Výživár, špecialista
Kód kvalifikácie
U2265999-01345
Úroveň SKKR
7
SK ISCO-08
2265999
Sektorová rada
Vzdelávanie, výchova a šport
| Vedomosti |
|---|
| definovať environmentálne a ekologické vplyvy na potravinový reťazec a kvalitu potravín |
| determinovať základné živiny a ich metabolické vzťahy v organizme |
| charakterizovať systém produkcie rastlinných a živočíšnych zdrojov výživy |
| opísať metódy hodnotenia rastlinných a živočíšnych produktov ako zdrojov potravín |
| definovať koncepciu biologickej bezpečnosti potravinových zdrojov |
| vysvetliť základy nutrigonomiky a epigenetiky |
| navrhnúť spôsob výživy podľa pohlavia, vekovej kategórie, fyziologického stavu a výkonu v zdraví a chorobe |
| definovať mikrobiologické a epidemiologické aspekty kvality potravinových zdrojov |
| vysvetliť poruchy metabolizmu živín vo vzťahu k výžive |
| definovať hygienickú kvalitu a genetickú bezpečnosť potravinových článkov |
| vysvetliť zásady prevencie chorôb z nadbytku a karencie, výživové a environmentálne faktory ovplyvňujúce zdravie ľudí |
| charakterizovať metódy hodnotenia nutričného stavu jednotlivých populačných skupín |
| určiť potrebu živín a energie a ich využitie organizmom |
| definovať zásady zostavovania jedálnych a nápojových lístkov |
| opísať cudzorodé látky v potravinovom reťazci, mutagény a toxíny vo výžive |
| vysvetliť biochemické, fyziologické a psychologické princípy výživy a výživové štandardy |
| Zručnosti |
|---|
| získavať aktívnym spôsobom nové znalosti a informácie využívať ich pre rozvoj odboru |
| analyzovať a hodnotiť nutričný stav človeka, príčiny disbalancie s predikciou možných následkov a chorobných stavov |
| aplikovať zásady BOZP |
| modelovať diétne režimy a výživové programy v populácii podľa veku, stavu výživy, fyzickej aktivity a iných špecifikácií |
| riadiť marketing a manžment výživy potravinových zdrojov |
| riadiť výrobné procesy a prevádzky prípravy potravín a jedál |
| riadiť nutričné režimy rôznych populačných skupín z hľadiska prevencie a manažmentu chorôb |
| pracovať s najnovšími nutričnými softvérmi |
| uskutočňovať výchovno-vzdelávacie aktivity a školenia v oblasti prevencie chorôb správnou výživou |
| poskytovať poradenstvo v oblasti výživy ľudí |
| zhotovovať jedálne lístky pre zdravých aj chorých ľudí |
| zabezpečovať a kontrolovať dodržiavanie správnych hygienických postupov pri príprave jedál a skladovaní potravín |
| spracovať zadanú tému a preukázať adekvátne schopnosti v danom odbore |
| aplikovať najnovšie informačné a komunikačné technológie a nutričné softvéry |
| Kompetencie |
|---|
| schopnosť organizovať a riadiť kolektív |
| samostatnosť pri analyzovaní a riešení problemov |
| schopnosť adaptability, tolerantnosti, vytrvalosti |
| schopnosť rozhodovania riešiť problémy |
| diskrétnosť pri plnení pracovných úloh |
| zodpovednosť dodržiavania pracovnej disciplíny |
| zodpovednosť za plnenie svojich úloh a povinností |
| schopnosť pracovať v tíme, pružný a tvorivý prístup |
| schopnosť kriticky posúdiť a zhodnotiť nutričný stav klienta |
| schopnosť kreativity |
| schopnosť rozvíjať vlastné hodnoty |
Hodnotená spôsobilosť
- definovať environmentálne a ekologické vplyvy na potravinový reťazec a kvalitu potravín
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| charakterizovať environmentálne a ekologické vplyvy na potravinový reťazec a kvalitu potravín | písomná metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetých kritérií hodnotenia minimálne na 64 % (E).
Hodnotená spôsobilosť
- determinovať základné živiny a ich metabolické vzťahy v organizme
- určiť potrebu živín a energie a ich využitie organizmom
- vysvetliť biochemické, fyziologické a psychologické princípy výživy a výživové štandardy
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| poznať základné živiny, ich úlohu a metabolické vzťahy v organizme | ústna metóda |
| definovať biochemické, fyziologické a psychologické princípy výživy | písomná metóda |
| popísať potrebu živín a energie a ich využitie pre jednotlivé skupiny obyvateľstva | písomná metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetých kritérií hodnotenia minimálne na 64 % (E).
Hodnotená spôsobilosť
- charakterizovať systém produkcie rastlinných a živočíšnych zdrojov výživy
- definovať koncepciu biologickej bezpečnosti potravinových zdrojov
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| popísať základy rastlinnej a živočíšnej produkcie | písomná metóda |
| vysvetliť metódy hodnotenia rastlinných a živočíšnych produktov ako zdrojov potravín | ústna metóda |
| analyzovať koncepciu biologickej bezpečnosti potravinových zdrojov | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetých kritérií hodnotenia minimálne na 64 % (E).
Hodnotená spôsobilosť
- definovať mikrobiologické a epidemiologické aspekty kvality potravinových zdrojov
- definovať hygienickú kvalitu a genetickú bezpečnosť potravinových článkov
- opísať cudzorodé látky v potravinovom reťazci, mutagény a toxíny vo výžive
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| stanoviť hodnotenie mikrobiologických a epidemiologický aspektov kvality potravinových zdrojov | písomná metóda |
| určiť hygienickú kvalitu a genetickú bezpečnosť potravín | písomná metóda |
| vymenovať cudzorodé látky, mutagény a toxíny vo výžive, ich význam a možnosti ich minimalizácie | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetých kritérií hodnotenia minimálne na 64 % (E).
Hodnotená spôsobilosť
- riadiť výrobné procesy a prevádzky prípravy potravín a jedál
- pracovať s najnovšími nutričnými softvérmi
- aplikovať najnovšie informačné a komunikačné technológie a nutričné softvéry
- opísať metódy hodnotenia rastlinných a živočíšnych produktov ako zdrojov potravín
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| vysvetliť systém kontroly dodržiavania správnych hygienických postupov pri príprave jedál a skladovaní potravín | ústna metóda |
| vybrať vhodné pracované postupy prípravy potravín a jedál | ústna metóda |
| aplikovať najnovšie informačné a komunikačné technológie a nutričné softvéry | praktické skúšanie |
| zodpovedne rozdeliť úlohy a inštrukcie podriadeným zamestnancom | ústna metóda |
| popísať metódy hodnotenia rastlinných a živočíšnych produktov ako zdrojov potravín | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetých kritérií hodnotenia minimálne na 64 % (E).
Hodnotená spôsobilosť
- navrhnúť spôsob výživy podľa pohlavia, vekovej kategórie, fyziologického stavu a výkonu v zdraví a chorobe
- vysvetliť zásady prevencie chorôb z nadbytku a karencie, výživové a environmentálne faktory ovplyvňujúce zdravie ľudí
- charakterizovať metódy hodnotenia nutričného stavu jednotlivých populačných skupín
- analyzovať a hodnotiť nutričný stav človeka, príčiny disbalancie s predikciou možných následkov a chorobných stavov
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| samostatne zhodnotiť nutričný stav človeka | ústna metóda |
| zvoliť správne postupy pri hodnotení stavu výživy | ústna metóda |
| zanalyzovať a riešiť výživové problémy na konkrétnom príklade | písomná metóda |
| zostaviť spôsob výživy podľa pohlavia, vekovej kategórie, fyziologického stavu a výkonu v zdraví a chorobe na základe analýzy nutričného stavu | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetých kritérií hodnotenia minimálne na 64 % (E).
Hodnotená spôsobilosť
- uskutočňovať výchovno-vzdelávacie aktivity a školenia v oblasti prevencie chorôb správnou výživou
- definovať zásady zostavovania jedálnych a nápojových lístkov
- zhotovovať jedálne lístky pre zdravých aj chorých ľudí
- zabezpečovať a kontrolovať dodržiavanie správnych hygienických postupov pri príprave jedál a skladovaní potravín
- aplikovať zásady BOZP
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| určiť dodržiavanie správnych hygienických postupov pri príprave jedál a sladovaní potravín | písomná metóda |
| viesť výchovno-vzdelávacie aktivity a školenia v oblasti prevencie chorôb správnou výživou | ústna metóda |
| určiť správny diétny režim v populácii na základe zohľadnenia stavu výživy, veku, fyzickej aktivity a iných špecifikácií | ústna metóda |
| vyhotoviť jedálne lístky pre zdravých aj chorých ľudí | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetých kritérií hodnotenia minimálne na 64 % (E).
Hodnotená spôsobilosť
- vysvetliť poruchy metabolizmu živín vo vzťahu k výžive
- vysvetliť základy nutrigonomiky a epigenetiky
- riadiť nutričné režimy rôznych populačných skupín z hľadiska prevencie a manažmentu chorôb
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| vysvetliť metabolizmus živín a následky jeho porúch vo vzťahu k výžive | ústna metóda |
| zostaviť nutričné režimy rôznych populačných skupín z hľadiska prevencie a manažmentu chorôb | ústna metóda |
| určiť základy nutrigenomiky a epigenetiky | písomná metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetých kritérií hodnotenia minimálne na 64 % (E).
Hodnotená spôsobilosť
- modelovať diétne režimy a výživové programy v populácii podľa veku, stavu výživy, fyzickej aktivity a iných špecifikácií
- riadiť marketing a manžment výživy potravinových zdrojov
- poskytovať poradenstvo v oblasti výživy ľudí
- získavať aktívnym spôsobom nové znalosti a informácie využívať ich pre rozvoj odboru
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| vytvárať diétne režimy a programy v populácii podľa veku, stavu výživy, fyzickej aktivity a iných špecifikácií | praktické skúšanie |
| popísať marketing potravinových zdrojov a manažment výživy | ústna metóda |
| predviesť poradenstvo v oblasti správnej výživy ľudí | praktické skúšanie |
| zvoliť správne metódy získavania znalostí a informácií | ústna metóda |
| navrhnúť možnosti využívania vedomostí a informácií pri rozvoji odboru | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetých kritérií hodnotenia minimálne na 64 % (E).
Hodnotená spôsobilosť
- spracovať zadanú tému a preukázať adekvátne schopnosti v danom odbore
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| navrhnúť a vykonať prieskum podľa zadanej témy a spracovať výsledky | písomná metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetých kritérií hodnotenia minimálne na 64 % (E).
| Metodické usmernenia |
|---|
Zákon 131/2002 Z.z. o vysokých školách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 63 |