Ovocinár
Kód kvalifikácie
C6112002-00283
Úroveň SKKR
4
SK ISCO-08
6112002
Sektorová rada
Poľnohospodárstvo, veterinárstvo a rybolov
| Vedomosti |
|---|
| definovať bezpečnostné, protipožiarne a ďalšie predpisy súvisiace s bezpečnou, hygienicky a zdravotne nezávadnou prácou |
| definovať základy manažmentu a marketingu |
| opísať možnosti získania finančných prostriedkov v poľnohospodárstve |
| charakterizovať spoločnú poľnohospodársku politiku EÚ |
| definovať platné normy a príslušnú legislatívu v oblasti rastlinolekárskej starostlivosti |
| popísať pestovateľské zásady a technologické postupy pestovania ovocia |
| popísať základy anatómie a fyziológie rastlín |
| opísať pestovateľské zásady ošetrovania a ochrany ovocných drevín |
| opísať metódy zvyšovania ovocinárskej produkcie jednotlivých druhov |
| opísať spôsoby rozmnožovania rastlín |
| opísať postupy pozberovej úpravy, spracovania, konzervovania a trhovej úpravy ovocia |
| vysvetliť technologické postupy uskladňovania ovocia |
| popísať mechanizáciu - stroje a technologické linky používané v ovocinárstve |
| popísať zakladanie sadov jednotlivých druhov ovocia |
| vysvetliť základy meteorológie |
| opísať závlahy používané v sadoch |
| Zručnosti |
|---|
| dodržiavať zásady BOZP, prvej pomoci a protipožiarne opatrenia |
| získavať potrebné údaje o meteorologických, klimatických a pôdnych podmienkach |
| zabezpečiť ochranu a ošetrenie ovocných drevín |
| pestovať, spracovať, skladovať, expedovať a predávať ovocinárske produkty |
| vysadiť druhy ovocných drevín |
| aplikovať chemické prípravky proti chorobám a škodcom ovocných rastlín |
| aplikovať hnojivá v ovocných sadoch |
| uskutočniť rez ovocných stromov a kríkov |
| štepiť ovocné stromy |
| aplikovať prebierku v sade |
| riadiť traktor a pracovať s prípojným zariadením |
| Kompetencie |
|---|
| samostatnosť v organizovaní a plánovaní práce |
| samostatnosť v rozhodovaní |
| zodpovednosť za plnenie svojich úloh a povinností |
| schopnosť komunikovať s ľuďmi |
| schopnosť motivovať ľudí |
| schopnosť viesť ľudí |
Hodnotená spôsobilosť
- popísať pestovateľské zásady a technologické postupy pestovania ovocia
- opísať metódy zvyšovania ovocinárskej produkcie jednotlivých druhov
- zabezpečiť ochranu a ošetrenie ovocných drevín
- popísať zakladanie sadov jednotlivých druhov ovocia
- vysadiť druhy ovocných drevín
- opísať závlahy používané v sadoch
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| zvoliť vhodný pracovný postup popísania a vysádzania stromu podľa zadania | praktické skúšanie |
| zvoliť vhodný pracovný postup pri zakladaní sadu jadrovín (jablká a hrušky) - popis odrôd použitých na výsadbu | ústna metóda |
| popísať závlahu a jej využitie v sade | ústna metóda |
| popísať metódy na zvyšovanie produkcie ovocných stromov | písomná metóda |
| popísať postup ochrany proti jarným mrazom, ochrany proti nadmerným zrážkam a proti krúpom v ovocnom sade kôstkovín a vymenoval spôsoby ochrany | písomná metóda |
| charakterizovať spôsob integrovaného pestovania ovocia | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť kritéria hodnotenia minimálne na 70 %.
Hodnotená spôsobilosť
- popísať pestovateľské zásady a technologické postupy pestovania ovocia
- opísať spôsoby rozmnožovania rastlín
- opísať postupy pozberovej úpravy, spracovania, konzervovania a trhovej úpravy ovocia
- štepiť ovocné stromy
- vysvetliť technologické postupy uskladňovania ovocia
- uskutočniť rez ovocných stromov a kríkov
- aplikovať prebierku v sade
- pestovať, spracovať, skladovať, expedovať a predávať ovocinárske produkty
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| popísať operácie od zberu ovocia až po predaj | ústna metóda |
| charakterizovať podpník a jeho využitie | ústna metóda |
| popísať spôsob rezu a prebierky plodov podľa zadania | ústna metóda |
| popísať spôsoby rozmnožovania ovocných stromov | ústna metóda |
| popísať spôsoby štepenia | ústna metóda |
| zvoliť a predviesť vhodný pracovný postup očkovania a štepenia na konkrétnom príklade | praktické skúšanie |
| zvoliť vhodný postup rezania podľa vývinového štádia ovocných stromov | praktické skúšanie |
| popísať zimný rez, kedy sa vykonáva | ústna metóda |
| popísať reakciu stromu na zimný a letný rez, vyznačiť ich na modeli | praktické skúšanie |
| zvoliť vhodný postup prebierky na modeli | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť kritéria hodnotenia minimálne na 70 %.
Hodnotená spôsobilosť
- popísať mechanizáciu - stroje a technologické linky používané v ovocinárstve
- definovať bezpečnostné, protipožiarne a ďalšie predpisy súvisiace s bezpečnou, hygienicky a zdravotne nezávadnou prácou
- dodržiavať zásady BOZP, prvej pomoci a protipožiarne opatrenia
- riadiť traktor a pracovať s prípojným zariadením
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| opísať linku na triedenie ovocia | ústna metóda |
| predviesť riadenia traktora s použitím vybraných prípojných zariadení s dodržaním zásad BOZP | praktické skúšanie |
| popísať zadymovanie v sade, vysvetliť dôvod zadymovania v sade | ústna metóda |
| vymenovať druhy strojov použivaných pri zakladaní sadu | ústna metóda |
| popísať nastavenie základných parametrov strojov | ústna metóda |
| popísať bezpečnostné, protipožiarne a ďalšie predpisy súvisiace s bezpečnou, hygienicky a zdravotne nezávadnou prácou | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť kritéria hodnotenia minimálne na 70 %.
Hodnotená spôsobilosť
- charakterizovať spoločnú poľnohospodársku politiku EÚ
- opísať možnosti získania finančných prostriedkov v poľnohospodárstve
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| vymenovať možnosti podpôr z príspevkov EÚ | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienky úspešného vykonania skúšky je splniť kritéria hodnotenia minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- definovať základy manažmentu a marketingu
- definovať platné normy a príslušnú legislatívu v oblasti rastlinolekárskej starostlivosti
- popísať základy anatómie a fyziológie rastlín
- opísať pestovateľské zásady ošetrovania a ochrany ovocných drevín
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| definovať základy manažmentu a marketingu | ústna metóda |
| popísať právne normy | ústna metóda |
| definovať základy anatómie a fyziológie rastlín | ústna metóda |
| popísať postup pri ošetrovaní a ochrany ovocných drevín | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienky úspešného vykonania skúšky je splniť kritéria hodnotenia minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- vysvetliť základy meteorológie
- získavať potrebné údaje o meteorologických, klimatických a pôdnych podmienkach
- aplikovať hnojivá v ovocných sadoch
- aplikovať chemické prípravky proti chorobám a škodcom ovocných rastlín
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| vymenovať škodcov a choroby ovocných rastlín | ústna metóda |
| pripraviť hnojivo a aplikovať ho na porast | praktické skúšanie |
| popísať prihnojovanie v ovocných sadoch a vápnenie | ústna metóda |
| aplikovať postrek na ovocné stromy | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť kritéria hodnotenia minimálne na 70 %.
| Metodické usmernenia |
|---|
Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 17 a § 18 |