Špecialista v živočíšnej výrobe, zootechnik

Kód kvalifikácie

U2132002-00279

Úroveň SKKR

7

SK ISCO-08

2132002

Sektorová rada

Poľnohospodárstvo, veterinárstvo a rybolov

Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti
definovať pravidlá BOZP
popísať anatómiu a vysvetliť fyziológiu jednotlivých druhov hospodárskych zvierat
vysvetliť spôsob chovu jednotlivých druhov a kategórií hospodárskych zvierat
popísať príznaky ruje a vysvetliť reprodukciu jednotlivých druhov hospodárskych zvierat
popísať jednotlivé krmivá, ich skladovanie a uplatnenie vo výžive hospodárskych zvierat
popísať mechanizáciu používanú v živočíšnej výrobe
popísať značkovanie a evidenciu hospodárskych zvierat
vysvetliť technológiu výroby potravín živočíšneho pôvodu
definovať zásady etológie hospodárskych zvierat
popísať najčastejšie choroby a nákazy hospodárskych zvierat a vysvetliť zásady ich prevencie
Zručnosti
uplatňovať zásady etológie a dobrých životných podmienok zvierat v zootechnickej praxi
kontrolovať výrobno-obchodné vzťahy v poľnohospodárskej prvovýrobe
organizovať kŕmenie a napájanie jednotlivých druhov a kategórií hospodárskych zvierat
nastavovať základné parametre strojového a technologického vybavenia v živočíšnej výrobe
aplikovať lieky a biopreparáty podľa pokynov veterinárneho lekára
organizovať prácu pracovníkov pri kŕmení, napájaní, dojení, ošetrovaní, manipulácii a preprave v chovoch hospodárskych zvierat
nakladať správne pri nakladaní s biologickým odpadom
viesť pôrod, ošetriť mláďa a matku po pôrode
riadiť traktor a pracovať s prípojným zariadením
Kompetencie
samostatnosť pri organizovaní a plánovaní práce
samostatnosť v rozhodovaní
schopnosť adaptovať sa na zmeny na pracovisku
samostatnosť pri analyzovaní a riešení problémov
zodpovednosť za plnenie svojich úloh a povinností
schopnosť pracovať v tíme
schopnosť vyjadrovať sa
schopnosťou viesť ľudí
schopnosťou motivovať ľudí

Hodnotená spôsobilosť

  • popísať jednotlivé krmivá, ich skladovanie a uplatnenie vo výžive hospodárskych zvierat
  • organizovať kŕmenie a napájanie jednotlivých druhov a kategórií hospodárskych zvierat
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
rozoznať a popísať jednotlivé krmiváústna metóda
opísať skladovanie jednotlivých druhov krmív a ich uplatnenie vo výžive hospodárskych zvieratústna metóda
popísať vhodný pracovný postup kŕmenia a napájania jednotlivých druhov a kategórií hospodárskych zvieratústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť kritérium hodnotenia minimálne na 75%.

Hodnotená spôsobilosť

  • popísať anatómiu a vysvetliť fyziológiu jednotlivých druhov hospodárskych zvierat
  • popísať príznaky ruje a vysvetliť reprodukciu jednotlivých druhov hospodárskych zvierat
  • viesť pôrod, ošetriť mláďa a matku po pôrode
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
popísať anatómiu jednotlivých druhov hospodárskych zvieratústna metóda
popísať vybrané fyziologické prejavy jednotlivých druhov hospodárskych zvieratústna metóda
opísať prejavy ruje a zásady reprodukcie jednotlivých druhov hospodárskych zvieratústna metóda
vysvetliť priebeh pôrodu a úkony pri ňom, vrátane popôrodnej starostlivosti o matku a mláďaústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť kritérium hodnotenia minimálne na 75%.

Hodnotená spôsobilosť

  • vysvetliť spôsob chovu jednotlivých druhov a kategórií hospodárskych zvierat
  • organizovať prácu pracovníkov pri kŕmení, napájaní, dojení, ošetrovaní, manipulácii a preprave v chovoch hospodárskych zvierat
  • popísať značkovanie a evidenciu hospodárskych zvierat
  • definovať zásady etológie hospodárskych zvierat
  • uplatňovať zásady etológie a dobrých životných podmienok zvierat v zootechnickej praxi
  • nakladať správne pri nakladaní s biologickým odpadom
  • aplikovať lieky a biopreparáty podľa pokynov veterinárneho lekára
  • popísať najčastejšie choroby a nákazy hospodárskych zvierat a vysvetliť zásady ich prevencie
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
vysvetliť spôsob chovu jednotlivých druhov a kategórií hospodárskych zvieratústna metóda
opísať postup pracovníkov pri kŕmení, napájaní, dojení, ošetrovaní, manipulácii a preprave v chovoch hospodárskych zvieratústna metóda
vysvetliť spôsob značkovania a evidencie hospodárskych zvieratústna metóda
definovať zásady etológie hospodárskych zvierat a ich uplatňovanie v zootechnickej praxústna metóda
vysvetliť nakladanie s biologickými odpadmiústna metóda
opísať základy aplikácie liekov a biopreparátov jednotlivým druhom a kategóriám hospodárskych zvieratústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť kritérium hodnotenia minimálne na 75%.

Hodnotená spôsobilosť

  • popísať mechanizáciu používanú v živočíšnej výrobe
  • definovať pravidlá BOZP
  • nastavovať základné parametre strojového a technologického vybavenia v živočíšnej výrobe
  • riadiť traktor a pracovať s prípojným zariadením
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
vymenovať druhy mechanizácie používanej v živočíšnej výrobeústna metóda
popísať vhodný pracovný postup mechanizácie používanej v živočíšnej výrobeústna metóda
popísať nastavovanie základných parametrov tohto strojového a technologického vybaveniaústna metóda
predviesť riadenie traktora s použitím vybraných prípojných zariadenípraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť kritérium hodnotenia minimálne na 75%.

Hodnotená spôsobilosť

  • vysvetliť technológiu výroby potravín živočíšneho pôvodu
  • kontrolovať výrobno-obchodné vzťahy v poľnohospodárskej prvovýrobe
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
vysvetliť technológiu prvotného ošetrenia mlieka a jeho ďalšieho spracovaniaústna metóda
popísať zásady porážky a rozrábku jatočného tela jednotlivých druhov hospodárskych zvieratústna metóda
vysvetliť výrobno-obchodné vzťahy v rámci poľnohospodárskeho podniku, medzi poľnohospodárskymi podnikmi a podnikmi poľnohospodárskych služieb, ako aj v rámci obchodno-odbytovej vertikályústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť kritérium hodnotenia minimálne na 75%.

Metodické usmernenia

Zákon 131/2002 Z.z. o vysokých školách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 63