Pracovník sanitácie v potravinárskej výrobe

Kód kvalifikácie

C9129999-01684

Úroveň SKKR

2

SK ISCO-08

9129999

Sektorová rada

Potravinárstvo

Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti
definovať zásady bezpečnosťi a ochrany zdravia pri práci a ochrany pred požiarmi
definovať osobnú hygienu, zásady osobnej hygieny
definovať systém kritických bodov (HACCP)
definovať obsah sanitačného plánu a vysvetliť jeho aplikáciu v praxi
vysvetliť farebné rozlíšenie pomôcok na upratovanie podľa účelu použitia
vysvetliť pojem "čisté priestory" v potravinárskych závodoch, kde sú a aké sú na nich požiadavky
vysvetliť správne farebné označovanie odpadov
vysvetliť zásady správnej manipulácie s chemickými koncentrátmi a neriedenými prípravkami
vysvetliť zásady čistenia a dezinfekcie v systémoch HACCP
Zručnosti
dodržiavať správne dávkovanie a pôsobenie čistiacich prostriedkov podľa sanitačného plánu
obsluhovať zariadenie na sanitáciu priestorov, umývanie vozíkov, prepraviek
použiť správne pomôcky na upratovanie v "čistých priestoroch"
triediť a vynášať odpady, správne manipulovať s odpadmi
preukázať znalosť prvej pomoci pri poleptaní a popálení kože chcemickými látkami, zasiahnutí očí
dodržiavať hygienické zásady
vykonávať sanitáciu podľa sanitačného plánu
viesť evidenciu o vykonanej sanitácii
Kompetencie
zodpovednosť za kvalitu svojej práce
samostatnosť pri výkone práce
schopnosť pracovať samostatne a aj v tíme

Hodnotená spôsobilosť

  • definovať osobnú hygienu, zásady osobnej hygieny
  • definovať zásady bezpečnosťi a ochrany zdravia pri práci a ochrany pred požiarmi
  • preukázať znalosť prvej pomoci pri poleptaní a popálení kože chcemickými látkami, zasiahnutí očí
  • definovať obsah sanitačného plánu a vysvetliť jeho aplikáciu v praxi
  • definovať systém kritických bodov (HACCP)
  • vysvetliť zásady čistenia a dezinfekcie v systémoch HACCP
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
definovať osobnú hygienu, zásady osobnej hygienyústna metóda
definovať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a ochrany pred požiarmiústna metóda
popísať obsah sanitačného plánu a vysvetliť jeho aplikáciu v praxiústna metóda
definovať systém kritických bodov (HACCP) a vysvetliť zásady čistenia a dezinfekcie v systémoch HACCPústna metóda
podať prvú pomoc pri poleptaní a popálení kože chemickými látkami, pri zasiahnutí očípraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie ústnej a praktickej skúšky minimálne na 65% .

Hodnotená spôsobilosť

  • dodržiavať správne dávkovanie a pôsobenie čistiacich prostriedkov podľa sanitačného plánu
  • obsluhovať zariadenie na sanitáciu priestorov, umývanie vozíkov, prepraviek
  • vykonávať sanitáciu podľa sanitačného plánu
  • viesť evidenciu o vykonanej sanitácii
  • vysvetliť zásady správnej manipulácie s chemickými koncentrátmi a neriedenými prípravkami
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
vysvetliť zásady správnej manipulácie s chemickými koncentrátmi a neriedenými prípravkamiústna metóda
správne dávkovať a nechať pôsobiť čistiace prostriedky podľa sanitačného plánupraktické skúšanie
samostatne vykonať sanitáciu podľa sanitačného plánu obsluhou zariadení na sanitáciu priestorov, vozíkov a prepraviekpraktické skúšanie
predviesť evidenciu o vykonanej sanitáciipraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie ústnej a praktickej skúšky minimálne na 65% .

Hodnotená spôsobilosť

  • vysvetliť farebné rozlíšenie pomôcok na upratovanie podľa účelu použitia
  • vysvetliť pojem "čisté priestory" v potravinárskych závodoch, kde sú a aké sú na nich požiadavky
  • použiť správne pomôcky na upratovanie v "čistých priestoroch"
  • dodržiavať hygienické zásady
  • vysvetliť správne farebné označovanie odpadov
  • triediť a vynášať odpady, správne manipulovať s odpadmi
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
vysvetliť farebné rozlíšenie pomôcok na upratovanie podľa účelu použitiaústna metóda
vysvetliť pojem " čisté priestory " v potravinárskych závodoch, kde sú a aké sú na nich požiadavkypraktické skúšanie
predviesť ich sanitáciu s použitím správnych pomôcok na upratovanie, dodržiavať pri tom hygienické zásadypraktické skúšanie
vysvetliť správne farebné označovanie odpadovústna metóda
roztriediť a vyniesť odpady, predviesť správnu manipuláciu s odpadmipraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie ústnej a praktickej skúšky minimálne na 65% .

Metodické usmernenia

Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 17 a § 18.