Keramik, džbankár
Kód kvalifikácie
C7314001-01285
Úroveň SKKR
3
SK ISCO-08
7314001
Sektorová rada
Sklo, keramika, minerálne výrobky a nekovové materiály
Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
| Vedomosti |
|---|
| definovať reologické vlastnosti keramických hmôt |
| popísať spôsob prípravy keramickej hmoty pre spracovanie na hrnčiarskom kruhu |
| vysvetliť spôsob výpočtu zmrštenia keramickej hmoty |
| opísať chyby výrobkov vyskytujúcich sa pri spracovaní na hrnčiarskom kruhu |
| popísať mechanizmus vzniku chýb a spôsob ich odstránenia |
| popísať celý proces výroby vytvárania výrobkov na hrnčiarskom kruhu |
| vysvetliť proces sušenia výrobkov pred ďalším spracovaním |
| popísať stručnú históriu výroby keramiky |
| vysvetliť historický význam vynálezu hrnčiarskeho kruhu |
| vysvetliť základné ekonomické pojmy |
| popísať práva spotrebiteľa a povinnosti výrobcu |
| vysvetliť zásady bezpečnosti práce, ochrany zdravia pri práci a zásady požiarnej prevencie |
| vysvetliť zásady ochrany životného prostredia |
| Zručnosti |
|---|
| predpripraviť keramickú hmotu pre spracovanie na hrnčiarskom kruhu |
| odhadnúť množstvo hmoty pre výrobok |
| vycentrovať hmotu na kruhu |
| vytočiť nádobu s výškou najmenej 30 cm |
| vytočiť sériu nádob rovnakého tvaru a veľkosti |
| zauchatiť výrobky |
| opracovať výrobky obtáčaním |
| používať nástroje a pomôcky |
| zvoliť vhodné ochranné pomôcky pri práci |
| Kompetencie |
|---|
| samostatnosť v organizovaní a plánovaní práce |
| zodpovednosť za kvalitu svojej práce |
| schopnosť kreativity |
| zodpovednosť za bezpečnosť, zdravie a hygienu pri práci |
| spoluzodpovednosť za životné prostredie pri výrobe keramiky |
Hodnotená spôsobilosť
- definovať reologické vlastnosti keramických hmôt
- popísať celý proces výroby vytvárania výrobkov na hrnčiarskom kruhu
- popísať spôsob prípravy keramickej hmoty pre spracovanie na hrnčiarskom kruhu
- vysvetliť proces sušenia výrobkov pred ďalším spracovaním
- opísať chyby výrobkov vyskytujúcich sa pri spracovaní na hrnčiarskom kruhu
- popísať mechanizmus vzniku chýb a spôsob ich odstránenia
- vysvetliť spôsob výpočtu zmrštenia keramickej hmoty
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| vysvetliť príčiny vzniku chýb spôsobených pri vytáčaní na hrnčiarskom kruhu a spôsob ich odstránenia | ústna metóda |
| opísať keramické hmoty z hľadiska spracovateľských vlastností | ústna metóda |
| opísať pracovný postup vytvárania keramických výrobkov spôsobom vytáčania z voľnej ruky | ústna metóda |
| opísať postup prípravy pracovnej hmoty s prihliadnutím na predchádzanie chybám spôsobených nedostatočným odvzdušnením a prednostnou textúrou | ústna metóda |
| charakterizovať jednotlivé fázy sušenia výrobkov a vysvetliť význam Bigotovej krivky | ústna metóda |
| vymenovať chyby, ktoré môžu byť spôsobené počas vytáčania na hrnčiarskom kruhu | ústna metóda |
| vypočítať zmrštenie keramickej hmoty sušením a pálením v percentách podľa zadania | písomná metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých uvedených kritérií minimálne na 70 %.
Hodnotená spôsobilosť
- odhadnúť množstvo hmoty pre výrobok
- predpripraviť keramickú hmotu pre spracovanie na hrnčiarskom kruhu
- vycentrovať hmotu na kruhu
- opracovať výrobky obtáčaním
- používať nástroje a pomôcky
- vytočiť nádobu s výškou najmenej 30 cm
- vytočiť sériu nádob rovnakého tvaru a veľkosti
- zauchatiť výrobky
- zvoliť vhodné ochranné pomôcky pri práci
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| predviesť odobratie množstva hmoty pre konkrétny výrobok podľa zadania | praktické skúšanie |
| ručne premiešať hmotu s cieľom odstrániť prednostnú textúru jej častíc | praktické skúšanie |
| vystrediť pracovnú hmotu na hrnčiarskom kruhu ručne, bez použitia mechanického zariadenia | praktické skúšanie |
| obtočiť výrobky s použitím príslušných nástrojov a pomôcok | praktické skúšanie |
| predviesť používanie rôznych nástrojov a pomôcok používaných pri vytáčaní z voľnej ruky | praktické skúšanie |
| predviesť používanie vhodných ochranných pomôcok | praktické skúšanie |
| vytvarovať nádobu s vopred stanoveným tvarom a výškou najmenej 30 cm | praktické skúšanie |
| vytvarovať sériu nádob podľa zadania s prihliadnutím na jednotnosť ich tvaru a veľkosti | praktické skúšanie |
| predviesť uchatenie výrobkov a lepenie úchytov s prihliadnutím na správny technologický postup | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých uvedených kritérií minimálne na 70 %.
Hodnotená spôsobilosť
- popísať stručnú históriu výroby keramiky
- vysvetliť historický význam vynálezu hrnčiarskeho kruhu
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| opísať dejiny výroby keramických výrobkov, spôsob ich výroby a rôzne štýly ich dekorovania | ústna metóda |
| porovnať výrobu nádob modelovaním a vytáčaním na hrnčiarskom kruhu a zhodnotiť vlastnosti takto vyrobeného tovaru | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých uvedených kritérií minimálne na 70 %.
Hodnotená spôsobilosť
- vysvetliť základné ekonomické pojmy
- popísať práva spotrebiteľa a povinnosti výrobcu
- vysvetliť zásady bezpečnosti práce, ochrany zdravia pri práci a zásady požiarnej prevencie
- vysvetliť zásady ochrany životného prostredia
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| charakterizovať ekonomické pojmy súvisiace s produkciou keramiky | ústna metóda |
| opísať práva spotrebiteľa a povinnosti výrobcu | ústna metóda |
| charakterizovať zásady bezpečnosti práce a zásady požiarnej prevencie na svojom pracovisku | ústna metóda |
| opísať riziká pre životné prostredie v súvislosti s keramickou výrobou a spôsob jeho ochrany | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých uvedených kritérií minimálne na 70 %.
| Metodické usmernenia |
|---|
Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 17 a § 18. |