Technik v akvakultúre
Kód kvalifikácie
U3143011-00285
Úroveň SKKR
4
SK ISCO-08
3143011
Sektorová rada
Poľnohospodárstvo, veterinárstvo a rybolov
Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
| Vedomosti |
|---|
| definovať bezpečnostné, protipožiarne a iné predpisy súvisiace s bezpečnosťou, hygienou a zdravotnou nezávadnosťou vykonávanej práce |
| charakterizovať legislatívne predpisy vymedzujúce hospodársky chov rýb |
| opísať historický vývoj rybárstva na Slovensku a jeho význam |
| určiť diagnostiku viróz, bakterióz a parazitóz lososovitých rýb a následnú aplikáciu liečebných metód |
| opísať základné konštrukčné prvky rybochovných zariadení a nároky na ich udržiavanie |
| charakterizovať biológiu hospodársky významných druhov rýb |
| opísať hlavné zásady šľachtiteľskej práce v chovoch rýb |
| definovať zoohygienu v chovoch rýb |
| definovať inkubačné metódy |
| Zručnosti |
|---|
| dodržiavať zásady BOZP a PO |
| postupovať podľa hlavného obsahu plánu HACCP pre pstruhové hospodársvo |
| zostaviť plán práce a koordinovať činnosti zabezpečujúce chod rybochovného zariadenia |
| zostaviť plán výroby rýb a spotreby krmív na základe parametrov konkrétneho rybochovného zariadenia |
| stanoviť obsádky jednotlivých rybochovných zariadení na základe zadaných parametrov |
| aplikovať postup pri umelom výtere kapra |
| liečiť bakteriálne ochorenie žiabrového aparátu rýb |
| aplikovať umelý výter pstruha dúhového |
| Kompetencie |
|---|
| zodpovednosť za kvalitu svojej práce |
| samostatnosť pri riešení a analyzovaní problémov |
| samostatnosť v organizovaní a plánovaní práce |
| schopnosť viesť ľudí |
| schopnosť motivovať ľudí |
| schopnosť pracovať v tíme |
Hodnotená spôsobilosť
- definovať bezpečnostné, protipožiarne a iné predpisy súvisiace s bezpečnosťou, hygienou a zdravotnou nezávadnosťou vykonávanej práce
- charakterizovať legislatívne predpisy vymedzujúce hospodársky chov rýb
- opísať historický vývoj rybárstva na Slovensku a jeho význam
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| vymenovať špecifické zásady BOZP a PO pri chove rýb | ústna metóda |
| popísať základné legislatívne normy vymedzujúce hospodársky chov rýb | ústna metóda |
| popísať historický vývoj rybárstva na území Slovenska a jeho význam v jednotlivých historických etapách | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou pre úspešné vykonanie skúšky je splniť kritérá hodnotenia minimálne na 80%
Hodnotená spôsobilosť
- charakterizovať biológiu hospodársky významných druhov rýb
- opísať hlavné zásady šľachtiteľskej práce v chovoch rýb
- definovať zoohygienu v chovoch rýb
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| vymenovať základné biologické znaky hospodársky významných druhov sladkovodných rýb chovaných na Slovensku | ústna metóda |
| popísať hlavné zásady šľachtiteľskej práce v chove kapra rybničného a pstruha dúhového | písomná metóda |
| charakterizovať hlavné zásady zoohygieny v chovoch losossovitých rýb (základné fyzikálno-chemické parametre vody, základné príznaky ochorenia rýb a aplikáciu liečebných metód) | písomná metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou pre úspešné vykonanie skúšky je splniť kritérá hodnotenia minimálne na 75%
Hodnotená spôsobilosť
- postupovať podľa hlavného obsahu plánu HACCP pre pstruhové hospodársvo
- zostaviť plán práce a koordinovať činnosti zabezpečujúce chod rybochovného zariadenia
- stanoviť obsádky jednotlivých rybochovných zariadení na základe zadaných parametrov
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| špecifikovať povinné druhy evidencie na pstruhovom hospodárstve vyplývajúce z plánu HACCP/ambulantná kniha,evidencia presunov rýb,druh a frekvencia povinných vetrinárnych vyšetrení/ | písomná metóda |
| zostaviť plán pre potrebu stálych a sezónnych pracovníkov na kaprovom hospodárstve s vlastnou produkciou násad, popis pracovných funkcií a materiálno-technické vybavenie hospodárstva | praktické skúšanie |
| stanoviť obsádku pstruha dúhového v kanálovom chove s objemom 1500m3 a prítokom vody 40l/s-1 | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou pre úspešné vykonanie skúšky je splniť kritérá hodnotenia minimálne na 75%
Hodnotená spôsobilosť
- určiť diagnostiku viróz, bakterióz a parazitóz lososovitých rýb a následnú aplikáciu liečebných metód
- liečiť bakteriálne ochorenie žiabrového aparátu rýb
- dodržiavať zásady BOZP a PO
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| popísať diagnostiku viróz, bakterióz a parazitóz rýb a aplikáciu liečebných metód resp. eradikácie | písomná metóda |
| stanoviť koncentráciu Chloramínu B a dobu pri liečbe bakteriálneho ochorenia žiabrového aparátu pstruha dúhového s dodržaním zásad BOZP | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou pre úspešné vykonanie skúšky je splniť kritérá hodnotenia minimálne na 80%
Hodnotená spôsobilosť
- aplikovať postup pri umelom výtere kapra
- aplikovať umelý výter pstruha dúhového
- definovať inkubačné metódy
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| predviesť výter kapra rybničného, popísať inkubačné metódy a technické zabezpečenie výteru | praktické skúšanie |
| predviesť umelý výter pstruha dúhového a popísať inkubačné metódy (skontrolovať pripravenosť rýb na výter, uskutočniť výter a oplodnenie ikier, vyhodnotiť kvalitu pohlavných produktov) | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou pre úspešné vykonanie skúšky je splniť kritérá hodnotenia minimálne na 80%
Hodnotená spôsobilosť
- opísať základné konštrukčné prvky rybochovných zariadení a nároky na ich udržiavanie
- zostaviť plán výroby rýb a spotreby krmív na základe parametrov konkrétneho rybochovného zariadenia
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| definovať základné konštrukčné prvky rybochovných zariadení a nároky na ich udržiavanie | písomná metóda |
| stanoviť návrh ročnej produkcie pstruha dúhového, potrebu krmív na základe zadaných parametrov rybochovného zariadenia | písomná metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou pre úspešné vykonanie skúšky je splniť kritérá hodnotenia minimálne na 75%
| Metodické usmernenia |
|---|
Pre formálne vzdelávanie:
Pre neformálne vzdelávanie:
|