Výživár, špecialista
Kód kvalifikácie
U2265999-01345
Úroveň SKKR
7
SK ISCO-08
2265999
Sektorová rada
Vzdelávanie, výchova a šport
Vedomosti |
---|
definovať environmentálne a ekologické vplyvy na potravinový reťazec a kvalitu potravín |
determinovať základné živiny a ich metabolické vzťahy v organizme |
charakterizovať systém produkcie rastlinných a živočíšnych zdrojov výživy |
opísať metódy hodnotenia rastlinných a živočíšnych produktov ako zdrojov potravín |
definovať koncepciu biologickej bezpečnosti potravinových zdrojov |
vysvetliť základy nutrigonomiky a epigenetiky |
navrhnúť spôsob výživy podľa pohlavia, vekovej kategórie, fyziologického stavu a výkonu v zdraví a chorobe |
definovať mikrobiologické a epidemiologické aspekty kvality potravinových zdrojov |
vysvetliť poruchy metabolizmu živín vo vzťahu k výžive |
definovať hygienickú kvalitu a genetickú bezpečnosť potravinových článkov |
vysvetliť zásady prevencie chorôb z nadbytku a karencie, výživové a environmentálne faktory ovplyvňujúce zdravie ľudí |
charakterizovať metódy hodnotenia nutričného stavu jednotlivých populačných skupín |
určiť potrebu živín a energie a ich využitie organizmom |
definovať zásady zostavovania jedálnych a nápojových lístkov |
opísať cudzorodé látky v potravinovom reťazci, mutagény a toxíny vo výžive |
vysvetliť biochemické, fyziologické a psychologické princípy výživy a výživové štandardy |
Zručnosti |
---|
získavať aktívnym spôsobom nové znalosti a informácie využívať ich pre rozvoj odboru |
analyzovať a hodnotiť nutričný stav človeka, príčiny disbalancie s predikciou možných následkov a chorobných stavov |
aplikovať zásady BOZP |
modelovať diétne režimy a výživové programy v populácii podľa veku, stavu výživy, fyzickej aktivity a iných špecifikácií |
riadiť marketing a manžment výživy potravinových zdrojov |
riadiť výrobné procesy a prevádzky prípravy potravín a jedál |
riadiť nutričné režimy rôznych populačných skupín z hľadiska prevencie a manažmentu chorôb |
pracovať s najnovšími nutričnými softvérmi |
uskutočňovať výchovno-vzdelávacie aktivity a školenia v oblasti prevencie chorôb správnou výživou |
poskytovať poradenstvo v oblasti výživy ľudí |
zhotovovať jedálne lístky pre zdravých aj chorých ľudí |
zabezpečovať a kontrolovať dodržiavanie správnych hygienických postupov pri príprave jedál a skladovaní potravín |
spracovať zadanú tému a preukázať adekvátne schopnosti v danom odbore |
aplikovať najnovšie informačné a komunikačné technológie a nutričné softvéry |
Kompetencie |
---|
schopnosť organizovať a riadiť kolektív |
samostatnosť pri analyzovaní a riešení problemov |
schopnosť adaptability, tolerantnosti, vytrvalosti |
schopnosť rozhodovania riešiť problémy |
diskrétnosť pri plnení pracovných úloh |
zodpovednosť dodržiavania pracovnej disciplíny |
zodpovednosť za plnenie svojich úloh a povinností |
schopnosť pracovať v tíme, pružný a tvorivý prístup |
schopnosť kriticky posúdiť a zhodnotiť nutričný stav klienta |
schopnosť kreativity |
schopnosť rozvíjať vlastné hodnoty |
Hodnotená spôsobilosť
- definovať environmentálne a ekologické vplyvy na potravinový reťazec a kvalitu potravín
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
charakterizovať environmentálne a ekologické vplyvy na potravinový reťazec a kvalitu potravín | písomná metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetých kritérií hodnotenia minimálne na 64 % (E).
Hodnotená spôsobilosť
- determinovať základné živiny a ich metabolické vzťahy v organizme
- určiť potrebu živín a energie a ich využitie organizmom
- vysvetliť biochemické, fyziologické a psychologické princípy výživy a výživové štandardy
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
poznať základné živiny, ich úlohu a metabolické vzťahy v organizme | ústna metóda |
definovať biochemické, fyziologické a psychologické princípy výživy | písomná metóda |
popísať potrebu živín a energie a ich využitie pre jednotlivé skupiny obyvateľstva | písomná metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetých kritérií hodnotenia minimálne na 64 % (E).
Hodnotená spôsobilosť
- charakterizovať systém produkcie rastlinných a živočíšnych zdrojov výživy
- definovať koncepciu biologickej bezpečnosti potravinových zdrojov
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
popísať základy rastlinnej a živočíšnej produkcie | písomná metóda |
vysvetliť metódy hodnotenia rastlinných a živočíšnych produktov ako zdrojov potravín | ústna metóda |
analyzovať koncepciu biologickej bezpečnosti potravinových zdrojov | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetých kritérií hodnotenia minimálne na 64 % (E).
Hodnotená spôsobilosť
- definovať mikrobiologické a epidemiologické aspekty kvality potravinových zdrojov
- definovať hygienickú kvalitu a genetickú bezpečnosť potravinových článkov
- opísať cudzorodé látky v potravinovom reťazci, mutagény a toxíny vo výžive
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
stanoviť hodnotenie mikrobiologických a epidemiologický aspektov kvality potravinových zdrojov | písomná metóda |
určiť hygienickú kvalitu a genetickú bezpečnosť potravín | písomná metóda |
vymenovať cudzorodé látky, mutagény a toxíny vo výžive, ich význam a možnosti ich minimalizácie | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetých kritérií hodnotenia minimálne na 64 % (E).
Hodnotená spôsobilosť
- riadiť výrobné procesy a prevádzky prípravy potravín a jedál
- pracovať s najnovšími nutričnými softvérmi
- aplikovať najnovšie informačné a komunikačné technológie a nutričné softvéry
- opísať metódy hodnotenia rastlinných a živočíšnych produktov ako zdrojov potravín
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
vysvetliť systém kontroly dodržiavania správnych hygienických postupov pri príprave jedál a skladovaní potravín | ústna metóda |
vybrať vhodné pracované postupy prípravy potravín a jedál | ústna metóda |
aplikovať najnovšie informačné a komunikačné technológie a nutričné softvéry | praktické skúšanie |
zodpovedne rozdeliť úlohy a inštrukcie podriadeným zamestnancom | ústna metóda |
popísať metódy hodnotenia rastlinných a živočíšnych produktov ako zdrojov potravín | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetých kritérií hodnotenia minimálne na 64 % (E).
Hodnotená spôsobilosť
- navrhnúť spôsob výživy podľa pohlavia, vekovej kategórie, fyziologického stavu a výkonu v zdraví a chorobe
- vysvetliť zásady prevencie chorôb z nadbytku a karencie, výživové a environmentálne faktory ovplyvňujúce zdravie ľudí
- charakterizovať metódy hodnotenia nutričného stavu jednotlivých populačných skupín
- analyzovať a hodnotiť nutričný stav človeka, príčiny disbalancie s predikciou možných následkov a chorobných stavov
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
samostatne zhodnotiť nutričný stav človeka | ústna metóda |
zvoliť správne postupy pri hodnotení stavu výživy | ústna metóda |
zanalyzovať a riešiť výživové problémy na konkrétnom príklade | písomná metóda |
zostaviť spôsob výživy podľa pohlavia, vekovej kategórie, fyziologického stavu a výkonu v zdraví a chorobe na základe analýzy nutričného stavu | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetých kritérií hodnotenia minimálne na 64 % (E).
Hodnotená spôsobilosť
- uskutočňovať výchovno-vzdelávacie aktivity a školenia v oblasti prevencie chorôb správnou výživou
- definovať zásady zostavovania jedálnych a nápojových lístkov
- zhotovovať jedálne lístky pre zdravých aj chorých ľudí
- zabezpečovať a kontrolovať dodržiavanie správnych hygienických postupov pri príprave jedál a skladovaní potravín
- aplikovať zásady BOZP
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
určiť dodržiavanie správnych hygienických postupov pri príprave jedál a sladovaní potravín | písomná metóda |
viesť výchovno-vzdelávacie aktivity a školenia v oblasti prevencie chorôb správnou výživou | ústna metóda |
určiť správny diétny režim v populácii na základe zohľadnenia stavu výživy, veku, fyzickej aktivity a iných špecifikácií | ústna metóda |
vyhotoviť jedálne lístky pre zdravých aj chorých ľudí | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetých kritérií hodnotenia minimálne na 64 % (E).
Hodnotená spôsobilosť
- vysvetliť poruchy metabolizmu živín vo vzťahu k výžive
- vysvetliť základy nutrigonomiky a epigenetiky
- riadiť nutričné režimy rôznych populačných skupín z hľadiska prevencie a manažmentu chorôb
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
vysvetliť metabolizmus živín a následky jeho porúch vo vzťahu k výžive | ústna metóda |
zostaviť nutričné režimy rôznych populačných skupín z hľadiska prevencie a manažmentu chorôb | ústna metóda |
určiť základy nutrigenomiky a epigenetiky | písomná metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetých kritérií hodnotenia minimálne na 64 % (E).
Hodnotená spôsobilosť
- modelovať diétne režimy a výživové programy v populácii podľa veku, stavu výživy, fyzickej aktivity a iných špecifikácií
- riadiť marketing a manžment výživy potravinových zdrojov
- poskytovať poradenstvo v oblasti výživy ľudí
- získavať aktívnym spôsobom nové znalosti a informácie využívať ich pre rozvoj odboru
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
vytvárať diétne režimy a programy v populácii podľa veku, stavu výživy, fyzickej aktivity a iných špecifikácií | praktické skúšanie |
popísať marketing potravinových zdrojov a manažment výživy | ústna metóda |
predviesť poradenstvo v oblasti správnej výživy ľudí | praktické skúšanie |
zvoliť správne metódy získavania znalostí a informácií | ústna metóda |
navrhnúť možnosti využívania vedomostí a informácií pri rozvoji odboru | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetých kritérií hodnotenia minimálne na 64 % (E).
Hodnotená spôsobilosť
- spracovať zadanú tému a preukázať adekvátne schopnosti v danom odbore
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
navrhnúť a vykonať prieskum podľa zadanej témy a spracovať výsledky | písomná metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetých kritérií hodnotenia minimálne na 64 % (E).
Metodické usmernenia |
---|
Zákon 131/2002 Z.z. o vysokých školách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 63 |