Odborný pracovník samosprávy pre školské stravovanie a ubytovanie žiakov

Kód kvalifikácie

C3359023-01486

Úroveň SKKR

5

SK ISCO-08

3359999

Sektorová rada

Verejné služby a správa

Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti
určiť postupy pri spracovaní štatistík a údajov
vysvetliť zodpovedajúcu školskú legislatívu a právne normy v oblasti školského stravovania a ubytovania žiakov
vymedziť zodpovedajúcu legislatívu a právne normy upravujúce pôsobnosť územnej samosprávy
vysvetliť pojmy odbornej terminológie v oblasti školského stravovania a ubytovania žiakov
opísať náležitosti úradnej korešpondencie
určiť postupy pri kontrole zariadení školského stravovania a ubytovania žiakov
opísať princípy správneho konania
určiť postupy pri riešení podnetov a sťažností v oblasti školského stravovania a ubytovania žiakov
Zručnosti
kontrolovať dodržovanie všeobecne záväzných právnych predpisov v oblasti školského stravovania a ubytovania žiakov
analyzovať problémy a aplikovať právne predpisy v praxi
aplikovať logické a analytické myslenie pri riešení úloh
vypracovať rozhodnutie v správnom konaní
zostaviť podklady k všeobecne záväznému nariadeniu
spracovať materiály, podklady na rokovania, porady a pod.
koordinovať a metodicky usmerňovať zariadenia školského stravovania a ubytovania žiakov
pracovať s počítačom a kancelárskym softvérom
Kompetencie
schopnosť samostatne riešiť a analyzovať problémy
samostatnosť v organizovaní a plánovaní práce
zodpovednosť za plnenie svojich úloh a povinností
schopnosť adaptability a flexibility v myslení
schopnosť komunikovať s ľuďmi

Hodnotená spôsobilosť

  • vysvetliť zodpovedajúcu školskú legislatívu a právne normy v oblasti školského stravovania a ubytovania žiakov
  • kontrolovať dodržovanie všeobecne záväzných právnych predpisov v oblasti školského stravovania a ubytovania žiakov
  • vysvetliť pojmy odbornej terminológie v oblasti školského stravovania a ubytovania žiakov
  • analyzovať problémy a aplikovať právne predpisy v praxi
  • vymedziť zodpovedajúcu legislatívu a právne normy upravujúce pôsobnosť územnej samosprávy
  • koordinovať a metodicky usmerňovať zariadenia školského stravovania a ubytovania žiakov
  • určiť postupy pri riešení podnetov a sťažností v oblasti školského stravovania a ubytovania žiakov
  • schopnosť komunikovať s ľuďmi
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
opísať zodpovedajúcu legislatívu a právne normy týkajúce sa školského stravovania a ubytovania žiakovpísomná metóda
definovať význam odborných pojmov z oblasti školského stravovania a ubytovaniapísomná metóda
určiť spôsob kontroly dodržovania všeobecne záväzných právnych predpisov v oblasti školského stravovania a ubytovania žiakovpísomná metóda
opísať zodpovedajúcu legislatívu a právne normy pre územnú samosprávuústna metóda
na základe podkladov zanalyzovať praktický problém a aplikovať právne predpisypraktické skúšanie
určiť postupy pri riešení podnetov a sťažností v oblasti školského stravovania a ubytovania žiakovústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 75%.

Hodnotená spôsobilosť

  • určiť postupy pri spracovaní štatistík a údajov
  • aplikovať logické a analytické myslenie pri riešení úloh
  • spracovať materiály, podklady na rokovania, porady a pod.
  • pracovať s počítačom a kancelárskym softvérom
  • opísať náležitosti úradnej korešpondencie
  • určiť postupy pri kontrole zariadení školského stravovania a ubytovania žiakov
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
vytvoriť štatistický prehľad z predložených údajovpraktické skúšanie
určiť základné pravidlá hospodárenia zariadení školského stravovania a školských internátovústna metóda
pripraviť dokument s prvkami úradnej korešpondencie s využitím pripravených štatistických prehľadovpraktické skúšanie
vymenovať náležitosti úradnej korešpondencieústna metóda
opísať postupy pri kontrole v zariadeniach školského stravovania a ubytovania žiakovústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 75%.

Hodnotená spôsobilosť

  • opísať princípy správneho konania
  • vypracovať rozhodnutie v správnom konaní
  • samostatnosť v organizovaní a plánovaní práce
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
určiť postup pri vydávaní rozhodnutí v správnom konaníústna metóda
určiť náležitosti rozhodnutia v správnom konaníústna metóda
navrhnúť štruktúru rozhodnutia v správnom konanípísomná metóda
vymenovať základné princípy kontroly smerníc, predpisov a interných noriemústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 75%.

Hodnotená spôsobilosť

  • vymedziť zodpovedajúcu legislatívu a právne normy upravujúce pôsobnosť územnej samosprávy
  • zostaviť podklady k všeobecne záväznému nariadeniu
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
charakterizovať princípy právnych predpisov (zákon, vyhláška, nariadenia vlády, všeobecné záväzné nariadenie)ústna metóda
charakterizovať kompetencie orgánov verejnej správy v oblasti školského stravovania a ubytovania žiakovústna metóda
opísať proces predkladania, schvaľovania a účinnosti všeobecne záväzného nariadeniaústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 75%.

Metodické usmernenia

Zákon č. 568/2009 Z. z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 17 a § 18.

Podmienkou uchádzania o kvalifikáciu je ukončené minimálne úplne strené odborné vzdelanie v odbore potravinárstvo, stravovanie.