Špecialista v živočíšnej výrobe, zootechnik
Kód kvalifikácie
U2132002-00279
Úroveň SKKR
7
SK ISCO-08
2132002
Sektorová rada
Poľnohospodárstvo, veterinárstvo a rybolov
Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti |
---|
definovať pravidlá BOZP |
popísať anatómiu a vysvetliť fyziológiu jednotlivých druhov hospodárskych zvierat |
vysvetliť spôsob chovu jednotlivých druhov a kategórií hospodárskych zvierat |
popísať príznaky ruje a vysvetliť reprodukciu jednotlivých druhov hospodárskych zvierat |
popísať jednotlivé krmivá, ich skladovanie a uplatnenie vo výžive hospodárskych zvierat |
popísať mechanizáciu používanú v živočíšnej výrobe |
popísať značkovanie a evidenciu hospodárskych zvierat |
vysvetliť technológiu výroby potravín živočíšneho pôvodu |
definovať zásady etológie hospodárskych zvierat |
popísať najčastejšie choroby a nákazy hospodárskych zvierat a vysvetliť zásady ich prevencie |
Zručnosti |
---|
uplatňovať zásady etológie a dobrých životných podmienok zvierat v zootechnickej praxi |
kontrolovať výrobno-obchodné vzťahy v poľnohospodárskej prvovýrobe |
organizovať kŕmenie a napájanie jednotlivých druhov a kategórií hospodárskych zvierat |
nastavovať základné parametre strojového a technologického vybavenia v živočíšnej výrobe |
aplikovať lieky a biopreparáty podľa pokynov veterinárneho lekára |
organizovať prácu pracovníkov pri kŕmení, napájaní, dojení, ošetrovaní, manipulácii a preprave v chovoch hospodárskych zvierat |
nakladať správne pri nakladaní s biologickým odpadom |
viesť pôrod, ošetriť mláďa a matku po pôrode |
riadiť traktor a pracovať s prípojným zariadením |
Kompetencie |
---|
samostatnosť pri organizovaní a plánovaní práce |
samostatnosť v rozhodovaní |
schopnosť adaptovať sa na zmeny na pracovisku |
samostatnosť pri analyzovaní a riešení problémov |
zodpovednosť za plnenie svojich úloh a povinností |
schopnosť pracovať v tíme |
schopnosť vyjadrovať sa |
schopnosťou viesť ľudí |
schopnosťou motivovať ľudí |
Hodnotená spôsobilosť
- popísať jednotlivé krmivá, ich skladovanie a uplatnenie vo výžive hospodárskych zvierat
- organizovať kŕmenie a napájanie jednotlivých druhov a kategórií hospodárskych zvierat
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
rozoznať a popísať jednotlivé krmivá | ústna metóda |
opísať skladovanie jednotlivých druhov krmív a ich uplatnenie vo výžive hospodárskych zvierat | ústna metóda |
popísať vhodný pracovný postup kŕmenia a napájania jednotlivých druhov a kategórií hospodárskych zvierat | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť kritérium hodnotenia minimálne na 75%.
Hodnotená spôsobilosť
- popísať anatómiu a vysvetliť fyziológiu jednotlivých druhov hospodárskych zvierat
- popísať príznaky ruje a vysvetliť reprodukciu jednotlivých druhov hospodárskych zvierat
- viesť pôrod, ošetriť mláďa a matku po pôrode
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
popísať anatómiu jednotlivých druhov hospodárskych zvierat | ústna metóda |
popísať vybrané fyziologické prejavy jednotlivých druhov hospodárskych zvierat | ústna metóda |
opísať prejavy ruje a zásady reprodukcie jednotlivých druhov hospodárskych zvierat | ústna metóda |
vysvetliť priebeh pôrodu a úkony pri ňom, vrátane popôrodnej starostlivosti o matku a mláďa | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť kritérium hodnotenia minimálne na 75%.
Hodnotená spôsobilosť
- vysvetliť spôsob chovu jednotlivých druhov a kategórií hospodárskych zvierat
- organizovať prácu pracovníkov pri kŕmení, napájaní, dojení, ošetrovaní, manipulácii a preprave v chovoch hospodárskych zvierat
- popísať značkovanie a evidenciu hospodárskych zvierat
- definovať zásady etológie hospodárskych zvierat
- uplatňovať zásady etológie a dobrých životných podmienok zvierat v zootechnickej praxi
- nakladať správne pri nakladaní s biologickým odpadom
- aplikovať lieky a biopreparáty podľa pokynov veterinárneho lekára
- popísať najčastejšie choroby a nákazy hospodárskych zvierat a vysvetliť zásady ich prevencie
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
vysvetliť spôsob chovu jednotlivých druhov a kategórií hospodárskych zvierat | ústna metóda |
opísať postup pracovníkov pri kŕmení, napájaní, dojení, ošetrovaní, manipulácii a preprave v chovoch hospodárskych zvierat | ústna metóda |
vysvetliť spôsob značkovania a evidencie hospodárskych zvierat | ústna metóda |
definovať zásady etológie hospodárskych zvierat a ich uplatňovanie v zootechnickej prax | ústna metóda |
vysvetliť nakladanie s biologickými odpadmi | ústna metóda |
opísať základy aplikácie liekov a biopreparátov jednotlivým druhom a kategóriám hospodárskych zvierat | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť kritérium hodnotenia minimálne na 75%.
Hodnotená spôsobilosť
- popísať mechanizáciu používanú v živočíšnej výrobe
- definovať pravidlá BOZP
- nastavovať základné parametre strojového a technologického vybavenia v živočíšnej výrobe
- riadiť traktor a pracovať s prípojným zariadením
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
vymenovať druhy mechanizácie používanej v živočíšnej výrobe | ústna metóda |
popísať vhodný pracovný postup mechanizácie používanej v živočíšnej výrobe | ústna metóda |
popísať nastavovanie základných parametrov tohto strojového a technologického vybavenia | ústna metóda |
predviesť riadenie traktora s použitím vybraných prípojných zariadení | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť kritérium hodnotenia minimálne na 75%.
Hodnotená spôsobilosť
- vysvetliť technológiu výroby potravín živočíšneho pôvodu
- kontrolovať výrobno-obchodné vzťahy v poľnohospodárskej prvovýrobe
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
vysvetliť technológiu prvotného ošetrenia mlieka a jeho ďalšieho spracovania | ústna metóda |
popísať zásady porážky a rozrábku jatočného tela jednotlivých druhov hospodárskych zvierat | ústna metóda |
vysvetliť výrobno-obchodné vzťahy v rámci poľnohospodárskeho podniku, medzi poľnohospodárskymi podnikmi a podnikmi poľnohospodárskych služieb, ako aj v rámci obchodno-odbytovej vertikály | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť kritérium hodnotenia minimálne na 75%.
Metodické usmernenia |
---|
Zákon 131/2002 Z.z. o vysokých školách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 63 |