Špecialista výživy a technológie výroby krmív

Kód kvalifikácie

U2132003-01223

Úroveň SKKR

6

SK ISCO-08

2132003

Sektorová rada

Poľnohospodárstvo, veterinárstvo a rybolov

Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti
definovať zásady BOZP a PO
vysvetliť systémy kŕmenia zvierat vrátane technológie použitej pri výrobe a skladovaní krmív
charakterizovať krmivárske suroviny a ich skladovanie
charakterizovať legislatívu súvisiacu s výrobou krmív
opísať krmivárstvo
charakterizovať výživu neprežúvavcov
charakterizovať výživu prežúvavcov
opísať stroje a zariadenia na výrobu krmív a kŕmnych zmesí
špecifikovať zákony, nariadenia a iné administratívne predpisy týkajúce sa chovu zvierat, výroby krmív a potravín
vysvetliť zásady správnej výrobnej a hygienickej praxe pri výrobe krmív
Zručnosti
zostavovať a výpočítať kŕmnu dávku podľa potreby
pripraviť a dávkovať krmivá a pastvu
odoberať vzorky, vykonať základný rozbor a hodnotenie krmív
kontrolovať krmivo a dodržiavať hygienické podmienky v chovoch zvierat
nastavovať, riadiť, ošetrovať a udržiavať stroje a zariadenia pri výrobe krmív
organizovať dodávky surovín a prídavných látok
pracovať so základným IKT a základným programovým vybavením
Kompetencie
dôslednosť a zodpovednosť pri riešení pracovných povinností
disciplína a schopnosť pracovať samostatne
samostatnosť pri riešení úloh a problémov
schopnosť doplňovať kvalifikácie, odborné vedomosti a zručnosti
schopnosť pracovať v tíme

Hodnotená spôsobilosť

  • špecifikovať zákony, nariadenia a iné administratívne predpisy týkajúce sa chovu zvierat, výroby krmív a potravín
  • charakterizovať legislatívu súvisiacu s výrobou krmív
  • definovať zásady BOZP a PO
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
popísať zákony, nariadenia a iné administratívne predpisy týkajúce sa chovu zvieratpísomná metóda
popísať legislatívu súvisiacu s výrobou krmívpísomná metóda
odborne charakterizovať a popísať výrobu krmív a potravínpísomná metóda
popísať zásady BOZP a PO pri výrobe krmívpísomná metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 80%.

Hodnotená spôsobilosť

  • opísať krmivárstvo
  • charakterizovať výživu prežúvavcov
  • charakterizovať výživu neprežúvavcov
  • zostavovať a výpočítať kŕmnu dávku podľa potreby
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
definovať krmovinárstvoústna metóda
charakterizovať zásady kŕmenia a potreby výživy prežúvavcovústna metóda
definovať prežúvavce ako kategóriu zvierat a popísať ich nároky na krmivopísomná metóda
charakterizovať zásady kŕmenia a potreby výživy neprežúvavcovústna metóda
definovať neprežúvavce ako kategóriu zvierat a popísať ich nároky na krmivopísomná metóda
popísať druhy krmív a správne výpočítať krmnú dávkupísomná metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 80%.

Hodnotená spôsobilosť

  • vysvetliť zásady správnej výrobnej a hygienickej praxe pri výrobe krmív
  • organizovať dodávky surovín a prídavných látok
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
charakterizovať technológie pri výrobe krmívpísomná metóda
popísať zásady hygieny pri výrobe krmívpísomná metóda
správne popísať technologickú disciplínupísomná metóda
popísať pracovné postupy pri dodávkach surovín a prídavných látokpísomná metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 80%.

Hodnotená spôsobilosť

  • vysvetliť systémy kŕmenia zvierat vrátane technológie použitej pri výrobe a skladovaní krmív
  • charakterizovať krmivárske suroviny a ich skladovanie
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
správne aplikovať kŕmenie zvierat vrátane technológie použitej pri výrobepraktické skúšanie
popísať krmivárske surovinyústna metóda
popísať zásady skladovania krmívpísomná metóda
popísať zásady skladovania komponentov na výrobu krmívpísomná metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 80%.

Hodnotená spôsobilosť

  • opísať stroje a zariadenia na výrobu krmív a kŕmnych zmesí
  • nastavovať, riadiť, ošetrovať a udržiavať stroje a zariadenia pri výrobe krmív
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
charakterizovať stroje a zariadenia na výrobu krmív a kŕmnych zmesípísomná metóda
popísať obsluhu a jednotlivé pracovné postupy na stroje a zariadenia na prípravu krmívpísomná metóda
nastaviť jednotlivé stroje a zariadenia na prípravu krmívpraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 80%.

Hodnotená spôsobilosť

  • pripraviť a dávkovať krmivá a pastvu
  • odoberať vzorky, vykonať základný rozbor a hodnotenie krmív
  • kontrolovať krmivo a dodržiavať hygienické podmienky v chovoch zvierat
  • pracovať so základným IKT a základným programovým vybavením
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
správne popísať kvalitu krmivapísomná metóda
vyhodnotiť rozbor krmívpraktické skúšanie
správne dávkovať množstvo krmiva pre jednotlivé kategórie zvieratpraktické skúšanie
predviesť riadenie ovládacích panelov pri výrobe krmívpraktické skúšanie
skontrolovať krmivo s dodržaním hygienických podmienokpraktické skúšanie
predviesť prácu s IKT a základným programovým vybavenímpraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 80%.

Metodické usmernenia

Zákon 131/2002 Z.z. o vysokých školách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 63