Úradný veterinárny asistent
Kód kvalifikácie
C3240002-01789
Úroveň SKKR
7
SK ISCO-08
3240002
Sektorová rada
Poľnohospodárstvo, veterinárstvo a rybolov
Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
| Vedomosti |
|---|
| definovať zásady BOZP |
| definovať organizáciu poľnohospodárstva, produkčných metód, medzinárodného obchodu |
| vymedziť princípy správnej chovateľskej praxe |
| charakterizovať najzávažnejšie ochorenia zvierat najmä zoonózy, popísať druhy pôvodcov |
| vysvetliť zásady používania liekov a vakcín, testovania ich rezíduí |
| vysvetliť zásady monitorovania chorôb zvierat |
| charakterizovať požiadavky na prostredie na farmách |
| vymedziť technologické postupy získavania surovín a potravín živočíšneho pôvodu |
| popísať metódy a postupy zabíjania zvierat |
| definovať veterinárnu legislatívu pre oblasť hygieny produktov živočíšneho pôvodu |
| vymedziť princípy HACCP na bitúnkoch |
| charakterizovať základné anatomické znaky jatočných zvierat |
| charakterizovať základné patologické zmeny orgánov jatočných zvierat |
| vysvetliť zásady zdravotnej prehliadky živých zvierat |
| Zručnosti |
|---|
| dodržiavať zásady BOZP |
| zhodnotiť welfare zvierat |
| vyšetriť vzorky mäsa na trichinelózu |
| vykonávať základnú prehliadku ante mortem |
| vykonávať prehliadku post mortem u jatočných zvierat |
| aplikovať odber vzoriek |
| Kompetencie |
|---|
| samostatnosť pri výkone činností |
| zodpovednosť za plnenie svojich úloh a povinností |
| schopnosť empatie |
| schopnosť odolávať konfliktným situáciám |
| schopnosť pracovať v tíme |
Hodnotená spôsobilosť
- definovať organizáciu poľnohospodárstva, produkčných metód, medzinárodného obchodu
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| popísať systém organizovania mäsového priemyslu | ústna metóda |
| vysvetliť základné princípy organizácie obchodu s mäsom | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 70%
Hodnotená spôsobilosť
- vymedziť princípy správnej chovateľskej praxe
- charakterizovať požiadavky na prostredie na farmách
- charakterizovať najzávažnejšie ochorenia zvierat najmä zoonózy, popísať druhy pôvodcov
- vysvetliť zásady zdravotnej prehliadky živých zvierat
- vysvetliť zásady monitorovania chorôb zvierat
- vykonávať základnú prehliadku ante mortem
- zhodnotiť welfare zvierat
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| vymedziť základné spôsoby ustajnenia zvierat | ústna metóda |
| vymedziť základné zoohygienické podmienky chovov, klimatické požiadavky v ustajnení zvierat | ústna metóda |
| uviesť základné požiadavky na kŕmenie hospodárskych zvierat | ústna metóda |
| uviesť základné roztriedenie pôvodcov chorôb zvierat | písomná metóda |
| uviesť prehľad najčastejších zoonóz u hospodárskych zvierat | písomná metóda |
| určiť základné pozorovateľné príznaky choroby zvierat | písomná metóda |
| popísať postup pri prehliadke zdravotného stavu živých zvierat | ústna metóda |
| demonštrovať ante mortem prehliadku hovädzieho dobytka, určiť vek zvieraťa, vykonať identifikáciu | praktické skúšanie |
| demonštrovať ante mortem prehliadku ošípaných, určiť vek zvieraťa, vykonať identifikáciu | praktické skúšanie |
| uviesť základné spôsoby monitorovania niektorých zoonóz a infekčných chorôb zvierat | písomná metóda |
| samostatne zhodnotiť pohodu zvierat pri vykladaní zvierat po preprave a na bitúnku | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých kritérií hodnotenia minimálne na 80%.
Hodnotená spôsobilosť
- vymedziť princípy HACCP na bitúnkoch
- popísať metódy a postupy zabíjania zvierat
- vymedziť technologické postupy získavania surovín a potravín živočíšneho pôvodu
- charakterizovať základné anatomické znaky jatočných zvierat
- charakterizovať základné patologické zmeny orgánov jatočných zvierat
- vysvetliť zásady používania liekov a vakcín, testovania ich rezíduí
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| určiť základné požiadavky systému HACCP pre bitúnky | písomná metóda |
| vymedziť základné poznatky o hygiene zabíjania, rozrábania a skladovania mäsa, hygiene práce | písomná metóda |
| určiť príklady kritických kontrolných bodov na bitúnku | písomná metóda |
| uviesť príklady spôsobu zabíjania rôznych druhov zvierat | písomná metóda |
| vymedziť základné anatomické sústavy jatočných zvierat | ústna metóda |
| popísať základné morfologické odchýlky patologicky zmenených orgánov | ústna metóda |
| uviesť spôsoby aplikácie veterinárnych liečiv | ústna metóda |
| popísať spôsob monitorovania rezíduí veterinárnych liekov z hľadiska odberu vzoriek | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých kritérií hodnotenia minimálne na 80%.
Hodnotená spôsobilosť
- vykonávať prehliadku post mortem u jatočných zvierat
- aplikovať odber vzoriek
- vyšetriť vzorky mäsa na trichinelózu
- dodržiavať zásady BOZP
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| predviesť veterinárnu prehliadku tiel zvierat post mortem zrakom, palpačne, narezávaním tkanív v súlade so zásadami BOZP | praktické skúšanie |
| demonštrovať patologické útvary vo svaloch a orgánoch zvierat | praktické skúšanie |
| samostatne odobrať vzorky tkanív a orgánov na laboratórne vyšetrenie | praktické skúšanie |
| samostatne vyšetriť vzorky mäsa na trichinelly | praktické skúšanie |
| zaznamenať výsledky prehliadky a vyšetrení v záznamoch | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých kritérií hodnotenia minimálne na 85%.
Hodnotená spôsobilosť
- definovať zásady BOZP
- definovať veterinárnu legislatívu pre oblasť hygieny produktov živočíšneho pôvodu
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| určiť základné legislatívne predpisy vo veterinárnej oblasti | písomná metóda |
| popísať zásady BOZP pri práci | písomná metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých kritérií hodnotenia minimálne na 60%.
| Metodické usmernenia |
|---|
Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 17 a § 18 |