Úradný veterinárny asistent

Kód kvalifikácie

C3240002-01789

Úroveň SKKR

7

SK ISCO-08

3240002

Sektorová rada

Poľnohospodárstvo, veterinárstvo a rybolov

Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti
definovať zásady BOZP
definovať organizáciu poľnohospodárstva, produkčných metód, medzinárodného obchodu
vymedziť princípy správnej chovateľskej praxe
charakterizovať najzávažnejšie ochorenia zvierat najmä zoonózy, popísať druhy pôvodcov
vysvetliť zásady používania liekov a vakcín, testovania ich rezíduí
vysvetliť zásady monitorovania chorôb zvierat
charakterizovať požiadavky na prostredie na farmách
vymedziť technologické postupy získavania surovín a potravín živočíšneho pôvodu
popísať metódy a postupy zabíjania zvierat
definovať veterinárnu legislatívu pre oblasť hygieny produktov živočíšneho pôvodu
vymedziť princípy HACCP na bitúnkoch
charakterizovať základné anatomické znaky jatočných zvierat
charakterizovať základné patologické zmeny orgánov jatočných zvierat
vysvetliť zásady zdravotnej prehliadky živých zvierat
Zručnosti
dodržiavať zásady BOZP
zhodnotiť welfare zvierat
vyšetriť vzorky mäsa na trichinelózu
vykonávať základnú prehliadku ante mortem
vykonávať prehliadku post mortem u jatočných zvierat
aplikovať odber vzoriek
Kompetencie
samostatnosť pri výkone činností
zodpovednosť za plnenie svojich úloh a povinností
schopnosť empatie
schopnosť odolávať konfliktným situáciám
schopnosť pracovať v tíme

Hodnotená spôsobilosť

  • definovať organizáciu poľnohospodárstva, produkčných metód, medzinárodného obchodu
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
popísať systém organizovania mäsového priemysluústna metóda
vysvetliť základné princípy organizácie obchodu s mäsomústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 70%

Hodnotená spôsobilosť

  • vymedziť princípy správnej chovateľskej praxe
  • charakterizovať požiadavky na prostredie na farmách
  • charakterizovať najzávažnejšie ochorenia zvierat najmä zoonózy, popísať druhy pôvodcov
  • vysvetliť zásady zdravotnej prehliadky živých zvierat
  • vysvetliť zásady monitorovania chorôb zvierat
  • vykonávať základnú prehliadku ante mortem
  • zhodnotiť welfare zvierat
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
vymedziť základné spôsoby ustajnenia zvieratústna metóda
vymedziť základné zoohygienické podmienky chovov, klimatické požiadavky v ustajnení zvieratústna metóda
uviesť základné požiadavky na kŕmenie hospodárskych zvieratústna metóda
uviesť základné roztriedenie pôvodcov chorôb zvieratpísomná metóda
uviesť prehľad najčastejších zoonóz u hospodárskych zvieratpísomná metóda
určiť základné pozorovateľné príznaky choroby zvieratpísomná metóda
popísať postup pri prehliadke zdravotného stavu živých zvieratústna metóda
demonštrovať ante mortem prehliadku hovädzieho dobytka, určiť vek zvieraťa, vykonať identifikáciupraktické skúšanie
demonštrovať ante mortem prehliadku ošípaných, určiť vek zvieraťa, vykonať identifikáciupraktické skúšanie
uviesť základné spôsoby monitorovania niektorých zoonóz a infekčných chorôb zvieratpísomná metóda
samostatne zhodnotiť pohodu zvierat pri vykladaní zvierat po preprave a na bitúnkupraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých kritérií hodnotenia minimálne na 80%.

Hodnotená spôsobilosť

  • vymedziť princípy HACCP na bitúnkoch
  • popísať metódy a postupy zabíjania zvierat
  • vymedziť technologické postupy získavania surovín a potravín živočíšneho pôvodu
  • charakterizovať základné anatomické znaky jatočných zvierat
  • charakterizovať základné patologické zmeny orgánov jatočných zvierat
  • vysvetliť zásady používania liekov a vakcín, testovania ich rezíduí
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
určiť základné požiadavky systému HACCP pre bitúnkypísomná metóda
vymedziť základné poznatky o hygiene zabíjania, rozrábania a skladovania mäsa, hygiene prácepísomná metóda
určiť príklady kritických kontrolných bodov na bitúnkupísomná metóda
uviesť príklady spôsobu zabíjania rôznych druhov zvieratpísomná metóda
vymedziť základné anatomické sústavy jatočných zvieratústna metóda
popísať základné morfologické odchýlky patologicky zmenených orgánovústna metóda
uviesť spôsoby aplikácie veterinárnych liečivústna metóda
popísať spôsob monitorovania rezíduí veterinárnych liekov z hľadiska odberu vzoriekústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých kritérií hodnotenia minimálne na 80%.

Hodnotená spôsobilosť

  • vykonávať prehliadku post mortem u jatočných zvierat
  • aplikovať odber vzoriek
  • vyšetriť vzorky mäsa na trichinelózu
  • dodržiavať zásady BOZP
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
predviesť veterinárnu prehliadku tiel zvierat post mortem zrakom, palpačne, narezávaním tkanív v súlade so zásadami BOZPpraktické skúšanie
demonštrovať patologické útvary vo svaloch a orgánoch zvieratpraktické skúšanie
samostatne odobrať vzorky tkanív a orgánov na laboratórne vyšetreniepraktické skúšanie
samostatne vyšetriť vzorky mäsa na trichinellypraktické skúšanie
zaznamenať výsledky prehliadky a vyšetrení v záznamochpraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých kritérií hodnotenia minimálne na 85%.

Hodnotená spôsobilosť

  • definovať zásady BOZP
  • definovať veterinárnu legislatívu pre oblasť hygieny produktov živočíšneho pôvodu
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
určiť základné legislatívne predpisy vo veterinárnej oblastipísomná metóda
popísať zásady BOZP pri prácipísomná metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých kritérií hodnotenia minimálne na 60%.

Metodické usmernenia

Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 17 a § 18