Ovocinár
Kód kvalifikácie
C6112002-00283
Úroveň SKKR
4
SK ISCO-08
6112002
Sektorová rada
Poľnohospodárstvo, veterinárstvo a rybolov
Vedomosti |
---|
definovať bezpečnostné, protipožiarne a ďalšie predpisy súvisiace s bezpečnou, hygienicky a zdravotne nezávadnou prácou |
definovať základy manažmentu a marketingu |
opísať možnosti získania finančných prostriedkov v poľnohospodárstve |
charakterizovať spoločnú poľnohospodársku politiku EÚ |
definovať platné normy a príslušnú legislatívu v oblasti rastlinolekárskej starostlivosti |
popísať pestovateľské zásady a technologické postupy pestovania ovocia |
popísať základy anatómie a fyziológie rastlín |
opísať pestovateľské zásady ošetrovania a ochrany ovocných drevín |
opísať metódy zvyšovania ovocinárskej produkcie jednotlivých druhov |
opísať spôsoby rozmnožovania rastlín |
opísať postupy pozberovej úpravy, spracovania, konzervovania a trhovej úpravy ovocia |
vysvetliť technologické postupy uskladňovania ovocia |
popísať mechanizáciu - stroje a technologické linky používané v ovocinárstve |
popísať zakladanie sadov jednotlivých druhov ovocia |
vysvetliť základy meteorológie |
opísať závlahy používané v sadoch |
Zručnosti |
---|
dodržiavať zásady BOZP, prvej pomoci a protipožiarne opatrenia |
získavať potrebné údaje o meteorologických, klimatických a pôdnych podmienkach |
zabezpečiť ochranu a ošetrenie ovocných drevín |
pestovať, spracovať, skladovať, expedovať a predávať ovocinárske produkty |
vysadiť druhy ovocných drevín |
aplikovať chemické prípravky proti chorobám a škodcom ovocných rastlín |
aplikovať hnojivá v ovocných sadoch |
uskutočniť rez ovocných stromov a kríkov |
štepiť ovocné stromy |
aplikovať prebierku v sade |
riadiť traktor a pracovať s prípojným zariadením |
Kompetencie |
---|
samostatnosť v organizovaní a plánovaní práce |
samostatnosť v rozhodovaní |
zodpovednosť za plnenie svojich úloh a povinností |
schopnosť komunikovať s ľuďmi |
schopnosť motivovať ľudí |
schopnosť viesť ľudí |
Hodnotená spôsobilosť
- popísať pestovateľské zásady a technologické postupy pestovania ovocia
- opísať metódy zvyšovania ovocinárskej produkcie jednotlivých druhov
- zabezpečiť ochranu a ošetrenie ovocných drevín
- popísať zakladanie sadov jednotlivých druhov ovocia
- vysadiť druhy ovocných drevín
- opísať závlahy používané v sadoch
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
zvoliť vhodný pracovný postup popísania a vysádzania stromu podľa zadania | praktické skúšanie |
zvoliť vhodný pracovný postup pri zakladaní sadu jadrovín (jablká a hrušky) - popis odrôd použitých na výsadbu | ústna metóda |
popísať závlahu a jej využitie v sade | ústna metóda |
popísať metódy na zvyšovanie produkcie ovocných stromov | písomná metóda |
popísať postup ochrany proti jarným mrazom, ochrany proti nadmerným zrážkam a proti krúpom v ovocnom sade kôstkovín a vymenoval spôsoby ochrany | písomná metóda |
charakterizovať spôsob integrovaného pestovania ovocia | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť kritéria hodnotenia minimálne na 70 %.
Hodnotená spôsobilosť
- popísať pestovateľské zásady a technologické postupy pestovania ovocia
- opísať spôsoby rozmnožovania rastlín
- opísať postupy pozberovej úpravy, spracovania, konzervovania a trhovej úpravy ovocia
- štepiť ovocné stromy
- vysvetliť technologické postupy uskladňovania ovocia
- uskutočniť rez ovocných stromov a kríkov
- aplikovať prebierku v sade
- pestovať, spracovať, skladovať, expedovať a predávať ovocinárske produkty
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
popísať operácie od zberu ovocia až po predaj | ústna metóda |
charakterizovať podpník a jeho využitie | ústna metóda |
popísať spôsob rezu a prebierky plodov podľa zadania | ústna metóda |
popísať spôsoby rozmnožovania ovocných stromov | ústna metóda |
popísať spôsoby štepenia | ústna metóda |
zvoliť a predviesť vhodný pracovný postup očkovania a štepenia na konkrétnom príklade | praktické skúšanie |
zvoliť vhodný postup rezania podľa vývinového štádia ovocných stromov | praktické skúšanie |
popísať zimný rez, kedy sa vykonáva | ústna metóda |
popísať reakciu stromu na zimný a letný rez, vyznačiť ich na modeli | praktické skúšanie |
zvoliť vhodný postup prebierky na modeli | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť kritéria hodnotenia minimálne na 70 %.
Hodnotená spôsobilosť
- popísať mechanizáciu - stroje a technologické linky používané v ovocinárstve
- definovať bezpečnostné, protipožiarne a ďalšie predpisy súvisiace s bezpečnou, hygienicky a zdravotne nezávadnou prácou
- dodržiavať zásady BOZP, prvej pomoci a protipožiarne opatrenia
- riadiť traktor a pracovať s prípojným zariadením
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
opísať linku na triedenie ovocia | ústna metóda |
predviesť riadenia traktora s použitím vybraných prípojných zariadení s dodržaním zásad BOZP | praktické skúšanie |
popísať zadymovanie v sade, vysvetliť dôvod zadymovania v sade | ústna metóda |
vymenovať druhy strojov použivaných pri zakladaní sadu | ústna metóda |
popísať nastavenie základných parametrov strojov | ústna metóda |
popísať bezpečnostné, protipožiarne a ďalšie predpisy súvisiace s bezpečnou, hygienicky a zdravotne nezávadnou prácou | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť kritéria hodnotenia minimálne na 70 %.
Hodnotená spôsobilosť
- charakterizovať spoločnú poľnohospodársku politiku EÚ
- opísať možnosti získania finančných prostriedkov v poľnohospodárstve
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
vymenovať možnosti podpôr z príspevkov EÚ | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienky úspešného vykonania skúšky je splniť kritéria hodnotenia minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- definovať základy manažmentu a marketingu
- definovať platné normy a príslušnú legislatívu v oblasti rastlinolekárskej starostlivosti
- popísať základy anatómie a fyziológie rastlín
- opísať pestovateľské zásady ošetrovania a ochrany ovocných drevín
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
definovať základy manažmentu a marketingu | ústna metóda |
popísať právne normy | ústna metóda |
definovať základy anatómie a fyziológie rastlín | ústna metóda |
popísať postup pri ošetrovaní a ochrany ovocných drevín | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienky úspešného vykonania skúšky je splniť kritéria hodnotenia minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- vysvetliť základy meteorológie
- získavať potrebné údaje o meteorologických, klimatických a pôdnych podmienkach
- aplikovať hnojivá v ovocných sadoch
- aplikovať chemické prípravky proti chorobám a škodcom ovocných rastlín
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
vymenovať škodcov a choroby ovocných rastlín | ústna metóda |
pripraviť hnojivo a aplikovať ho na porast | praktické skúšanie |
popísať prihnojovanie v ovocných sadoch a vápnenie | ústna metóda |
aplikovať postrek na ovocné stromy | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť kritéria hodnotenia minimálne na 70 %.
Metodické usmernenia |
---|
Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 17 a § 18 |