Úradný veterinárny asistent
Kód kvalifikácie
C3240002-01789
Úroveň SKKR
7
SK ISCO-08
3240002
Sektorová rada
Poľnohospodárstvo, veterinárstvo a rybolov
Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti |
---|
definovať zásady BOZP |
definovať organizáciu poľnohospodárstva, produkčných metód, medzinárodného obchodu |
vymedziť princípy správnej chovateľskej praxe |
charakterizovať najzávažnejšie ochorenia zvierat najmä zoonózy, popísať druhy pôvodcov |
vysvetliť zásady používania liekov a vakcín, testovania ich rezíduí |
vysvetliť zásady monitorovania chorôb zvierat |
charakterizovať požiadavky na prostredie na farmách |
vymedziť technologické postupy získavania surovín a potravín živočíšneho pôvodu |
popísať metódy a postupy zabíjania zvierat |
definovať veterinárnu legislatívu pre oblasť hygieny produktov živočíšneho pôvodu |
vymedziť princípy HACCP na bitúnkoch |
charakterizovať základné anatomické znaky jatočných zvierat |
charakterizovať základné patologické zmeny orgánov jatočných zvierat |
vysvetliť zásady zdravotnej prehliadky živých zvierat |
Zručnosti |
---|
dodržiavať zásady BOZP |
zhodnotiť welfare zvierat |
vyšetriť vzorky mäsa na trichinelózu |
vykonávať základnú prehliadku ante mortem |
vykonávať prehliadku post mortem u jatočných zvierat |
aplikovať odber vzoriek |
Kompetencie |
---|
samostatnosť pri výkone činností |
zodpovednosť za plnenie svojich úloh a povinností |
schopnosť empatie |
schopnosť odolávať konfliktným situáciám |
schopnosť pracovať v tíme |
Hodnotená spôsobilosť
- definovať organizáciu poľnohospodárstva, produkčných metód, medzinárodného obchodu
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
popísať systém organizovania mäsového priemyslu | ústna metóda |
vysvetliť základné princípy organizácie obchodu s mäsom | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 70%
Hodnotená spôsobilosť
- vymedziť princípy správnej chovateľskej praxe
- charakterizovať požiadavky na prostredie na farmách
- charakterizovať najzávažnejšie ochorenia zvierat najmä zoonózy, popísať druhy pôvodcov
- vysvetliť zásady zdravotnej prehliadky živých zvierat
- vysvetliť zásady monitorovania chorôb zvierat
- vykonávať základnú prehliadku ante mortem
- zhodnotiť welfare zvierat
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
vymedziť základné spôsoby ustajnenia zvierat | ústna metóda |
vymedziť základné zoohygienické podmienky chovov, klimatické požiadavky v ustajnení zvierat | ústna metóda |
uviesť základné požiadavky na kŕmenie hospodárskych zvierat | ústna metóda |
uviesť základné roztriedenie pôvodcov chorôb zvierat | písomná metóda |
uviesť prehľad najčastejších zoonóz u hospodárskych zvierat | písomná metóda |
určiť základné pozorovateľné príznaky choroby zvierat | písomná metóda |
popísať postup pri prehliadke zdravotného stavu živých zvierat | ústna metóda |
demonštrovať ante mortem prehliadku hovädzieho dobytka, určiť vek zvieraťa, vykonať identifikáciu | praktické skúšanie |
demonštrovať ante mortem prehliadku ošípaných, určiť vek zvieraťa, vykonať identifikáciu | praktické skúšanie |
uviesť základné spôsoby monitorovania niektorých zoonóz a infekčných chorôb zvierat | písomná metóda |
samostatne zhodnotiť pohodu zvierat pri vykladaní zvierat po preprave a na bitúnku | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých kritérií hodnotenia minimálne na 80%.
Hodnotená spôsobilosť
- vymedziť princípy HACCP na bitúnkoch
- popísať metódy a postupy zabíjania zvierat
- vymedziť technologické postupy získavania surovín a potravín živočíšneho pôvodu
- charakterizovať základné anatomické znaky jatočných zvierat
- charakterizovať základné patologické zmeny orgánov jatočných zvierat
- vysvetliť zásady používania liekov a vakcín, testovania ich rezíduí
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
určiť základné požiadavky systému HACCP pre bitúnky | písomná metóda |
vymedziť základné poznatky o hygiene zabíjania, rozrábania a skladovania mäsa, hygiene práce | písomná metóda |
určiť príklady kritických kontrolných bodov na bitúnku | písomná metóda |
uviesť príklady spôsobu zabíjania rôznych druhov zvierat | písomná metóda |
vymedziť základné anatomické sústavy jatočných zvierat | ústna metóda |
popísať základné morfologické odchýlky patologicky zmenených orgánov | ústna metóda |
uviesť spôsoby aplikácie veterinárnych liečiv | ústna metóda |
popísať spôsob monitorovania rezíduí veterinárnych liekov z hľadiska odberu vzoriek | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých kritérií hodnotenia minimálne na 80%.
Hodnotená spôsobilosť
- vykonávať prehliadku post mortem u jatočných zvierat
- aplikovať odber vzoriek
- vyšetriť vzorky mäsa na trichinelózu
- dodržiavať zásady BOZP
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
predviesť veterinárnu prehliadku tiel zvierat post mortem zrakom, palpačne, narezávaním tkanív v súlade so zásadami BOZP | praktické skúšanie |
demonštrovať patologické útvary vo svaloch a orgánoch zvierat | praktické skúšanie |
samostatne odobrať vzorky tkanív a orgánov na laboratórne vyšetrenie | praktické skúšanie |
samostatne vyšetriť vzorky mäsa na trichinelly | praktické skúšanie |
zaznamenať výsledky prehliadky a vyšetrení v záznamoch | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých kritérií hodnotenia minimálne na 85%.
Hodnotená spôsobilosť
- definovať zásady BOZP
- definovať veterinárnu legislatívu pre oblasť hygieny produktov živočíšneho pôvodu
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
určiť základné legislatívne predpisy vo veterinárnej oblasti | písomná metóda |
popísať zásady BOZP pri práci | písomná metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých kritérií hodnotenia minimálne na 60%.
Metodické usmernenia |
---|
Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 17 a § 18 |