Ovocinár

Kód kvalifikácie

C6112002-00283

Úroveň SKKR

4

SK ISCO-08

6112002

Sektorová rada

Poľnohospodárstvo, veterinárstvo a rybolov

Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti
definovať bezpečnostné, protipožiarne a ďalšie predpisy súvisiace s bezpečnou, hygienicky a zdravotne nezávadnou prácou
definovať základy manažmentu a marketingu
opísať možnosti získania finančných prostriedkov v poľnohospodárstve
charakterizovať spoločnú poľnohospodársku politiku EÚ
definovať platné normy a príslušnú legislatívu v oblasti rastlinolekárskej starostlivosti
popísať pestovateľské zásady a technologické postupy pestovania ovocia
popísať základy anatómie a fyziológie rastlín
opísať pestovateľské zásady ošetrovania a ochrany ovocných drevín
opísať metódy zvyšovania ovocinárskej produkcie jednotlivých druhov
opísať spôsoby rozmnožovania rastlín
opísať postupy pozberovej úpravy, spracovania, konzervovania a trhovej úpravy ovocia
vysvetliť technologické postupy uskladňovania ovocia
popísať mechanizáciu - stroje a technologické linky používané v ovocinárstve
popísať zakladanie sadov jednotlivých druhov ovocia
vysvetliť základy meteorológie
opísať závlahy používané v sadoch
Zručnosti
dodržiavať zásady BOZP, prvej pomoci a protipožiarne opatrenia
získavať potrebné údaje o meteorologických, klimatických a pôdnych podmienkach
zabezpečiť ochranu a ošetrenie ovocných drevín
pestovať, spracovať, skladovať, expedovať a predávať ovocinárske produkty
vysadiť druhy ovocných drevín
aplikovať chemické prípravky proti chorobám a škodcom ovocných rastlín
aplikovať hnojivá v ovocných sadoch
uskutočniť rez ovocných stromov a kríkov
štepiť ovocné stromy
aplikovať prebierku v sade
riadiť traktor a pracovať s prípojným zariadením
Kompetencie
samostatnosť v organizovaní a plánovaní práce
samostatnosť v rozhodovaní
zodpovednosť za plnenie svojich úloh a povinností
schopnosť komunikovať s ľuďmi
schopnosť motivovať ľudí
schopnosť viesť ľudí

Hodnotená spôsobilosť

  • popísať pestovateľské zásady a technologické postupy pestovania ovocia
  • opísať metódy zvyšovania ovocinárskej produkcie jednotlivých druhov
  • zabezpečiť ochranu a ošetrenie ovocných drevín
  • popísať zakladanie sadov jednotlivých druhov ovocia
  • vysadiť druhy ovocných drevín
  • opísať závlahy používané v sadoch
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
zvoliť vhodný pracovný postup popísania a vysádzania stromu podľa zadaniapraktické skúšanie
zvoliť vhodný pracovný postup pri zakladaní sadu jadrovín (jablká a hrušky) - popis odrôd použitých na výsadbuústna metóda
popísať závlahu a jej využitie v sadeústna metóda
popísať metódy na zvyšovanie produkcie ovocných stromovpísomná metóda
popísať postup ochrany proti jarným mrazom, ochrany proti nadmerným zrážkam a proti krúpom v ovocnom sade kôstkovín a vymenoval spôsoby ochranypísomná metóda
charakterizovať spôsob integrovaného pestovania ovociaústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť kritéria hodnotenia minimálne na 70 %. 

Hodnotená spôsobilosť

  • popísať pestovateľské zásady a technologické postupy pestovania ovocia
  • opísať spôsoby rozmnožovania rastlín
  • opísať postupy pozberovej úpravy, spracovania, konzervovania a trhovej úpravy ovocia
  • štepiť ovocné stromy
  • vysvetliť technologické postupy uskladňovania ovocia
  • uskutočniť rez ovocných stromov a kríkov
  • aplikovať prebierku v sade
  • pestovať, spracovať, skladovať, expedovať a predávať ovocinárske produkty
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
popísať operácie od zberu ovocia až po predajústna metóda
charakterizovať podpník a jeho využitieústna metóda
popísať spôsob rezu a prebierky plodov podľa zadaniaústna metóda
popísať spôsoby rozmnožovania ovocných stromovústna metóda
popísať spôsoby štepeniaústna metóda
zvoliť a predviesť vhodný pracovný postup očkovania a štepenia na konkrétnom príkladepraktické skúšanie
zvoliť vhodný postup rezania podľa vývinového štádia ovocných stromovpraktické skúšanie
popísať zimný rez, kedy sa vykonávaústna metóda
popísať reakciu stromu na zimný a letný rez, vyznačiť ich na modelipraktické skúšanie
zvoliť vhodný postup prebierky na modelipraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť kritéria hodnotenia minimálne na 70 %. 

Hodnotená spôsobilosť

  • popísať mechanizáciu - stroje a technologické linky používané v ovocinárstve
  • definovať bezpečnostné, protipožiarne a ďalšie predpisy súvisiace s bezpečnou, hygienicky a zdravotne nezávadnou prácou
  • dodržiavať zásady BOZP, prvej pomoci a protipožiarne opatrenia
  • riadiť traktor a pracovať s prípojným zariadením
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
opísať linku na triedenie ovociaústna metóda
predviesť riadenia traktora s použitím vybraných prípojných zariadení s dodržaním zásad BOZPpraktické skúšanie
popísať zadymovanie v sade, vysvetliť dôvod zadymovania v sadeústna metóda
vymenovať druhy strojov použivaných pri zakladaní saduústna metóda
popísať nastavenie základných parametrov strojovústna metóda
popísať bezpečnostné, protipožiarne a ďalšie predpisy súvisiace s bezpečnou, hygienicky a zdravotne nezávadnou prácouústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť kritéria hodnotenia minimálne na 70 %.

Hodnotená spôsobilosť

  • charakterizovať spoločnú poľnohospodársku politiku EÚ
  • opísať možnosti získania finančných prostriedkov v poľnohospodárstve
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
vymenovať možnosti podpôr z príspevkov EÚústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienky úspešného vykonania skúšky je splniť kritéria hodnotenia minimálne na 70%.

Hodnotená spôsobilosť

  • definovať základy manažmentu a marketingu
  • definovať platné normy a príslušnú legislatívu v oblasti rastlinolekárskej starostlivosti
  • popísať základy anatómie a fyziológie rastlín
  • opísať pestovateľské zásady ošetrovania a ochrany ovocných drevín
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
definovať základy manažmentu a marketinguústna metóda
popísať právne normyústna metóda
definovať základy anatómie a fyziológie rastlínústna metóda
popísať postup pri ošetrovaní a ochrany ovocných drevínústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienky úspešného vykonania skúšky je splniť kritéria hodnotenia minimálne na 70%.

Hodnotená spôsobilosť

  • vysvetliť základy meteorológie
  • získavať potrebné údaje o meteorologických, klimatických a pôdnych podmienkach
  • aplikovať hnojivá v ovocných sadoch
  • aplikovať chemické prípravky proti chorobám a škodcom ovocných rastlín
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
vymenovať škodcov a choroby ovocných rastlínústna metóda
pripraviť hnojivo a aplikovať ho na porastpraktické skúšanie
popísať prihnojovanie v ovocných sadoch a vápnenieústna metóda
aplikovať postrek na ovocné stromypraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť kritéria hodnotenia minimálne na 70 %.

Metodické usmernenia

Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 17 a § 18