňovacom priestore
- manipulovať s kravami, ovcami a kozami pred a po dojení v dojárni
- obsluhovať dojárne pre kravy, ovce a kozy
- demonštrovať ručné dojenie
- nasadiť a sňať ceckové nástrčky
- umyť a dezinfikovať vemeno
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| popísať fungovanie základných typov dojární a predviesť dojenie v dojárni | praktické skúšanie |
| popísať a predviesť odviazanie a uviazanie kravy chovanej vo väznom ustajnení | praktické skúšanie |
| popísať a predviesť vodenie a hnanie zvierat (do dojárne a z dojárne) | praktické skúšanie |
| popísať a predviesť umývanie a dezinfekciu ceckov | praktické skúšanie |
| predviesť ručné dojenie v ustajňovacom priestore | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť kritérium hodnotenia minimálne na 75%.
| Metodické usmernenia |
|---|
Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 17 a § 18 |