Špecialista výživy a technológie výroby krmív
Kód kvalifikácie
U2132003-01223
Úroveň SKKR
6
SK ISCO-08
2132003
Sektorová rada
Poľnohospodárstvo, veterinárstvo a rybolov
Vedomosti |
---|
definovať zásady BOZP a PO |
vysvetliť systémy kŕmenia zvierat vrátane technológie použitej pri výrobe a skladovaní krmív |
charakterizovať krmivárske suroviny a ich skladovanie |
charakterizovať legislatívu súvisiacu s výrobou krmív |
opísať krmivárstvo |
charakterizovať výživu neprežúvavcov |
charakterizovať výživu prežúvavcov |
opísať stroje a zariadenia na výrobu krmív a kŕmnych zmesí |
špecifikovať zákony, nariadenia a iné administratívne predpisy týkajúce sa chovu zvierat, výroby krmív a potravín |
vysvetliť zásady správnej výrobnej a hygienickej praxe pri výrobe krmív |
Zručnosti |
---|
zostavovať a výpočítať kŕmnu dávku podľa potreby |
pripraviť a dávkovať krmivá a pastvu |
odoberať vzorky, vykonať základný rozbor a hodnotenie krmív |
kontrolovať krmivo a dodržiavať hygienické podmienky v chovoch zvierat |
nastavovať, riadiť, ošetrovať a udržiavať stroje a zariadenia pri výrobe krmív |
organizovať dodávky surovín a prídavných látok |
pracovať so základným IKT a základným programovým vybavením |
Kompetencie |
---|
dôslednosť a zodpovednosť pri riešení pracovných povinností |
disciplína a schopnosť pracovať samostatne |
samostatnosť pri riešení úloh a problémov |
schopnosť doplňovať kvalifikácie, odborné vedomosti a zručnosti |
schopnosť pracovať v tíme |
Hodnotená spôsobilosť
- špecifikovať zákony, nariadenia a iné administratívne predpisy týkajúce sa chovu zvierat, výroby krmív a potravín
- charakterizovať legislatívu súvisiacu s výrobou krmív
- definovať zásady BOZP a PO
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
popísať zákony, nariadenia a iné administratívne predpisy týkajúce sa chovu zvierat | písomná metóda |
popísať legislatívu súvisiacu s výrobou krmív | písomná metóda |
odborne charakterizovať a popísať výrobu krmív a potravín | písomná metóda |
popísať zásady BOZP a PO pri výrobe krmív | písomná metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 80%.
Hodnotená spôsobilosť
- opísať krmivárstvo
- charakterizovať výživu prežúvavcov
- charakterizovať výživu neprežúvavcov
- zostavovať a výpočítať kŕmnu dávku podľa potreby
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
definovať krmovinárstvo | ústna metóda |
charakterizovať zásady kŕmenia a potreby výživy prežúvavcov | ústna metóda |
definovať prežúvavce ako kategóriu zvierat a popísať ich nároky na krmivo | písomná metóda |
charakterizovať zásady kŕmenia a potreby výživy neprežúvavcov | ústna metóda |
definovať neprežúvavce ako kategóriu zvierat a popísať ich nároky na krmivo | písomná metóda |
popísať druhy krmív a správne výpočítať krmnú dávku | písomná metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 80%.
Hodnotená spôsobilosť
- vysvetliť zásady správnej výrobnej a hygienickej praxe pri výrobe krmív
- organizovať dodávky surovín a prídavných látok
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
charakterizovať technológie pri výrobe krmív | písomná metóda |
popísať zásady hygieny pri výrobe krmív | písomná metóda |
správne popísať technologickú disciplínu | písomná metóda |
popísať pracovné postupy pri dodávkach surovín a prídavných látok | písomná metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 80%.
Hodnotená spôsobilosť
- vysvetliť systémy kŕmenia zvierat vrátane technológie použitej pri výrobe a skladovaní krmív
- charakterizovať krmivárske suroviny a ich skladovanie
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
správne aplikovať kŕmenie zvierat vrátane technológie použitej pri výrobe | praktické skúšanie |
popísať krmivárske suroviny | ústna metóda |
popísať zásady skladovania krmív | písomná metóda |
popísať zásady skladovania komponentov na výrobu krmív | písomná metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 80%.
Hodnotená spôsobilosť
- opísať stroje a zariadenia na výrobu krmív a kŕmnych zmesí
- nastavovať, riadiť, ošetrovať a udržiavať stroje a zariadenia pri výrobe krmív
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
charakterizovať stroje a zariadenia na výrobu krmív a kŕmnych zmesí | písomná metóda |
popísať obsluhu a jednotlivé pracovné postupy na stroje a zariadenia na prípravu krmív | písomná metóda |
nastaviť jednotlivé stroje a zariadenia na prípravu krmív | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 80%.
Hodnotená spôsobilosť
- pripraviť a dávkovať krmivá a pastvu
- odoberať vzorky, vykonať základný rozbor a hodnotenie krmív
- kontrolovať krmivo a dodržiavať hygienické podmienky v chovoch zvierat
- pracovať so základným IKT a základným programovým vybavením
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
správne popísať kvalitu krmiva | písomná metóda |
vyhodnotiť rozbor krmív | praktické skúšanie |
správne dávkovať množstvo krmiva pre jednotlivé kategórie zvierat | praktické skúšanie |
predviesť riadenie ovládacích panelov pri výrobe krmív | praktické skúšanie |
skontrolovať krmivo s dodržaním hygienických podmienok | praktické skúšanie |
predviesť prácu s IKT a základným programovým vybavením | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 80%.
Metodické usmernenia |
---|
Zákon 131/2002 Z.z. o vysokých školách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 63 |