Vinohradník
Kód kvalifikácie
C6112001-00290
Úroveň SKKR
3
SK ISCO-08
6112001
Sektorová rada
Poľnohospodárstvo, veterinárstvo a rybolov
Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti |
---|
definovať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a protipožiarnej ochrany a zásady ochrany životného prostredia |
popísať základy z anatómie a morfológie viniča |
definovať základy z pedológie a agrometeorológie |
definovať odbornú vinohradnícku terminológiu |
opísať technologický postup pri výrobe vína |
identifikovať základné odrody viniča |
opísať základné pestovateľské zručnosti správnej výsadby, výživy a ochrany, prerezávania, tvarovania a množenia a zberu viniča |
definovať technologické postupy pestovania, ošetrovania a zberu viniča |
špecifikovať činnosti pri výrobe vína |
opísať agrotechnické úkony súvisiace s prípravou pôdy pre výsadbu viniča |
určiť právne normy súvisiace s vinohradníctvom a vinárstvom |
určiť stroje, mechanizáciu a náradia používané vo vinohradníctve a vinárstve |
Zručnosti |
---|
aplikovať právne normy a legislatívu súvisiacu s vinohradníctvom a vinárstvom |
vyhľadávať zdroje a možnosti získania finančných podpôr pre oblasť vinohradníctva |
viesť a spracovávať prevádzkovú dokumentáciu, výkazy a evidenciu súvisiacu s vinohradníctvom a vinárstvom |
dodržiavať zásady BOZP a PO a ochrany životného prostredia |
riadiť traktor a pracovať s prípojným zariadením a ostatnými mechanizačnými prostriedkami využívanými vo vinohradníctve |
aplikovať ochranu chemickými ochrannými prípravkami pri diagnostikovaní výskytu škodcov a chorôb |
obsluhovať stroje, zariadenia a ručné náradia používané vo vinohradníctve a vinárstve |
Kompetencie |
---|
zodpovednosť za plnenie svojich úloh a povinností |
dôslednosť pri plnení zadaných úloh |
samostatnosť v rozhodovaní |
samostatnosť v organizovaní a plánovaní práce |
schopnosť adaptability a flexibility v myslení |
schopnosť pracovať v tíme |
Hodnotená spôsobilosť
- popísať základy z anatómie a morfológie viniča
- definovať odbornú vinohradnícku terminológiu
- opísať agrotechnické úkony súvisiace s prípravou pôdy pre výsadbu viniča
- opísať základné pestovateľské zručnosti správnej výsadby, výživy a ochrany, prerezávania, tvarovania a množenia a zberu viniča
- identifikovať základné odrody viniča
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
vymenovať podzemné a nadzemné orgány viniča | ústna metóda |
určiť odborné pojmy z biologickej charakteristiky viniča | písomná metóda |
vymenovať najznámejšie odrody viniča pestovaného na južnom Slovensku | ústna metóda |
popísať agrotechnické úkony súvisiace s prípravou pôdy pre výsadbu viniča | ústna metóda |
popísať základné pestovateľské zručnosti správnej výsadby, výživy a ochrany, prerezávania, tvarovania a množenia a zberu viniča | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá minimálne na 75%.
Hodnotená spôsobilosť
- definovať základy z pedológie a agrometeorológie
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
charakterizovať pôdu - zloženie, vlastnosti, vymenoval pôdne typy a pôdne druhy | písomná metóda |
určiť vhodné pôdy a klimatické podmienky pre pestovanie viniča | písomná metóda |
popísať prípravu pôdy pred zakladaním vinohradu | ústna metóda |
správnym postupom odobrať vzorku pôdy na agrotechnické skúšanie a vyhodnotiť analýzu | praktické skúšanie |
popísať starostlivosť o pôdu pri integrovanej produkcii | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá minimálne na 75%.
Hodnotená spôsobilosť
- definovať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a protipožiarnej ochrany a zásady ochrany životného prostredia
- definovať technologické postupy pestovania, ošetrovania a zberu viniča
- určiť stroje, mechanizáciu a náradia používané vo vinohradníctve a vinárstve
- aplikovať ochranu chemickými ochrannými prípravkami pri diagnostikovaní výskytu škodcov a chorôb
- dodržiavať zásady BOZP a PO a ochrany životného prostredia
- obsluhovať stroje, zariadenia a ručné náradia používané vo vinohradníctve a vinárstve
- riadiť traktor a pracovať s prípojným zariadením a ostatnými mechanizačnými prostriedkami využívanými vo vinohradníctve
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
popísať optimálne agrotechnické podmienky pre výsadbu sadeníc viniča | ústna metóda |
vybrať vhodné pracovné náradie a zvoliť správny postup pre dosadzovanie sadeníc viniča | praktické skúšanie |
zodpovedne popísať postup a výber mechanizácie pre výsadbu viniča | písomná metóda |
vysvetliť cieľ rezu viniča, agrotechnický termín a predviesť systém strihania na jeden prút a jednu zálohu | praktické skúšanie |
predviesť rozmnožovanie viniča odrezkami a vysvetliť požiadavky na ich skladovanie | praktické skúšanie |
popísať systémy vedenia viniča a predviesť viazanie ťažňov a čistenia kmienkov | praktické skúšanie |
popísať starostlivosť o vinič v pozberovom a zimnom období | ústna metóda |
vysvetliť pojem zelené práce a predviesť operáciu podlom a zastrkávanie letorostov | praktické skúšanie |
popísať a rozdeliť hnojivá | ústna metóda |
popísať zásobné hnojenie a hnojenie viniča počas vegetácie | ústna metóda |
určiť prejavy múčnatky viniča | písomná metóda |
určiť stroje, mechanizáciu a náradia používané vo vinohradníctve a vinárstve | písomná metóda |
popísať technologický postup aplikácie chemických ochranných prostriedkov pri rešpektovaní zásad BOZP a ochrany ŽP a požiadaviek na mechanizáciu | písomná metóda |
predviesť zberovú zrelosť hrozna | praktické skúšanie |
aplikovať ochranu chemickými ochrannými prípravkami pri diagnostikovaní výskytu škodcov a chorôb | praktické skúšanie |
popísať zásady zberu viniča- optimálne teploty, potrebné pomôcky, počet brigádnikov a navrhnúť postup zberových prác | ústna metóda |
predviesť obsluhu strojov na odzrnenie, mletie a lisovanie hrozna | praktické skúšanie |
v súlade so zásadami BOZP predviesť riadenie traktora s prípojným zariadením a samostatne pokosiť medziradia | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá minimálne na 75%.
Hodnotená spôsobilosť
- aplikovať právne normy a legislatívu súvisiacu s vinohradníctvom a vinárstvom
- určiť právne normy súvisiace s vinohradníctvom a vinárstvom
- viesť a spracovávať prevádzkovú dokumentáciu, výkazy a evidenciu súvisiacu s vinohradníctvom a vinárstvom
- vyhľadávať zdroje a možnosti získania finančných podpôr pre oblasť vinohradníctva
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
definovať vinohradnícky register a registračné povinnosti vinohradníka | ústna metóda |
vymenovať vinohradnícke oblasti | písomná metóda |
určiť právne normy súvisiace s vinohradníctvom a vinárstvom | písomná metóda |
vypísať bežné prevádzkové záznamy vedené v súvislosti s pestovateľskou činnosťou, dochádzkou pracovníkov a čerpaním pracovných prostriedkov | ústna metóda |
predviesť evidenciu o spotrebe chemických ochranných prípravkoch | praktické skúšanie |
predviesť evidenciu o hnojení pozemku | praktické skúšanie |
vymenovať aktuálne možnosti čerpania finančných podpôr pre oblasť vinohradníctvo | ústna metóda |
vysvetliť spôsob predkladania žiadosti o priame platby a jej prílohy | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá minimálne na 75%.
Hodnotená spôsobilosť
- špecifikovať činnosti pri výrobe vína
- opísať technologický postup pri výrobe vína
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
stručne popísať fázy výroby vína pre určené odrody viniča | písomná metóda |
predviesť senzorické hodnotenie vína a vinných produktov | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá minimálne na 75%.
Metodické usmernenia |
---|
Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 17 a § 18 |