Barista
Kód kvalifikácie
C5132001-01709
Úroveň SKKR
3
SK ISCO-08
5132000
Sektorová rada
Obchod, marketing, gastronómia a cest. ruch
Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti |
---|
definovať zásady BOZP a požiarnej ochrany |
popísať zásady spoločenskej komunikácie |
špecifikovať zásady organizácie prevádzky |
popísať gastronomické pravidlá a zásady |
popísať základné druhy kávy, pravidlá ich podávania |
definovať technologické postupy pri príprave kávy a teplých nápojov |
popísať strojové a technické vybavenie a zariadenie prevádzky |
charakterizovať používané potraviny a nápoje, technológiu ich výroby |
definovať základné pravidlá skladovania tovarov, surovín a nápojov |
popísať hygienické zásady pri práci s potravinami |
popísať postupy pri reklamáciách |
popísať jednotlivé odrody kávy, ich pestovanie a spracovanie |
charakterizovať senzorické vlastnosti kávy |
vysvetliť zásady techniky obsluhy |
Zručnosti |
---|
dodržiavať zásady BOZP, PO a HACCP |
zostavovať receptúry rôznych teplých nápojov |
odporučovať zákazníkovi vhodný nápoj pri výbere z ponukového lístka |
vykonávať obsluhu barových zariadení na prípravu kávy a teplých nápojov |
pripravovať kávu a teplé nápoje podľa ponuky |
čistiť strojové zariadenia a iné vybavenie baru |
obsluhovať registračnú pokladňu a gastronomické programy |
vykonávať predpísanú evidenciu spojenú s predajom |
zabezpečovať starostlivosť o majetok podniku a jeho inventarizáciu |
Kompetencie |
---|
samostatnosť pri práci |
zodpovednosť za kvalitu vykonanej práce |
zodpovednosť za bezpečnosť, zdravie a hygienu pri práci |
schopnosť asertívneho vystupovania |
Hodnotená spôsobilosť
- popísať gastronomické pravidlá a zásady
- definovať základné pravidlá skladovania tovarov, surovín a nápojov
- popísať hygienické zásady pri práci s potravinami
- popísať strojové a technické vybavenie a zariadenie prevádzky
- špecifikovať zásady organizácie prevádzky
- charakterizovať používané potraviny a nápoje, technológiu ich výroby
- popísať základné druhy kávy, pravidlá ich podávania
- charakterizovať senzorické vlastnosti kávy
- popísať zásady spoločenskej komunikácie
- vysvetliť zásady techniky obsluhy
- popísať jednotlivé odrody kávy, ich pestovanie a spracovanie
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
charakterizovať gastronomické pravidlá a zásady | ústna metóda |
predviesť zostavenie jedálneho a nápojového lístka | ústna metóda |
vymenovať zásady skladovania tovarov a potravín, a ich ošetrovanie | ústna metóda |
vymenovať základné strojové a technické vybavenie prevádzky | ústna metóda |
vymenovať princípy organizácie prevádzky pracoviska | ústna metóda |
popísať bežne používané potraviny a nápoje, technológiu ich výroby | ústna metóda |
popísať základné druhy kávy, pravidlá pre servírovanie jednotlivých druhov káv | praktické skúšanie |
popísať základné druhy kávy, spôsob ich pestovania a spracovania, senzorické vlastnosti kávy a spôsob ich rozoznávania | ústna metóda |
predviesť spôsob komunikácie so zákazníkom a spolupracovníkom | praktické skúšanie |
vymenovať základné zásady techniky obsluhy pri práci v prevádzke | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií pri teoretickej časti minimálne na 60% a pri praktickej časti skúšky minimálne na 80%.
Hodnotená spôsobilosť
- definovať technologické postupy pri príprave kávy a teplých nápojov
- odporučovať zákazníkovi vhodný nápoj pri výbere z ponukového lístka
- samostatnosť pri práci
- vykonávať obsluhu barových zariadení na prípravu kávy a teplých nápojov
- pripravovať kávu a teplé nápoje podľa ponuky
- čistiť strojové zariadenia a iné vybavenie baru
- zostavovať receptúry rôznych teplých nápojov
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
navrhnúť vhodný vybraný nápoj podľa preferencie zákazníka | praktické skúšanie |
predviesť aktívnu komunikáciu so zákazníkom na vybranú tému v cudzom jazyku | ústna metóda |
popísať technológiu prípravy vybraného druhu kávy | ústna metóda |
pripraviť receptúru vybraného teplého nápoja | praktické skúšanie |
pripraviť kávu alebo vybraný teplý nápoj podľa spracovanej receptúry s použitím barových zariadení | praktické skúšanie |
predviesť údržbu a čistenie barových zariadení | praktické skúšanie |
pripraviť kávu alebo teplý nápoj podľa zadania | praktické skúšanie |
predviesť prípravu kapučína a jeho zdobenie | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých uvedených kritérií minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- definovať zásady BOZP a požiarnej ochrany
- obsluhovať registračnú pokladňu a gastronomické programy
- popísať postupy pri reklamáciách
- vykonávať predpísanú evidenciu spojenú s predajom
- zabezpečovať starostlivosť o majetok podniku a jeho inventarizáciu
- dodržiavať zásady BOZP, PO a HACCP
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
vymenovať zásady BOZP a PO na pracovisku baristu a popísať najčastejšie porušenia BOZP | ústna metóda |
predviesť zúčtovanie s hosťom na elektronickej registračnej pokladnici | praktické skúšanie |
vysvetliť spôsob vedenia predpísanej evidencie na pracovisku | ústna metóda |
popísať evidenciu majetku na pracovisku a jeho inventarizáciu | ústna metóda |
predviesť riešenie prijatej reklamácie od zákazníka | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých uvedených kritérií minimálne na 70%.
Metodické usmernenia |
---|
Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, §17 a §18. |