Špecialista v živočíšnej výrobe, zootechnik
Kód kvalifikácie
U2132002-00279
Úroveň SKKR
7
SK ISCO-08
2132002
Sektorová rada
Poľnohospodárstvo, veterinárstvo a rybolov
Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
| Vedomosti |
|---|
| definovať pravidlá BOZP |
| popísať anatómiu a vysvetliť fyziológiu jednotlivých druhov hospodárskych zvierat |
| vysvetliť spôsob chovu jednotlivých druhov a kategórií hospodárskych zvierat |
| popísať príznaky ruje a vysvetliť reprodukciu jednotlivých druhov hospodárskych zvierat |
| popísať jednotlivé krmivá, ich skladovanie a uplatnenie vo výžive hospodárskych zvierat |
| popísať mechanizáciu používanú v živočíšnej výrobe |
| popísať značkovanie a evidenciu hospodárskych zvierat |
| vysvetliť technológiu výroby potravín živočíšneho pôvodu |
| definovať zásady etológie hospodárskych zvierat |
| popísať najčastejšie choroby a nákazy hospodárskych zvierat a vysvetliť zásady ich prevencie |
| Zručnosti |
|---|
| uplatňovať zásady etológie a dobrých životných podmienok zvierat v zootechnickej praxi |
| kontrolovať výrobno-obchodné vzťahy v poľnohospodárskej prvovýrobe |
| organizovať kŕmenie a napájanie jednotlivých druhov a kategórií hospodárskych zvierat |
| nastavovať základné parametre strojového a technologického vybavenia v živočíšnej výrobe |
| aplikovať lieky a biopreparáty podľa pokynov veterinárneho lekára |
| organizovať prácu pracovníkov pri kŕmení, napájaní, dojení, ošetrovaní, manipulácii a preprave v chovoch hospodárskych zvierat |
| nakladať správne pri nakladaní s biologickým odpadom |
| viesť pôrod, ošetriť mláďa a matku po pôrode |
| riadiť traktor a pracovať s prípojným zariadením |
| Kompetencie |
|---|
| samostatnosť pri organizovaní a plánovaní práce |
| samostatnosť v rozhodovaní |
| schopnosť adaptovať sa na zmeny na pracovisku |
| samostatnosť pri analyzovaní a riešení problémov |
| zodpovednosť za plnenie svojich úloh a povinností |
| schopnosť pracovať v tíme |
| schopnosť vyjadrovať sa |
| schopnosťou viesť ľudí |
| schopnosťou motivovať ľudí |
Hodnotená spôsobilosť
- popísať jednotlivé krmivá, ich skladovanie a uplatnenie vo výžive hospodárskych zvierat
- organizovať kŕmenie a napájanie jednotlivých druhov a kategórií hospodárskych zvierat
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| rozoznať a popísať jednotlivé krmivá | ústna metóda |
| opísať skladovanie jednotlivých druhov krmív a ich uplatnenie vo výžive hospodárskych zvierat | ústna metóda |
| popísať vhodný pracovný postup kŕmenia a napájania jednotlivých druhov a kategórií hospodárskych zvierat | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť kritérium hodnotenia minimálne na 75%.
Hodnotená spôsobilosť
- popísať anatómiu a vysvetliť fyziológiu jednotlivých druhov hospodárskych zvierat
- popísať príznaky ruje a vysvetliť reprodukciu jednotlivých druhov hospodárskych zvierat
- viesť pôrod, ošetriť mláďa a matku po pôrode
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| popísať anatómiu jednotlivých druhov hospodárskych zvierat | ústna metóda |
| popísať vybrané fyziologické prejavy jednotlivých druhov hospodárskych zvierat | ústna metóda |
| opísať prejavy ruje a zásady reprodukcie jednotlivých druhov hospodárskych zvierat | ústna metóda |
| vysvetliť priebeh pôrodu a úkony pri ňom, vrátane popôrodnej starostlivosti o matku a mláďa | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť kritérium hodnotenia minimálne na 75%.
Hodnotená spôsobilosť
- vysvetliť spôsob chovu jednotlivých druhov a kategórií hospodárskych zvierat
- organizovať prácu pracovníkov pri kŕmení, napájaní, dojení, ošetrovaní, manipulácii a preprave v chovoch hospodárskych zvierat
- popísať značkovanie a evidenciu hospodárskych zvierat
- definovať zásady etológie hospodárskych zvierat
- uplatňovať zásady etológie a dobrých životných podmienok zvierat v zootechnickej praxi
- nakladať správne pri nakladaní s biologickým odpadom
- aplikovať lieky a biopreparáty podľa pokynov veterinárneho lekára
- popísať najčastejšie choroby a nákazy hospodárskych zvierat a vysvetliť zásady ich prevencie
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| vysvetliť spôsob chovu jednotlivých druhov a kategórií hospodárskych zvierat | ústna metóda |
| opísať postup pracovníkov pri kŕmení, napájaní, dojení, ošetrovaní, manipulácii a preprave v chovoch hospodárskych zvierat | ústna metóda |
| vysvetliť spôsob značkovania a evidencie hospodárskych zvierat | ústna metóda |
| definovať zásady etológie hospodárskych zvierat a ich uplatňovanie v zootechnickej prax | ústna metóda |
| vysvetliť nakladanie s biologickými odpadmi | ústna metóda |
| opísať základy aplikácie liekov a biopreparátov jednotlivým druhom a kategóriám hospodárskych zvierat | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť kritérium hodnotenia minimálne na 75%.
Hodnotená spôsobilosť
- popísať mechanizáciu používanú v živočíšnej výrobe
- definovať pravidlá BOZP
- nastavovať základné parametre strojového a technologického vybavenia v živočíšnej výrobe
- riadiť traktor a pracovať s prípojným zariadením
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| vymenovať druhy mechanizácie používanej v živočíšnej výrobe | ústna metóda |
| popísať vhodný pracovný postup mechanizácie používanej v živočíšnej výrobe | ústna metóda |
| popísať nastavovanie základných parametrov tohto strojového a technologického vybavenia | ústna metóda |
| predviesť riadenie traktora s použitím vybraných prípojných zariadení | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť kritérium hodnotenia minimálne na 75%.
Hodnotená spôsobilosť
- vysvetliť technológiu výroby potravín živočíšneho pôvodu
- kontrolovať výrobno-obchodné vzťahy v poľnohospodárskej prvovýrobe
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| vysvetliť technológiu prvotného ošetrenia mlieka a jeho ďalšieho spracovania | ústna metóda |
| popísať zásady porážky a rozrábku jatočného tela jednotlivých druhov hospodárskych zvierat | ústna metóda |
| vysvetliť výrobno-obchodné vzťahy v rámci poľnohospodárskeho podniku, medzi poľnohospodárskymi podnikmi a podnikmi poľnohospodárskych služieb, ako aj v rámci obchodno-odbytovej vertikály | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť kritérium hodnotenia minimálne na 75%.
| Metodické usmernenia |
|---|
Zákon 131/2002 Z.z. o vysokých školách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 63 |