Technik v oblasti záhradníctva
Kód kvalifikácie
U3142004-00286
Úroveň SKKR
4
SK ISCO-08
3142004
Sektorová rada
Poľnohospodárstvo, veterinárstvo a rybolov
Vedomosti |
---|
definovať zásady bezpečnosti práce a ochrany zdravia pri práci, ochrany pred požiarom a ochrany životného prostredia |
popísať anatómiu a fyziológiu rastlín |
definovať základy z dendrológie, arboristiky, sadovníctva a pestovateľstva |
definovať agrometeorológiu a pedológiu |
definovať agrochémiu a výživu rastlín |
definovať odbornú záhradnícku terminológiu a botanické názvoslovie |
charakterizovať zásady správnej poľnohospodárskej praxe pri pestovaní plodín |
popísať základné druhy, odrody a kategórie kvetov, zeleniny, ovocných a okrasných kríkov, stromov a zelene |
definovať princípy tvorby návrhu sadovníckych úprav |
definovať technologické postupy jednotlivých operácií v oblasti záhradníctva |
popísať mechanizáciu a technologické linky používané vo všetkých odvetviach záhradníctva |
Zručnosti |
---|
dodržiavať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a protipožiarnej ochrany |
využívať digitálne technológie a aplikačné softvéry pre záhradníctvo |
vyhľadávať zdroje a možnosti získania finančných podpôr pre oblasť záhradníctva |
organizovať pracovné operácie a operatívne riadiť záhradnícku činnosť |
aplikovať technologické postupy pri príprave pôdy, sejbe ošetrovaní, hnojení a ochrane rastlín |
aplikovať základné právne normy pre oblasť záhradníctva |
vykonávať sadovnícke a terénne úpravy |
identifikovať druhy záhradníckych rastlín, úžitkového a okrasného záhradníctva vo všetkých vývojových štádiách |
aplikovať množiteľské technológie rastlín, stromov a kríkov |
identifikovať nepriaznivé činitele a navrhovať účinné opatrenia |
nastavovať parametre strojov a technologických liniek používaných vo všetkých odvetviach záhradníctva |
aplikovať správne technologické postupy pri zbere, pozberovej úprave, skladovaní a expedícii zahradníckych komponentov |
zostavovať podklady pre účtovníctvo a viesť predpísanú evidenciu |
riadiť traktor a pracovať s prípojným zariadením |
Kompetencie |
---|
samostatnosť v rozhodovaní |
samostatnosť pri riešení pridelených úloh a vzniknutých problémov |
schopnosť kreativity |
dôslednosť a zodpovednosť pri riešení pracovných povinností |
zodpovednosť za organizáciu a plánovanie postupov |
schopnosť pracovať v tíme |
Hodnotená spôsobilosť
- popísať anatómiu a fyziológiu rastlín
- definovať základy z dendrológie, arboristiky, sadovníctva a pestovateľstva
- definovať odbornú záhradnícku terminológiu a botanické názvoslovie
- definovať zásady bezpečnosti práce a ochrany zdravia pri práci, ochrany pred požiarom a ochrany životného prostredia
- popísať základné druhy, odrody a kategórie kvetov, zeleniny, ovocných a okrasných kríkov, stromov a zelene
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
popísať stavbu, funkciu a premenu základných orgánov rastlinného tela | písomná metóda |
popísať proces fotosyntézy | ústna metóda |
vymenovať základné časti kvetu, typov kvetov podľa obalov | ústna metóda |
vymenovať dekoratívne znaky časti drevín | ústna metóda |
vysvetliť pojem pomológia | ústna metóda |
definovať základné druhy, odrody a kategórie kvetov, zeleniny, ovocných a okrasných kríkov, stromov a zelene | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritéria hodnotenia minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- definovať agrometeorológiu a pedológiu
- aplikovať technologické postupy pri príprave pôdy, sejbe ošetrovaní, hnojení a ochrane rastlín
- popísať mechanizáciu a technologické linky používané vo všetkých odvetviach záhradníctva
- nastavovať parametre strojov a technologických liniek používaných vo všetkých odvetviach záhradníctva
- riadiť traktor a pracovať s prípojným zariadením
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
definovať zloženie a vlastnosti pôdy | ústna metóda |
charakterizovať druhy a typy pôd | ústna metóda |
popísať funkciu humusu v pôde, zloženie a vlastnosti humusových látok | ústna metóda |
vysvetliť pojem agrochemické skúšanie pôd, dôvody a spôsob odberu vzoriek na účely ASP | praktické skúšanie |
vymenovať záhradnícke pôdy a doplnkové substráty | ústna metóda |
vysvetliť význam a úlohy obrábania pôdy | písomná metóda |
definovať technologický postup spracovania pôdy vrátane požiadavky na stroje a nastavenie parametrov v krytých a poľných podmienkach (základnej príprave pôdy, predsejbovej príprave pôdy, obrábaní počas vegetácie a po zbere) | písomná metóda |
predviesť riadenie traktora s použitím vybraných prípojných zariadení | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritéria hodnotenia minimálne na 75%.
Hodnotená spôsobilosť
- identifikovať druhy záhradníckych rastlín, úžitkového a okrasného záhradníctva vo všetkých vývojových štádiách
- definovať odbornú záhradnícku terminológiu a botanické názvoslovie
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
predviesť základný prehľad o druhoch a odrodách vybraných kvetín, zeleniny, ovocných a okrasných kríkoch, stromoch a aplikovať botanické názvy | praktické skúšanie |
popísať základné charakteristiky vybratých ovocných stromov a určiť predpokladaný vek | praktické skúšanie |
vymenovať skupinu drevín v sadovníckej tvorbe | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritéria hodnotenia minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- aplikovať technologické postupy pri príprave pôdy, sejbe ošetrovaní, hnojení a ochrane rastlín
- definovať technologické postupy jednotlivých operácií v oblasti záhradníctva
- aplikovať množiteľské technológie rastlín, stromov a kríkov
- organizovať pracovné operácie a operatívne riadiť záhradnícku činnosť
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
definovať pojmy osivo, sadivo, sejba, sadenie | ústna metóda |
skontrolovať osivá, vyhodnotiť jeho klíčivosť | praktické skúšanie |
definovať osevný postup, vysvetliť význam striedania plodín | písomná metóda |
navrhnúť technologický postup kvalitnej sejby - výsevok, priamočiarosť, orientácia riadkov, šírka medziriadkov | písomná metóda |
popísať postup pri výsadbe zeleniny v poľných a krytých podmienkach | ústna metóda |
charakterizovať spôsob výsadby kríkov, stromov a viniča | ústna metóda |
vymenovať spôsoby vegetatívneho rozmnožovania rastlín | ústna metóda |
zvoliť vhodný pracovný postup pri rezkovaní kvetov | praktické skúšanie |
vymenovať najčastejšie druhy podpníkov a dôležitosť ich správnej voľby | ústna metóda |
charakterizovať očkovanie, vrúbľovanie - termíny a spôsoby | praktické skúšanie |
predviesť vrúbľovanie a ošetrenie po vrúbľovaní | praktické skúšanie |
vysvetliť ako možno uchovať genofond ovocných drevín ( krajinných odrôd) na vidieku | ústna metóda |
zvoliť vhodný pracovný postup pri reze a porovnať ho s udržiavacím a zmladzovacím rezom | praktické skúšanie |
popísať technológiu pestovania ovocia a zeleniny v integrovanom a v ekologickom systéme, zvýrazniť rozdiel v technológiách | ústna metóda |
popísať zavlažovacie systémy a ich manažment | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritéria hodnotenia minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- definovať princípy tvorby návrhu sadovníckych úprav
- aplikovať základné právne normy pre oblasť záhradníctva
- vykonávať sadovnícke a terénne úpravy
- využívať digitálne technológie a aplikačné softvéry pre záhradníctvo
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
vysvetliť pojem a klasifikáciu zelene | ústna metóda |
popísať význam drevín a zelene v meste a s ňou súvisiacu legislatívu | ústna metóda |
definovať základné terénne úpravy | ústna metóda |
vysvetliť pojem generel zelene | ústna metóda |
popísať technologický postup zakladania trávnika a výsadby okrasných drevín na verejnom priestranstve | písomná metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritéria hodnotenia minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- definovať agrochémiu a výživu rastlín
- charakterizovať zásady správnej poľnohospodárskej praxe pri pestovaní plodín
- definovať technologické postupy jednotlivých operácií v oblasti záhradníctva
- popísať mechanizáciu a technologické linky používané vo všetkých odvetviach záhradníctva
- nastavovať parametre strojov a technologických liniek používaných vo všetkých odvetviach záhradníctva
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
popísať funkciu a význam hnojenia | ústna metóda |
rozdeliť hnojivá: - organické, priemyselné ( aj podľa zloženia a skupenstva) a popísal ich používanie vo vzťahu k určovaniu celkových dávok N,P,K | praktické skúšanie |
pripraviť plán hnojenia a odôvodniť ho | písomná metóda |
popísať mechanizáciu na aplikáciu hnojív, nastaviť parametre | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritéria hodnotenia minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- identifikovať nepriaznivé činitele a navrhovať účinné opatrenia
- definovať agrochémiu a výživu rastlín
- dodržiavať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a protipožiarnej ochrany
- zostavovať podklady pre účtovníctvo a viesť predpísanú evidenciu
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
identifikovať škodlivé rastliny ( buriny) v každom vývojovom štádiu a popísať jej základné vlastnosti | praktické skúšanie |
rozdeliť buriny | ústna metóda |
identifikovať choroby a prejavy u poľných plodín a zeleniny | praktické skúšanie |
popísať príznaky napadnutia a škodlivosť hlodavcov v poľných plodinách, metódy ochrany proti nim, ktorá je ohľaduplná k životnému prostrediu. | ústna metóda |
definovať pesticídy a podľa biologického účinku ich rozdeliť do skupín | ústna metóda |
popísať stroje na aplikáciu hnojív a ochranu rastlín | ústna metóda |
popísať zásady BOZP a vymenovať základné ochranné pomôcky pri práci s chemickými ochrannými prostriedkami | ústna metóda |
popísať základnú evidenciu spotreby prípravkov na ochranu rastlín | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritéria hodnotenia minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- aplikovať správne technologické postupy pri zbere, pozberovej úprave, skladovaní a expedícii zahradníckych komponentov
- zostavovať podklady pre účtovníctvo a viesť predpísanú evidenciu
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
určiť zberovú zrelosť poľných plodín a zeleniny | praktické skúšanie |
popísať technologický postup zberových prác a pozberovej úpravy poľných plodín a zeleniny | ústna metóda |
vysvetliť základné požiadavky správneho skladovania ovocia a zeleniny | ústna metóda |
vypísať bežné prevádzkové záznamy vedené v súvislosti s pestovateľskou činnosťou, s čerpaním pracovných prostriedkov, PHM, s pracovnými výkazmi | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritéria hodnotenia minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- vyhľadávať zdroje a možnosti získania finančných podpôr pre oblasť záhradníctva
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
vymenovať aktuálne možnosti čerpania z fondov EÚ | ústna metóda |
vysvetliť spôsob predkladania žiadostí o priame platby a jej povinné prílohy | ústna metóda |
definovať podmienky uznania odbytových organizácií výrobcov ovocia a zeleniny | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritéria hodnotenia minimálne na 70%.
Metodické usmernenia |
---|
Zákon 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 72-90 a §109-111 |