Vinohradník
Kód kvalifikácie
C6112001-00290
Úroveň SKKR
3
SK ISCO-08
6112001
Sektorová rada
Poľnohospodárstvo, veterinárstvo a rybolov
Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
| Vedomosti |
|---|
| definovať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a protipožiarnej ochrany a zásady ochrany životného prostredia |
| popísať základy z anatómie a morfológie viniča |
| definovať základy z pedológie a agrometeorológie |
| definovať odbornú vinohradnícku terminológiu |
| opísať technologický postup pri výrobe vína |
| identifikovať základné odrody viniča |
| opísať základné pestovateľské zručnosti správnej výsadby, výživy a ochrany, prerezávania, tvarovania a množenia a zberu viniča |
| definovať technologické postupy pestovania, ošetrovania a zberu viniča |
| špecifikovať činnosti pri výrobe vína |
| opísať agrotechnické úkony súvisiace s prípravou pôdy pre výsadbu viniča |
| určiť právne normy súvisiace s vinohradníctvom a vinárstvom |
| určiť stroje, mechanizáciu a náradia používané vo vinohradníctve a vinárstve |
| Zručnosti |
|---|
| aplikovať právne normy a legislatívu súvisiacu s vinohradníctvom a vinárstvom |
| vyhľadávať zdroje a možnosti získania finančných podpôr pre oblasť vinohradníctva |
| viesť a spracovávať prevádzkovú dokumentáciu, výkazy a evidenciu súvisiacu s vinohradníctvom a vinárstvom |
| dodržiavať zásady BOZP a PO a ochrany životného prostredia |
| riadiť traktor a pracovať s prípojným zariadením a ostatnými mechanizačnými prostriedkami využívanými vo vinohradníctve |
| aplikovať ochranu chemickými ochrannými prípravkami pri diagnostikovaní výskytu škodcov a chorôb |
| obsluhovať stroje, zariadenia a ručné náradia používané vo vinohradníctve a vinárstve |
| Kompetencie |
|---|
| zodpovednosť za plnenie svojich úloh a povinností |
| dôslednosť pri plnení zadaných úloh |
| samostatnosť v rozhodovaní |
| samostatnosť v organizovaní a plánovaní práce |
| schopnosť adaptability a flexibility v myslení |
| schopnosť pracovať v tíme |
Hodnotená spôsobilosť
- popísať základy z anatómie a morfológie viniča
- definovať odbornú vinohradnícku terminológiu
- opísať agrotechnické úkony súvisiace s prípravou pôdy pre výsadbu viniča
- opísať základné pestovateľské zručnosti správnej výsadby, výživy a ochrany, prerezávania, tvarovania a množenia a zberu viniča
- identifikovať základné odrody viniča
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| vymenovať podzemné a nadzemné orgány viniča | ústna metóda |
| určiť odborné pojmy z biologickej charakteristiky viniča | písomná metóda |
| vymenovať najznámejšie odrody viniča pestovaného na južnom Slovensku | ústna metóda |
| popísať agrotechnické úkony súvisiace s prípravou pôdy pre výsadbu viniča | ústna metóda |
| popísať základné pestovateľské zručnosti správnej výsadby, výživy a ochrany, prerezávania, tvarovania a množenia a zberu viniča | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá minimálne na 75%.
Hodnotená spôsobilosť
- definovať základy z pedológie a agrometeorológie
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| charakterizovať pôdu - zloženie, vlastnosti, vymenoval pôdne typy a pôdne druhy | písomná metóda |
| určiť vhodné pôdy a klimatické podmienky pre pestovanie viniča | písomná metóda |
| popísať prípravu pôdy pred zakladaním vinohradu | ústna metóda |
| správnym postupom odobrať vzorku pôdy na agrotechnické skúšanie a vyhodnotiť analýzu | praktické skúšanie |
| popísať starostlivosť o pôdu pri integrovanej produkcii | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá minimálne na 75%.
Hodnotená spôsobilosť
- definovať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a protipožiarnej ochrany a zásady ochrany životného prostredia
- definovať technologické postupy pestovania, ošetrovania a zberu viniča
- určiť stroje, mechanizáciu a náradia používané vo vinohradníctve a vinárstve
- aplikovať ochranu chemickými ochrannými prípravkami pri diagnostikovaní výskytu škodcov a chorôb
- dodržiavať zásady BOZP a PO a ochrany životného prostredia
- obsluhovať stroje, zariadenia a ručné náradia používané vo vinohradníctve a vinárstve
- riadiť traktor a pracovať s prípojným zariadením a ostatnými mechanizačnými prostriedkami využívanými vo vinohradníctve
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| popísať optimálne agrotechnické podmienky pre výsadbu sadeníc viniča | ústna metóda |
| vybrať vhodné pracovné náradie a zvoliť správny postup pre dosadzovanie sadeníc viniča | praktické skúšanie |
| zodpovedne popísať postup a výber mechanizácie pre výsadbu viniča | písomná metóda |
| vysvetliť cieľ rezu viniča, agrotechnický termín a predviesť systém strihania na jeden prút a jednu zálohu | praktické skúšanie |
| predviesť rozmnožovanie viniča odrezkami a vysvetliť požiadavky na ich skladovanie | praktické skúšanie |
| popísať systémy vedenia viniča a predviesť viazanie ťažňov a čistenia kmienkov | praktické skúšanie |
| popísať starostlivosť o vinič v pozberovom a zimnom období | ústna metóda |
| vysvetliť pojem zelené práce a predviesť operáciu podlom a zastrkávanie letorostov | praktické skúšanie |
| popísať a rozdeliť hnojivá | ústna metóda |
| popísať zásobné hnojenie a hnojenie viniča počas vegetácie | ústna metóda |
| určiť prejavy múčnatky viniča | písomná metóda |
| určiť stroje, mechanizáciu a náradia používané vo vinohradníctve a vinárstve | písomná metóda |
| popísať technologický postup aplikácie chemických ochranných prostriedkov pri rešpektovaní zásad BOZP a ochrany ŽP a požiadaviek na mechanizáciu | písomná metóda |
| predviesť zberovú zrelosť hrozna | praktické skúšanie |
| aplikovať ochranu chemickými ochrannými prípravkami pri diagnostikovaní výskytu škodcov a chorôb | praktické skúšanie |
| popísať zásady zberu viniča- optimálne teploty, potrebné pomôcky, počet brigádnikov a navrhnúť postup zberových prác | ústna metóda |
| predviesť obsluhu strojov na odzrnenie, mletie a lisovanie hrozna | praktické skúšanie |
| v súlade so zásadami BOZP predviesť riadenie traktora s prípojným zariadením a samostatne pokosiť medziradia | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá minimálne na 75%.
Hodnotená spôsobilosť
- aplikovať právne normy a legislatívu súvisiacu s vinohradníctvom a vinárstvom
- určiť právne normy súvisiace s vinohradníctvom a vinárstvom
- viesť a spracovávať prevádzkovú dokumentáciu, výkazy a evidenciu súvisiacu s vinohradníctvom a vinárstvom
- vyhľadávať zdroje a možnosti získania finančných podpôr pre oblasť vinohradníctva
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| definovať vinohradnícky register a registračné povinnosti vinohradníka | ústna metóda |
| vymenovať vinohradnícke oblasti | písomná metóda |
| určiť právne normy súvisiace s vinohradníctvom a vinárstvom | písomná metóda |
| vypísať bežné prevádzkové záznamy vedené v súvislosti s pestovateľskou činnosťou, dochádzkou pracovníkov a čerpaním pracovných prostriedkov | ústna metóda |
| predviesť evidenciu o spotrebe chemických ochranných prípravkoch | praktické skúšanie |
| predviesť evidenciu o hnojení pozemku | praktické skúšanie |
| vymenovať aktuálne možnosti čerpania finančných podpôr pre oblasť vinohradníctvo | ústna metóda |
| vysvetliť spôsob predkladania žiadosti o priame platby a jej prílohy | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá minimálne na 75%.
Hodnotená spôsobilosť
- špecifikovať činnosti pri výrobe vína
- opísať technologický postup pri výrobe vína
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| stručne popísať fázy výroby vína pre určené odrody viniča | písomná metóda |
| predviesť senzorické hodnotenie vína a vinných produktov | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá minimálne na 75%.
| Metodické usmernenia |
|---|
Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 17 a § 18 |