Manažér cateringovej spoločnosti
Kód kvalifikácie
C1412006-01446
Úroveň SKKR
4
SK ISCO-08
1412006
Sektorová rada
Obchod, marketing, gastronómia a cest. ruch
| Vedomosti |
|---|
| popísať zásady komunikácie so zákazníkmi a obchodnými partnermi a kontrolnými orgánmi |
| opísať ekonomiku podnikateľského subjektu všeobecne |
| vysvetliť princípy hospodárenia podnikateľského subjektu a výsledky hospodárenia |
| vysvetliť postup vyhotovenia cenovej ponuky, objednávky, faktúry |
| popísať základné ekonomické ukazovatele |
| definovať stanovovanie požiadaviek na pracovné pozície |
| vysvetliť zásady stolovania, servírovania jedál a obsluhy hostí |
| definovať strojové a technické vybavenie a zariadenie prevádzok |
| vysvetliť zásady tovaroznalectva |
| popísať gastronomické pravidlá a zásady pri zostavovaní jedálnych a nápojových lístkov |
| popísať technológiu varenia a ďalších prác v kuchyni, recepty na rôzne jedlá |
| definovať sanitačné opatrenia na pracovisku |
| charakterizovať technologický postup bežných a pracovne náročných jedál teplej a studenej kuchyne, ako aj teplých a studených múčnikov a teplých nápojov |
| vysvetliť zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, hygienické pravidlá a predpisy HACCP o preberení a uskladnení tovarov |
| popísať prípravu a organizovanie konferencií a seminárov |
| Zručnosti |
|---|
| zabezpečovať dodržiavanie BOZP, PO, HACCP a hygienických noriem na pracovisku |
| organizovať práce v prevádzke a pri gastronomických akciách |
| riadiť činnosti pracovníkov zverených úsekov v oblasti stravovania (kuchyne, reštaurácie) |
| kontrolovať štandardy prevádzky, denné rutiny a zákaznícky servis |
| kontrolovať dodržiavania noriem na výrobu jedál, spôsobu a formy nakladania s jedlom a potravinami, spôsobu ich ďalšieho uchovávania a skladovania surovín |
| evidovať skladové zásoby potravín, bielizne, pomocného materiálu a prostriedkov |
| stanovovať ceny poskytovaných služieb a tovaru (cenové kalkulácie) |
| zostavovať jedálny lístok a postupnosť jedál |
| vybavovať korešpondenciu zariadenia |
| riešiť sťažnosti a reklamácie od zákazníkov |
| komunikovať primerane k situácii, jazykovo a odborne správne |
| Kompetencie |
|---|
| schpnosť dodržiavať zásady etiky |
| schopnosť komunikovať so zákazníkom |
| zodpovednosť, presnosť, dôslednosť a precíznosť pri práci |
| zodpovednosť za výsledky práce tímu i svojej práce |
| zodpovednosť za dodržiavanie gastronomických pravidiel na pracovisku |
| samostatnosť v organizovaní a plánovaní práce |
Hodnotená spôsobilosť
- vysvetliť postup vyhotovenia cenovej ponuky, objednávky, faktúry
- vysvetliť princípy hospodárenia podnikateľského subjektu a výsledky hospodárenia
- popísať základné ekonomické ukazovatele
- opísať ekonomiku podnikateľského subjektu všeobecne
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| popísať postup vyhotovenia cenovej ponuky, objednávky, faktúry | ústna metóda |
| definovať princípy hospodárenia podnikateľského subjektu a výsledky hospodárenia | ústna metóda |
| opísať zadané ekonomické ukazovatele | písomná metóda |
| definovať ekonomiku podnikateľského subjektu | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je plnenie všetkých hodnotených kritérií na minimálne 60%.
Hodnotená spôsobilosť
- popísať gastronomické pravidlá a zásady pri zostavovaní jedálnych a nápojových lístkov
- vysvetliť zásady stolovania, servírovania jedál a obsluhy hostí
- definovať strojové a technické vybavenie a zariadenie prevádzok
- popísať prípravu a organizovanie konferencií a seminárov
- charakterizovať technologický postup bežných a pracovne náročných jedál teplej a studenej kuchyne, ako aj teplých a studených múčnikov a teplých nápojov
- popísať technológiu varenia a ďalších prác v kuchyni, recepty na rôzne jedlá
- definovať sanitačné opatrenia na pracovisku
- definovať stanovovanie požiadaviek na pracovné pozície
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| definovať gastronomické pravidlá a zásady pri zostavovaní jedálnych a nápojových lístkov | ústna metóda |
| predviesť stolovanie, servírovanie jedál a obsluhu hostí | praktické skúšanie |
| vymenovať a určiť strojové a technické vybavenie a zariadenie prevádzok | praktické skúšanie |
| stanoviť prípravu a organizovanie konferencií a seminárov | písomná metóda |
| opísať technologický postup bežných a pracovne náročných jedál teplej a studenej kuchyne, ako aj teplých a studených múčnikov a teplých nápojov | ústna metóda |
| definovať technológiu varenia a ďalších prác v kuchyni, recepty na rôzne jedlá | ústna metóda |
| vysvetliť sanitačné opatrenia na pracovisku | ústna metóda |
| stanoviť požiadavky na zadané pracovné pozície | písomná metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je plnenie všetkých hodnotených kritérií na minimálne 60%.
Hodnotená spôsobilosť
- popísať zásady komunikácie so zákazníkmi a obchodnými partnermi a kontrolnými orgánmi
- komunikovať primerane k situácii, jazykovo a odborne správne
- zabezpečovať dodržiavanie BOZP, PO, HACCP a hygienických noriem na pracovisku
- riešiť sťažnosti a reklamácie od zákazníkov
- vybavovať korešpondenciu zariadenia
- schopnosť komunikovať so zákazníkom
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| vysvetliť zásady komunikácie so zákazníkmi a obchodnými partnermi a kontrolnými orgánmi | ústna metóda |
| predviesť komunikáciu primerane k situácii, jazykovo a odborne správne v štátnom jazyku na zadanú tému | praktické skúšanie |
| predviesť úroveň znalostí cudzieho jazyka | praktické skúšanie |
| popísať najčastejšie nedostatky pri dodržiavaní BOZP, PO a hygienických noriem na pracovisku | ústna metóda |
| riešiť simulovanú sťažnosť podľa zadania | praktické skúšanie |
| stanoviť postup riešenia reklamácie na zadanú tému | písomná metóda |
| definovať zásady spracovania korešpondencie zariadenia | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je plnenie všetkých hodnotených kritérií na minimálne 60%.
Hodnotená spôsobilosť
- vysvetliť zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, hygienické pravidlá a predpisy HACCP o preberení a uskladnení tovarov
- vysvetliť zásady tovaroznalectva
- riadiť činnosti pracovníkov zverených úsekov v oblasti stravovania (kuchyne, reštaurácie)
- evidovať skladové zásoby potravín, bielizne, pomocného materiálu a prostriedkov
- organizovať práce v prevádzke a pri gastronomických akciách
- kontrolovať dodržiavania noriem na výrobu jedál, spôsobu a formy nakladania s jedlom a potravinami, spôsobu ich ďalšieho uchovávania a skladovania surovín
- kontrolovať štandardy prevádzky, denné rutiny a zákaznícky servis
- stanovovať ceny poskytovaných služieb a tovaru (cenové kalkulácie)
- zostavovať jedálny lístok a postupnosť jedál
- zodpovednosť za dodržiavanie gastronomických pravidiel na pracovisku
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| definovať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri prác, hygienické pravidlá a predpisy HACCP o preberení a uskladnení tovarov | ústna metóda |
| definovať zásady tovaroznalectva | písomná metóda |
| definovať činnosti pracovníkov zverených úsekov v oblasti stravovania | ústna metóda |
| stanoviť skladové zásoby potravín, bielizne, pomocného materiálu a prostriedkov | písomná metóda |
| popísať práce v prevádzke a pri gastronomických akciách | ústna metóda |
| vysvetliť normy na výrobu jedál, spôsobu a formy nakladania s jedlom, potravinami, spôsobu ich ďalšieho uchovávania a skladovania surovín | ústna metóda |
| stanoviť štandardy prevádzky, denné rutiny a zákaznícky servis podľa typu zariadenia | písomná metóda |
| stanoviť ceny poskytovaných služieb a tovaru podľa typu podujatia | písomná metóda |
| zostaviť jedálny lístok a postupnosť jedál na zadané podujatie | písomná metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je plnenie všetkých hodnotených kritérií na minimálne 60%.
| Metodické usmernenia |
|---|
Neformálne vzdelávanie a informálne učenie sa: Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, §17 a §18. Uchádzač o získanie kvalifikácie musí mať ukončené minimálne úplné stredoškolské vzdelanie. |