Vinohradník

Kód kvalifikácie

C6112001-00290

Úroveň SKKR

3

SK ISCO-08

6112001

Sektorová rada

Poľnohospodárstvo, veterinárstvo a rybolov

Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti
definovať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a protipožiarnej ochrany a zásady ochrany životného prostredia
popísať základy z anatómie a morfológie viniča
definovať základy z pedológie a agrometeorológie
definovať odbornú vinohradnícku terminológiu
opísať technologický postup pri výrobe vína
identifikovať základné odrody viniča
opísať základné pestovateľské zručnosti správnej výsadby, výživy a ochrany, prerezávania, tvarovania a množenia a zberu viniča
definovať technologické postupy pestovania, ošetrovania a zberu viniča
špecifikovať činnosti pri výrobe vína
opísať agrotechnické úkony súvisiace s prípravou pôdy pre výsadbu viniča
určiť právne normy súvisiace s vinohradníctvom a vinárstvom
určiť stroje, mechanizáciu a náradia používané vo vinohradníctve a vinárstve
Zručnosti
aplikovať právne normy a legislatívu súvisiacu s vinohradníctvom a vinárstvom
vyhľadávať zdroje a možnosti získania finančných podpôr pre oblasť vinohradníctva
viesť a spracovávať prevádzkovú dokumentáciu, výkazy a evidenciu súvisiacu s vinohradníctvom a vinárstvom
dodržiavať zásady BOZP a PO a ochrany životného prostredia
riadiť traktor a pracovať s prípojným zariadením a ostatnými mechanizačnými prostriedkami využívanými vo vinohradníctve
aplikovať ochranu chemickými ochrannými prípravkami pri diagnostikovaní výskytu škodcov a chorôb
obsluhovať stroje, zariadenia a ručné náradia používané vo vinohradníctve a vinárstve
Kompetencie
zodpovednosť za plnenie svojich úloh a povinností
dôslednosť pri plnení zadaných úloh
samostatnosť v rozhodovaní
samostatnosť v organizovaní a plánovaní práce
schopnosť adaptability a flexibility v myslení
schopnosť pracovať v tíme

Hodnotená spôsobilosť

  • popísať základy z anatómie a morfológie viniča
  • definovať odbornú vinohradnícku terminológiu
  • opísať agrotechnické úkony súvisiace s prípravou pôdy pre výsadbu viniča
  • opísať základné pestovateľské zručnosti správnej výsadby, výživy a ochrany, prerezávania, tvarovania a množenia a zberu viniča
  • identifikovať základné odrody viniča
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
vymenovať podzemné a nadzemné orgány viničaústna metóda
určiť odborné pojmy z biologickej charakteristiky viničapísomná metóda
vymenovať najznámejšie odrody viniča pestovaného na južnom Slovenskuústna metóda
popísať agrotechnické úkony súvisiace s prípravou pôdy pre výsadbu viničaústna metóda
popísať základné pestovateľské zručnosti správnej výsadby, výživy a ochrany, prerezávania, tvarovania a množenia a zberu viničaústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá minimálne na 75%.

Hodnotená spôsobilosť

  • definovať základy z pedológie a agrometeorológie
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
charakterizovať pôdu - zloženie, vlastnosti, vymenoval pôdne typy a pôdne druhypísomná metóda
určiť vhodné pôdy a klimatické podmienky pre pestovanie viničapísomná metóda
popísať prípravu pôdy pred zakladaním vinohraduústna metóda
správnym postupom odobrať vzorku pôdy na agrotechnické skúšanie a vyhodnotiť analýzupraktické skúšanie
popísať starostlivosť o pôdu pri integrovanej produkciiústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá minimálne na 75%.

Hodnotená spôsobilosť

  • definovať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a protipožiarnej ochrany a zásady ochrany životného prostredia
  • definovať technologické postupy pestovania, ošetrovania a zberu viniča
  • určiť stroje, mechanizáciu a náradia používané vo vinohradníctve a vinárstve
  • aplikovať ochranu chemickými ochrannými prípravkami pri diagnostikovaní výskytu škodcov a chorôb
  • dodržiavať zásady BOZP a PO a ochrany životného prostredia
  • obsluhovať stroje, zariadenia a ručné náradia používané vo vinohradníctve a vinárstve
  • riadiť traktor a pracovať s prípojným zariadením a ostatnými mechanizačnými prostriedkami využívanými vo vinohradníctve
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
popísať optimálne agrotechnické podmienky pre výsadbu sadeníc viničaústna metóda
vybrať vhodné pracovné náradie a zvoliť správny postup pre dosadzovanie sadeníc viničapraktické skúšanie
zodpovedne popísať postup a výber mechanizácie pre výsadbu viničapísomná metóda
vysvetliť cieľ rezu viniča, agrotechnický termín a predviesť systém strihania na jeden prút a jednu zálohupraktické skúšanie
predviesť rozmnožovanie viniča odrezkami a vysvetliť požiadavky na ich skladovaniepraktické skúšanie
popísať systémy vedenia viniča a predviesť viazanie ťažňov a čistenia kmienkovpraktické skúšanie
popísať starostlivosť o vinič v pozberovom a zimnom obdobíústna metóda
vysvetliť pojem zelené práce a predviesť operáciu podlom a zastrkávanie letorostovpraktické skúšanie
popísať a rozdeliť hnojiváústna metóda
popísať zásobné hnojenie a hnojenie viniča počas vegetácieústna metóda
určiť prejavy múčnatky viničapísomná metóda
určiť stroje, mechanizáciu a náradia používané vo vinohradníctve a vinárstvepísomná metóda
popísať technologický postup aplikácie chemických ochranných prostriedkov pri rešpektovaní zásad BOZP a ochrany ŽP a požiadaviek na mechanizáciupísomná metóda
predviesť zberovú zrelosť hroznapraktické skúšanie
aplikovať ochranu chemickými ochrannými prípravkami pri diagnostikovaní výskytu škodcov a chorôbpraktické skúšanie
popísať zásady zberu viniča- optimálne teploty, potrebné pomôcky, počet brigádnikov a navrhnúť postup zberových prácústna metóda
predviesť obsluhu strojov na odzrnenie, mletie a lisovanie hroznapraktické skúšanie
v súlade so zásadami BOZP predviesť riadenie traktora s prípojným zariadením a samostatne pokosiť medziradiapraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá minimálne na 75%.

Hodnotená spôsobilosť

  • aplikovať právne normy a legislatívu súvisiacu s vinohradníctvom a vinárstvom
  • určiť právne normy súvisiace s vinohradníctvom a vinárstvom
  • viesť a spracovávať prevádzkovú dokumentáciu, výkazy a evidenciu súvisiacu s vinohradníctvom a vinárstvom
  • vyhľadávať zdroje a možnosti získania finančných podpôr pre oblasť vinohradníctva
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
definovať vinohradnícky register a registračné povinnosti vinohradníkaústna metóda
vymenovať vinohradnícke oblastipísomná metóda
určiť právne normy súvisiace s vinohradníctvom a vinárstvompísomná metóda
vypísať bežné prevádzkové záznamy vedené v súvislosti s pestovateľskou činnosťou, dochádzkou pracovníkov a čerpaním pracovných prostriedkovústna metóda
predviesť evidenciu o spotrebe chemických ochranných prípravkochpraktické skúšanie
predviesť evidenciu o hnojení pozemkupraktické skúšanie
vymenovať aktuálne možnosti čerpania finančných podpôr pre oblasť vinohradníctvoústna metóda
vysvetliť spôsob predkladania žiadosti o priame platby a jej prílohyústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá minimálne na 75%.

Hodnotená spôsobilosť

  • špecifikovať činnosti pri výrobe vína
  • opísať technologický postup pri výrobe vína
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
stručne popísať fázy výroby vína pre určené odrody viničapísomná metóda
predviesť senzorické hodnotenie vína a vinných produktovpraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá minimálne na 75%.

Metodické usmernenia

Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 17 a § 18