Technik v oblasti záhradníctva

Kód kvalifikácie

U3142004-00286

Úroveň SKKR

4

SK ISCO-08

3142004

Sektorová rada

Poľnohospodárstvo, veterinárstvo a rybolov

Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti
definovať zásady bezpečnosti práce a ochrany zdravia pri práci, ochrany pred požiarom a ochrany životného prostredia
popísať anatómiu a fyziológiu rastlín
definovať základy z dendrológie, arboristiky, sadovníctva a pestovateľstva
definovať agrometeorológiu a pedológiu
definovať agrochémiu a výživu rastlín
definovať odbornú záhradnícku terminológiu a botanické názvoslovie
charakterizovať zásady správnej poľnohospodárskej praxe pri pestovaní plodín
popísať základné druhy, odrody a kategórie kvetov, zeleniny, ovocných a okrasných kríkov, stromov a zelene
definovať princípy tvorby návrhu sadovníckych úprav
definovať technologické postupy jednotlivých operácií v oblasti záhradníctva
popísať mechanizáciu a technologické linky používané vo všetkých odvetviach záhradníctva
Zručnosti
dodržiavať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a protipožiarnej ochrany
využívať digitálne technológie a aplikačné softvéry pre záhradníctvo
vyhľadávať zdroje a možnosti získania finančných podpôr pre oblasť záhradníctva
organizovať pracovné operácie a operatívne riadiť záhradnícku činnosť
aplikovať technologické postupy pri príprave pôdy, sejbe ošetrovaní, hnojení a ochrane rastlín
aplikovať základné právne normy pre oblasť záhradníctva
vykonávať sadovnícke a terénne úpravy
identifikovať druhy záhradníckych rastlín, úžitkového a okrasného záhradníctva vo všetkých vývojových štádiách
aplikovať množiteľské technológie rastlín, stromov a kríkov
identifikovať nepriaznivé činitele a navrhovať účinné opatrenia
nastavovať parametre strojov a technologických liniek používaných vo všetkých odvetviach záhradníctva
aplikovať správne technologické postupy pri zbere, pozberovej úprave, skladovaní a expedícii zahradníckych komponentov
zostavovať podklady pre účtovníctvo a viesť predpísanú evidenciu
riadiť traktor a pracovať s prípojným zariadením
Kompetencie
samostatnosť v rozhodovaní
samostatnosť pri riešení pridelených úloh a vzniknutých problémov
schopnosť kreativity
dôslednosť a zodpovednosť pri riešení pracovných povinností
zodpovednosť za organizáciu a plánovanie postupov
schopnosť pracovať v tíme

Hodnotená spôsobilosť

  • popísať anatómiu a fyziológiu rastlín
  • definovať základy z dendrológie, arboristiky, sadovníctva a pestovateľstva
  • definovať odbornú záhradnícku terminológiu a botanické názvoslovie
  • definovať zásady bezpečnosti práce a ochrany zdravia pri práci, ochrany pred požiarom a ochrany životného prostredia
  • popísať základné druhy, odrody a kategórie kvetov, zeleniny, ovocných a okrasných kríkov, stromov a zelene
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
popísať stavbu, funkciu a premenu základných orgánov rastlinného telapísomná metóda
popísať proces fotosyntézyústna metóda
vymenovať základné časti kvetu, typov kvetov podľa obalovústna metóda
vymenovať dekoratívne znaky časti drevínústna metóda
vysvetliť pojem pomológiaústna metóda
definovať základné druhy, odrody a kategórie kvetov, zeleniny, ovocných a okrasných kríkov, stromov a zeleneústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritéria hodnotenia minimálne na 70%.

Hodnotená spôsobilosť

  • definovať agrometeorológiu a pedológiu
  • aplikovať technologické postupy pri príprave pôdy, sejbe ošetrovaní, hnojení a ochrane rastlín
  • popísať mechanizáciu a technologické linky používané vo všetkých odvetviach záhradníctva
  • nastavovať parametre strojov a technologických liniek používaných vo všetkých odvetviach záhradníctva
  • riadiť traktor a pracovať s prípojným zariadením
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
definovať zloženie a vlastnosti pôdyústna metóda
charakterizovať druhy a typy pôdústna metóda
popísať funkciu humusu v pôde, zloženie a vlastnosti humusových látokústna metóda
vysvetliť pojem agrochemické skúšanie pôd, dôvody a spôsob odberu vzoriek na účely ASPpraktické skúšanie
vymenovať záhradnícke pôdy a doplnkové substrátyústna metóda
vysvetliť význam a úlohy obrábania pôdypísomná metóda
definovať technologický postup spracovania pôdy vrátane požiadavky na stroje a nastavenie parametrov v krytých a poľných podmienkach (základnej príprave pôdy, predsejbovej príprave pôdy, obrábaní počas vegetácie a po zbere)písomná metóda
predviesť riadenie traktora s použitím vybraných prípojných zariadenípraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritéria hodnotenia minimálne na 75%.

Hodnotená spôsobilosť

  • identifikovať druhy záhradníckych rastlín, úžitkového a okrasného záhradníctva vo všetkých vývojových štádiách
  • definovať odbornú záhradnícku terminológiu a botanické názvoslovie
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
predviesť základný prehľad o druhoch a odrodách vybraných kvetín, zeleniny, ovocných a okrasných kríkoch, stromoch a aplikovať botanické názvypraktické skúšanie
popísať základné charakteristiky vybratých ovocných stromov a určiť predpokladaný vekpraktické skúšanie
vymenovať skupinu drevín v sadovníckej tvorbeústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritéria hodnotenia minimálne na 70%.

Hodnotená spôsobilosť

  • aplikovať technologické postupy pri príprave pôdy, sejbe ošetrovaní, hnojení a ochrane rastlín
  • definovať technologické postupy jednotlivých operácií v oblasti záhradníctva
  • aplikovať množiteľské technológie rastlín, stromov a kríkov
  • organizovať pracovné operácie a operatívne riadiť záhradnícku činnosť
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
definovať pojmy osivo, sadivo, sejba, sadenieústna metóda
skontrolovať osivá, vyhodnotiť jeho klíčivosťpraktické skúšanie
definovať osevný postup, vysvetliť význam striedania plodínpísomná metóda
navrhnúť technologický postup kvalitnej sejby - výsevok, priamočiarosť, orientácia riadkov, šírka medziriadkovpísomná metóda
popísať postup pri výsadbe zeleniny v poľných a krytých podmienkachústna metóda
charakterizovať spôsob výsadby kríkov, stromov a viničaústna metóda
vymenovať spôsoby vegetatívneho rozmnožovania rastlínústna metóda
zvoliť vhodný pracovný postup pri rezkovaní kvetovpraktické skúšanie
vymenovať najčastejšie druhy podpníkov a dôležitosť ich správnej voľbyústna metóda
charakterizovať očkovanie, vrúbľovanie - termíny a spôsobypraktické skúšanie
predviesť vrúbľovanie a ošetrenie po vrúbľovanípraktické skúšanie
vysvetliť ako možno uchovať genofond ovocných drevín ( krajinných odrôd) na vidiekuústna metóda
zvoliť vhodný pracovný postup pri reze a porovnať ho s udržiavacím a zmladzovacím rezompraktické skúšanie
popísať technológiu pestovania ovocia a zeleniny v integrovanom a v ekologickom systéme, zvýrazniť rozdiel v technológiáchústna metóda
popísať zavlažovacie systémy a ich manažmentústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritéria hodnotenia minimálne na 70%.

Hodnotená spôsobilosť

  • definovať princípy tvorby návrhu sadovníckych úprav
  • aplikovať základné právne normy pre oblasť záhradníctva
  • vykonávať sadovnícke a terénne úpravy
  • využívať digitálne technológie a aplikačné softvéry pre záhradníctvo
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
vysvetliť pojem a klasifikáciu zeleneústna metóda
popísať význam drevín a zelene v meste a s ňou súvisiacu legislatívuústna metóda
definovať základné terénne úpravyústna metóda
vysvetliť pojem generel zeleneústna metóda
popísať technologický postup zakladania trávnika a výsadby okrasných drevín na verejnom priestranstvepísomná metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritéria hodnotenia minimálne na 70%.

Hodnotená spôsobilosť

  • definovať agrochémiu a výživu rastlín
  • charakterizovať zásady správnej poľnohospodárskej praxe pri pestovaní plodín
  • definovať technologické postupy jednotlivých operácií v oblasti záhradníctva
  • popísať mechanizáciu a technologické linky používané vo všetkých odvetviach záhradníctva
  • nastavovať parametre strojov a technologických liniek používaných vo všetkých odvetviach záhradníctva
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
popísať funkciu a význam hnojeniaústna metóda
rozdeliť hnojivá: - organické, priemyselné ( aj podľa zloženia a skupenstva) a popísal ich používanie vo vzťahu k určovaniu celkových dávok N,P,Kpraktické skúšanie
pripraviť plán hnojenia a odôvodniť hopísomná metóda
popísať mechanizáciu na aplikáciu hnojív, nastaviť parametrepraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritéria hodnotenia minimálne na 70%.

Hodnotená spôsobilosť

  • identifikovať nepriaznivé činitele a navrhovať účinné opatrenia
  • definovať agrochémiu a výživu rastlín
  • dodržiavať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a protipožiarnej ochrany
  • zostavovať podklady pre účtovníctvo a viesť predpísanú evidenciu
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
identifikovať škodlivé rastliny ( buriny) v každom vývojovom štádiu a popísať jej základné vlastnostipraktické skúšanie
rozdeliť burinyústna metóda
identifikovať choroby a prejavy u poľných plodín a zeleninypraktické skúšanie
popísať príznaky napadnutia a škodlivosť hlodavcov v poľných plodinách, metódy ochrany proti nim, ktorá je ohľaduplná k životnému prostrediu.ústna metóda
definovať pesticídy a podľa biologického účinku ich rozdeliť do skupínústna metóda
popísať stroje na aplikáciu hnojív a ochranu rastlínústna metóda
popísať zásady BOZP a vymenovať základné ochranné pomôcky pri práci s chemickými ochrannými prostriedkamiústna metóda
popísať základnú evidenciu spotreby prípravkov na ochranu rastlínpraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritéria hodnotenia minimálne na 70%.

Hodnotená spôsobilosť

  • aplikovať správne technologické postupy pri zbere, pozberovej úprave, skladovaní a expedícii zahradníckych komponentov
  • zostavovať podklady pre účtovníctvo a viesť predpísanú evidenciu
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
určiť zberovú zrelosť poľných plodín a zeleninypraktické skúšanie
popísať technologický postup zberových prác a pozberovej úpravy poľných plodín a zeleninyústna metóda
vysvetliť základné požiadavky správneho skladovania ovocia a zeleninyústna metóda
vypísať bežné prevádzkové záznamy vedené v súvislosti s pestovateľskou činnosťou, s čerpaním pracovných prostriedkov, PHM, s pracovnými výkazmipraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritéria hodnotenia minimálne na 70%.

Hodnotená spôsobilosť

  • vyhľadávať zdroje a možnosti získania finančných podpôr pre oblasť záhradníctva
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
vymenovať aktuálne možnosti čerpania z fondov EÚústna metóda
vysvetliť spôsob predkladania žiadostí o priame platby a jej povinné prílohyústna metóda
definovať podmienky uznania odbytových organizácií výrobcov ovocia a zeleninyústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritéria hodnotenia minimálne na 70%.

Metodické usmernenia

Zákon 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 72-90 a §109-111