Barista
Kód kvalifikácie
C5132001-01709
Úroveň SKKR
3
SK ISCO-08
5132000
Sektorová rada
Obchod, marketing, gastronómia a cest. ruch
Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
| Vedomosti |
|---|
| definovať zásady BOZP a požiarnej ochrany |
| popísať zásady spoločenskej komunikácie |
| špecifikovať zásady organizácie prevádzky |
| popísať gastronomické pravidlá a zásady |
| popísať základné druhy kávy, pravidlá ich podávania |
| definovať technologické postupy pri príprave kávy a teplých nápojov |
| popísať strojové a technické vybavenie a zariadenie prevádzky |
| charakterizovať používané potraviny a nápoje, technológiu ich výroby |
| definovať základné pravidlá skladovania tovarov, surovín a nápojov |
| popísať hygienické zásady pri práci s potravinami |
| popísať postupy pri reklamáciách |
| popísať jednotlivé odrody kávy, ich pestovanie a spracovanie |
| charakterizovať senzorické vlastnosti kávy |
| vysvetliť zásady techniky obsluhy |
| Zručnosti |
|---|
| dodržiavať zásady BOZP, PO a HACCP |
| zostavovať receptúry rôznych teplých nápojov |
| odporučovať zákazníkovi vhodný nápoj pri výbere z ponukového lístka |
| vykonávať obsluhu barových zariadení na prípravu kávy a teplých nápojov |
| pripravovať kávu a teplé nápoje podľa ponuky |
| čistiť strojové zariadenia a iné vybavenie baru |
| obsluhovať registračnú pokladňu a gastronomické programy |
| vykonávať predpísanú evidenciu spojenú s predajom |
| zabezpečovať starostlivosť o majetok podniku a jeho inventarizáciu |
| Kompetencie |
|---|
| samostatnosť pri práci |
| zodpovednosť za kvalitu vykonanej práce |
| zodpovednosť za bezpečnosť, zdravie a hygienu pri práci |
| schopnosť asertívneho vystupovania |
Hodnotená spôsobilosť
- popísať gastronomické pravidlá a zásady
- definovať základné pravidlá skladovania tovarov, surovín a nápojov
- popísať hygienické zásady pri práci s potravinami
- popísať strojové a technické vybavenie a zariadenie prevádzky
- špecifikovať zásady organizácie prevádzky
- charakterizovať používané potraviny a nápoje, technológiu ich výroby
- popísať základné druhy kávy, pravidlá ich podávania
- charakterizovať senzorické vlastnosti kávy
- popísať zásady spoločenskej komunikácie
- vysvetliť zásady techniky obsluhy
- popísať jednotlivé odrody kávy, ich pestovanie a spracovanie
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| charakterizovať gastronomické pravidlá a zásady | ústna metóda |
| predviesť zostavenie jedálneho a nápojového lístka | ústna metóda |
| vymenovať zásady skladovania tovarov a potravín, a ich ošetrovanie | ústna metóda |
| vymenovať základné strojové a technické vybavenie prevádzky | ústna metóda |
| vymenovať princípy organizácie prevádzky pracoviska | ústna metóda |
| popísať bežne používané potraviny a nápoje, technológiu ich výroby | ústna metóda |
| popísať základné druhy kávy, pravidlá pre servírovanie jednotlivých druhov káv | praktické skúšanie |
| popísať základné druhy kávy, spôsob ich pestovania a spracovania, senzorické vlastnosti kávy a spôsob ich rozoznávania | ústna metóda |
| predviesť spôsob komunikácie so zákazníkom a spolupracovníkom | praktické skúšanie |
| vymenovať základné zásady techniky obsluhy pri práci v prevádzke | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií pri teoretickej časti minimálne na 60% a pri praktickej časti skúšky minimálne na 80%.
Hodnotená spôsobilosť
- definovať technologické postupy pri príprave kávy a teplých nápojov
- odporučovať zákazníkovi vhodný nápoj pri výbere z ponukového lístka
- samostatnosť pri práci
- vykonávať obsluhu barových zariadení na prípravu kávy a teplých nápojov
- pripravovať kávu a teplé nápoje podľa ponuky
- čistiť strojové zariadenia a iné vybavenie baru
- zostavovať receptúry rôznych teplých nápojov
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| navrhnúť vhodný vybraný nápoj podľa preferencie zákazníka | praktické skúšanie |
| predviesť aktívnu komunikáciu so zákazníkom na vybranú tému v cudzom jazyku | ústna metóda |
| popísať technológiu prípravy vybraného druhu kávy | ústna metóda |
| pripraviť receptúru vybraného teplého nápoja | praktické skúšanie |
| pripraviť kávu alebo vybraný teplý nápoj podľa spracovanej receptúry s použitím barových zariadení | praktické skúšanie |
| predviesť údržbu a čistenie barových zariadení | praktické skúšanie |
| pripraviť kávu alebo teplý nápoj podľa zadania | praktické skúšanie |
| predviesť prípravu kapučína a jeho zdobenie | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých uvedených kritérií minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- definovať zásady BOZP a požiarnej ochrany
- obsluhovať registračnú pokladňu a gastronomické programy
- popísať postupy pri reklamáciách
- vykonávať predpísanú evidenciu spojenú s predajom
- zabezpečovať starostlivosť o majetok podniku a jeho inventarizáciu
- dodržiavať zásady BOZP, PO a HACCP
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| vymenovať zásady BOZP a PO na pracovisku baristu a popísať najčastejšie porušenia BOZP | ústna metóda |
| predviesť zúčtovanie s hosťom na elektronickej registračnej pokladnici | praktické skúšanie |
| vysvetliť spôsob vedenia predpísanej evidencie na pracovisku | ústna metóda |
| popísať evidenciu majetku na pracovisku a jeho inventarizáciu | ústna metóda |
| predviesť riešenie prijatej reklamácie od zákazníka | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých uvedených kritérií minimálne na 70%.
| Metodické usmernenia |
|---|
Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, §17 a §18. |