Barista

Kód kvalifikácie

C5132001-01709

Úroveň SKKR

3

SK ISCO-08

5132000

Sektorová rada

Obchod, marketing, gastronómia a cest. ruch

Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti
definovať zásady BOZP a požiarnej ochrany
popísať zásady spoločenskej komunikácie
špecifikovať zásady organizácie prevádzky
popísať gastronomické pravidlá a zásady
popísať základné druhy kávy, pravidlá ich podávania
definovať technologické postupy pri príprave kávy a teplých nápojov
popísať strojové a technické vybavenie a zariadenie prevádzky
charakterizovať používané potraviny a nápoje, technológiu ich výroby
definovať základné pravidlá skladovania tovarov, surovín a nápojov
popísať hygienické zásady pri práci s potravinami
popísať postupy pri reklamáciách
popísať jednotlivé odrody kávy, ich pestovanie a spracovanie
charakterizovať senzorické vlastnosti kávy
vysvetliť zásady techniky obsluhy
Zručnosti
dodržiavať zásady BOZP, PO a HACCP
zostavovať receptúry rôznych teplých nápojov
odporučovať zákazníkovi vhodný nápoj pri výbere z ponukového lístka
vykonávať obsluhu barových zariadení na prípravu kávy a teplých nápojov
pripravovať kávu a teplé nápoje podľa ponuky
čistiť strojové zariadenia a iné vybavenie baru
obsluhovať registračnú pokladňu a gastronomické programy
vykonávať predpísanú evidenciu spojenú s predajom
zabezpečovať starostlivosť o majetok podniku a jeho inventarizáciu
Kompetencie
samostatnosť pri práci
zodpovednosť za kvalitu vykonanej práce
zodpovednosť za bezpečnosť, zdravie a hygienu pri práci
schopnosť asertívneho vystupovania

Hodnotená spôsobilosť

  • popísať gastronomické pravidlá a zásady
  • definovať základné pravidlá skladovania tovarov, surovín a nápojov
  • popísať hygienické zásady pri práci s potravinami
  • popísať strojové a technické vybavenie a zariadenie prevádzky
  • špecifikovať zásady organizácie prevádzky
  • charakterizovať používané potraviny a nápoje, technológiu ich výroby
  • popísať základné druhy kávy, pravidlá ich podávania
  • charakterizovať senzorické vlastnosti kávy
  • popísať zásady spoločenskej komunikácie
  • vysvetliť zásady techniky obsluhy
  • popísať jednotlivé odrody kávy, ich pestovanie a spracovanie
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
charakterizovať gastronomické pravidlá a zásadyústna metóda
predviesť zostavenie jedálneho a nápojového lístkaústna metóda
vymenovať zásady skladovania tovarov a potravín, a ich ošetrovanieústna metóda
vymenovať základné strojové a technické vybavenie prevádzkyústna metóda
vymenovať princípy organizácie prevádzky pracoviskaústna metóda
popísať bežne používané potraviny a nápoje, technológiu ich výrobyústna metóda
popísať základné druhy kávy, pravidlá pre servírovanie jednotlivých druhov kávpraktické skúšanie
popísať základné druhy kávy, spôsob ich pestovania a spracovania, senzorické vlastnosti kávy a spôsob ich rozoznávaniaústna metóda
predviesť spôsob komunikácie so zákazníkom a spolupracovníkompraktické skúšanie
vymenovať základné zásady techniky obsluhy pri práci v prevádzkeústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií pri teoretickej časti minimálne na 60% a pri praktickej časti skúšky minimálne na 80%.

Hodnotená spôsobilosť

  • definovať technologické postupy pri príprave kávy a teplých nápojov
  • odporučovať zákazníkovi vhodný nápoj pri výbere z ponukového lístka
  • samostatnosť pri práci
  • vykonávať obsluhu barových zariadení na prípravu kávy a teplých nápojov
  • pripravovať kávu a teplé nápoje podľa ponuky
  • čistiť strojové zariadenia a iné vybavenie baru
  • zostavovať receptúry rôznych teplých nápojov
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
navrhnúť vhodný vybraný nápoj podľa preferencie zákazníkapraktické skúšanie
predviesť aktívnu komunikáciu so zákazníkom na vybranú tému v cudzom jazykuústna metóda
popísať technológiu prípravy vybraného druhu kávyústna metóda
pripraviť receptúru vybraného teplého nápojapraktické skúšanie
pripraviť kávu alebo vybraný teplý nápoj podľa spracovanej receptúry s použitím barových zariadenípraktické skúšanie
predviesť údržbu a čistenie barových zariadenípraktické skúšanie
pripraviť kávu alebo teplý nápoj podľa zadaniapraktické skúšanie
predviesť prípravu kapučína a jeho zdobeniepraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých uvedených kritérií minimálne na 70%.

Hodnotená spôsobilosť

  • definovať zásady BOZP a požiarnej ochrany
  • obsluhovať registračnú pokladňu a gastronomické programy
  • popísať postupy pri reklamáciách
  • vykonávať predpísanú evidenciu spojenú s predajom
  • zabezpečovať starostlivosť o majetok podniku a jeho inventarizáciu
  • dodržiavať zásady BOZP, PO a HACCP
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
vymenovať zásady BOZP a PO na pracovisku baristu a popísať najčastejšie porušenia BOZPústna metóda
predviesť zúčtovanie s hosťom na elektronickej registračnej pokladnicipraktické skúšanie
vysvetliť spôsob vedenia predpísanej evidencie na pracoviskuústna metóda
popísať evidenciu majetku na pracovisku a jeho inventarizáciuústna metóda
predviesť riešenie prijatej reklamácie od zákazníkaústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých uvedených kritérií minimálne na 70%.

Metodické usmernenia

Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, §17 a §18.