Pracovník sanitácie v potravinárskej výrobe
Kód kvalifikácie
C9129999-01684
Úroveň SKKR
2
SK ISCO-08
9129999
Sektorová rada
Potravinárstvo
Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti |
---|
definovať zásady bezpečnosťi a ochrany zdravia pri práci a ochrany pred požiarmi |
definovať osobnú hygienu, zásady osobnej hygieny |
definovať systém kritických bodov (HACCP) |
definovať obsah sanitačného plánu a vysvetliť jeho aplikáciu v praxi |
vysvetliť farebné rozlíšenie pomôcok na upratovanie podľa účelu použitia |
vysvetliť pojem "čisté priestory" v potravinárskych závodoch, kde sú a aké sú na nich požiadavky |
vysvetliť správne farebné označovanie odpadov |
vysvetliť zásady správnej manipulácie s chemickými koncentrátmi a neriedenými prípravkami |
vysvetliť zásady čistenia a dezinfekcie v systémoch HACCP |
Zručnosti |
---|
dodržiavať správne dávkovanie a pôsobenie čistiacich prostriedkov podľa sanitačného plánu |
obsluhovať zariadenie na sanitáciu priestorov, umývanie vozíkov, prepraviek |
použiť správne pomôcky na upratovanie v "čistých priestoroch" |
triediť a vynášať odpady, správne manipulovať s odpadmi |
preukázať znalosť prvej pomoci pri poleptaní a popálení kože chcemickými látkami, zasiahnutí očí |
dodržiavať hygienické zásady |
vykonávať sanitáciu podľa sanitačného plánu |
viesť evidenciu o vykonanej sanitácii |
Kompetencie |
---|
zodpovednosť za kvalitu svojej práce |
samostatnosť pri výkone práce |
schopnosť pracovať samostatne a aj v tíme |
Hodnotená spôsobilosť
- definovať osobnú hygienu, zásady osobnej hygieny
- definovať zásady bezpečnosťi a ochrany zdravia pri práci a ochrany pred požiarmi
- preukázať znalosť prvej pomoci pri poleptaní a popálení kože chcemickými látkami, zasiahnutí očí
- definovať obsah sanitačného plánu a vysvetliť jeho aplikáciu v praxi
- definovať systém kritických bodov (HACCP)
- vysvetliť zásady čistenia a dezinfekcie v systémoch HACCP
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
definovať osobnú hygienu, zásady osobnej hygieny | ústna metóda |
definovať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a ochrany pred požiarmi | ústna metóda |
popísať obsah sanitačného plánu a vysvetliť jeho aplikáciu v praxi | ústna metóda |
definovať systém kritických bodov (HACCP) a vysvetliť zásady čistenia a dezinfekcie v systémoch HACCP | ústna metóda |
podať prvú pomoc pri poleptaní a popálení kože chemickými látkami, pri zasiahnutí očí | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie ústnej a praktickej skúšky minimálne na 65% .
Hodnotená spôsobilosť
- dodržiavať správne dávkovanie a pôsobenie čistiacich prostriedkov podľa sanitačného plánu
- obsluhovať zariadenie na sanitáciu priestorov, umývanie vozíkov, prepraviek
- vykonávať sanitáciu podľa sanitačného plánu
- viesť evidenciu o vykonanej sanitácii
- vysvetliť zásady správnej manipulácie s chemickými koncentrátmi a neriedenými prípravkami
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
vysvetliť zásady správnej manipulácie s chemickými koncentrátmi a neriedenými prípravkami | ústna metóda |
správne dávkovať a nechať pôsobiť čistiace prostriedky podľa sanitačného plánu | praktické skúšanie |
samostatne vykonať sanitáciu podľa sanitačného plánu obsluhou zariadení na sanitáciu priestorov, vozíkov a prepraviek | praktické skúšanie |
predviesť evidenciu o vykonanej sanitácii | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie ústnej a praktickej skúšky minimálne na 65% .
Hodnotená spôsobilosť
- vysvetliť farebné rozlíšenie pomôcok na upratovanie podľa účelu použitia
- vysvetliť pojem "čisté priestory" v potravinárskych závodoch, kde sú a aké sú na nich požiadavky
- použiť správne pomôcky na upratovanie v "čistých priestoroch"
- dodržiavať hygienické zásady
- vysvetliť správne farebné označovanie odpadov
- triediť a vynášať odpady, správne manipulovať s odpadmi
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
vysvetliť farebné rozlíšenie pomôcok na upratovanie podľa účelu použitia | ústna metóda |
vysvetliť pojem " čisté priestory " v potravinárskych závodoch, kde sú a aké sú na nich požiadavky | praktické skúšanie |
predviesť ich sanitáciu s použitím správnych pomôcok na upratovanie, dodržiavať pri tom hygienické zásady | praktické skúšanie |
vysvetliť správne farebné označovanie odpadov | ústna metóda |
roztriediť a vyniesť odpady, predviesť správnu manipuláciu s odpadmi | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie ústnej a praktickej skúšky minimálne na 65% .
Metodické usmernenia |
---|
Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 17 a § 18. |