Odborný pracovník samosprávy pre školské stravovanie a ubytovanie žiakov
Kód kvalifikácie
C3359023-01486
Úroveň SKKR
5
SK ISCO-08
3359999
Sektorová rada
Verejné služby a správa
Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
| Vedomosti |
|---|
| určiť postupy pri spracovaní štatistík a údajov |
| vysvetliť zodpovedajúcu školskú legislatívu a právne normy v oblasti školského stravovania a ubytovania žiakov |
| vymedziť zodpovedajúcu legislatívu a právne normy upravujúce pôsobnosť územnej samosprávy |
| vysvetliť pojmy odbornej terminológie v oblasti školského stravovania a ubytovania žiakov |
| opísať náležitosti úradnej korešpondencie |
| určiť postupy pri kontrole zariadení školského stravovania a ubytovania žiakov |
| opísať princípy správneho konania |
| určiť postupy pri riešení podnetov a sťažností v oblasti školského stravovania a ubytovania žiakov |
| Zručnosti |
|---|
| kontrolovať dodržovanie všeobecne záväzných právnych predpisov v oblasti školského stravovania a ubytovania žiakov |
| analyzovať problémy a aplikovať právne predpisy v praxi |
| aplikovať logické a analytické myslenie pri riešení úloh |
| vypracovať rozhodnutie v správnom konaní |
| zostaviť podklady k všeobecne záväznému nariadeniu |
| spracovať materiály, podklady na rokovania, porady a pod. |
| koordinovať a metodicky usmerňovať zariadenia školského stravovania a ubytovania žiakov |
| pracovať s počítačom a kancelárskym softvérom |
| Kompetencie |
|---|
| schopnosť samostatne riešiť a analyzovať problémy |
| samostatnosť v organizovaní a plánovaní práce |
| zodpovednosť za plnenie svojich úloh a povinností |
| schopnosť adaptability a flexibility v myslení |
| schopnosť komunikovať s ľuďmi |
Hodnotená spôsobilosť
- vysvetliť zodpovedajúcu školskú legislatívu a právne normy v oblasti školského stravovania a ubytovania žiakov
- kontrolovať dodržovanie všeobecne záväzných právnych predpisov v oblasti školského stravovania a ubytovania žiakov
- vysvetliť pojmy odbornej terminológie v oblasti školského stravovania a ubytovania žiakov
- analyzovať problémy a aplikovať právne predpisy v praxi
- vymedziť zodpovedajúcu legislatívu a právne normy upravujúce pôsobnosť územnej samosprávy
- koordinovať a metodicky usmerňovať zariadenia školského stravovania a ubytovania žiakov
- určiť postupy pri riešení podnetov a sťažností v oblasti školského stravovania a ubytovania žiakov
- schopnosť komunikovať s ľuďmi
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| opísať zodpovedajúcu legislatívu a právne normy týkajúce sa školského stravovania a ubytovania žiakov | písomná metóda |
| definovať význam odborných pojmov z oblasti školského stravovania a ubytovania | písomná metóda |
| určiť spôsob kontroly dodržovania všeobecne záväzných právnych predpisov v oblasti školského stravovania a ubytovania žiakov | písomná metóda |
| opísať zodpovedajúcu legislatívu a právne normy pre územnú samosprávu | ústna metóda |
| na základe podkladov zanalyzovať praktický problém a aplikovať právne predpisy | praktické skúšanie |
| určiť postupy pri riešení podnetov a sťažností v oblasti školského stravovania a ubytovania žiakov | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 75%.
Hodnotená spôsobilosť
- určiť postupy pri spracovaní štatistík a údajov
- aplikovať logické a analytické myslenie pri riešení úloh
- spracovať materiály, podklady na rokovania, porady a pod.
- pracovať s počítačom a kancelárskym softvérom
- opísať náležitosti úradnej korešpondencie
- určiť postupy pri kontrole zariadení školského stravovania a ubytovania žiakov
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| vytvoriť štatistický prehľad z predložených údajov | praktické skúšanie |
| určiť základné pravidlá hospodárenia zariadení školského stravovania a školských internátov | ústna metóda |
| pripraviť dokument s prvkami úradnej korešpondencie s využitím pripravených štatistických prehľadov | praktické skúšanie |
| vymenovať náležitosti úradnej korešpondencie | ústna metóda |
| opísať postupy pri kontrole v zariadeniach školského stravovania a ubytovania žiakov | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 75%.
Hodnotená spôsobilosť
- opísať princípy správneho konania
- vypracovať rozhodnutie v správnom konaní
- samostatnosť v organizovaní a plánovaní práce
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| určiť postup pri vydávaní rozhodnutí v správnom konaní | ústna metóda |
| určiť náležitosti rozhodnutia v správnom konaní | ústna metóda |
| navrhnúť štruktúru rozhodnutia v správnom konaní | písomná metóda |
| vymenovať základné princípy kontroly smerníc, predpisov a interných noriem | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 75%.
Hodnotená spôsobilosť
- vymedziť zodpovedajúcu legislatívu a právne normy upravujúce pôsobnosť územnej samosprávy
- zostaviť podklady k všeobecne záväznému nariadeniu
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| charakterizovať princípy právnych predpisov (zákon, vyhláška, nariadenia vlády, všeobecné záväzné nariadenie) | ústna metóda |
| charakterizovať kompetencie orgánov verejnej správy v oblasti školského stravovania a ubytovania žiakov | ústna metóda |
| opísať proces predkladania, schvaľovania a účinnosti všeobecne záväzného nariadenia | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 75%.
| Metodické usmernenia |
|---|
Zákon č. 568/2009 Z. z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 17 a § 18. Podmienkou uchádzania o kvalifikáciu je ukončené minimálne úplne strené odborné vzdelanie v odbore potravinárstvo, stravovanie. |