Špecialista výživy a technológie výroby krmív
Kód kvalifikácie
U2132003-01223
Úroveň SKKR
6
SK ISCO-08
2132003
Sektorová rada
Poľnohospodárstvo, veterinárstvo a rybolov
| Vedomosti |
|---|
| definovať zásady BOZP a PO |
| vysvetliť systémy kŕmenia zvierat vrátane technológie použitej pri výrobe a skladovaní krmív |
| charakterizovať krmivárske suroviny a ich skladovanie |
| charakterizovať legislatívu súvisiacu s výrobou krmív |
| opísať krmivárstvo |
| charakterizovať výživu neprežúvavcov |
| charakterizovať výživu prežúvavcov |
| opísať stroje a zariadenia na výrobu krmív a kŕmnych zmesí |
| špecifikovať zákony, nariadenia a iné administratívne predpisy týkajúce sa chovu zvierat, výroby krmív a potravín |
| vysvetliť zásady správnej výrobnej a hygienickej praxe pri výrobe krmív |
| Zručnosti |
|---|
| zostavovať a výpočítať kŕmnu dávku podľa potreby |
| pripraviť a dávkovať krmivá a pastvu |
| odoberať vzorky, vykonať základný rozbor a hodnotenie krmív |
| kontrolovať krmivo a dodržiavať hygienické podmienky v chovoch zvierat |
| nastavovať, riadiť, ošetrovať a udržiavať stroje a zariadenia pri výrobe krmív |
| organizovať dodávky surovín a prídavných látok |
| pracovať so základným IKT a základným programovým vybavením |
| Kompetencie |
|---|
| dôslednosť a zodpovednosť pri riešení pracovných povinností |
| disciplína a schopnosť pracovať samostatne |
| samostatnosť pri riešení úloh a problémov |
| schopnosť doplňovať kvalifikácie, odborné vedomosti a zručnosti |
| schopnosť pracovať v tíme |
Hodnotená spôsobilosť
- špecifikovať zákony, nariadenia a iné administratívne predpisy týkajúce sa chovu zvierat, výroby krmív a potravín
- charakterizovať legislatívu súvisiacu s výrobou krmív
- definovať zásady BOZP a PO
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| popísať zákony, nariadenia a iné administratívne predpisy týkajúce sa chovu zvierat | písomná metóda |
| popísať legislatívu súvisiacu s výrobou krmív | písomná metóda |
| odborne charakterizovať a popísať výrobu krmív a potravín | písomná metóda |
| popísať zásady BOZP a PO pri výrobe krmív | písomná metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 80%.
Hodnotená spôsobilosť
- opísať krmivárstvo
- charakterizovať výživu prežúvavcov
- charakterizovať výživu neprežúvavcov
- zostavovať a výpočítať kŕmnu dávku podľa potreby
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| definovať krmovinárstvo | ústna metóda |
| charakterizovať zásady kŕmenia a potreby výživy prežúvavcov | ústna metóda |
| definovať prežúvavce ako kategóriu zvierat a popísať ich nároky na krmivo | písomná metóda |
| charakterizovať zásady kŕmenia a potreby výživy neprežúvavcov | ústna metóda |
| definovať neprežúvavce ako kategóriu zvierat a popísať ich nároky na krmivo | písomná metóda |
| popísať druhy krmív a správne výpočítať krmnú dávku | písomná metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 80%.
Hodnotená spôsobilosť
- vysvetliť zásady správnej výrobnej a hygienickej praxe pri výrobe krmív
- organizovať dodávky surovín a prídavných látok
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| charakterizovať technológie pri výrobe krmív | písomná metóda |
| popísať zásady hygieny pri výrobe krmív | písomná metóda |
| správne popísať technologickú disciplínu | písomná metóda |
| popísať pracovné postupy pri dodávkach surovín a prídavných látok | písomná metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 80%.
Hodnotená spôsobilosť
- vysvetliť systémy kŕmenia zvierat vrátane technológie použitej pri výrobe a skladovaní krmív
- charakterizovať krmivárske suroviny a ich skladovanie
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| správne aplikovať kŕmenie zvierat vrátane technológie použitej pri výrobe | praktické skúšanie |
| popísať krmivárske suroviny | ústna metóda |
| popísať zásady skladovania krmív | písomná metóda |
| popísať zásady skladovania komponentov na výrobu krmív | písomná metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 80%.
Hodnotená spôsobilosť
- opísať stroje a zariadenia na výrobu krmív a kŕmnych zmesí
- nastavovať, riadiť, ošetrovať a udržiavať stroje a zariadenia pri výrobe krmív
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| charakterizovať stroje a zariadenia na výrobu krmív a kŕmnych zmesí | písomná metóda |
| popísať obsluhu a jednotlivé pracovné postupy na stroje a zariadenia na prípravu krmív | písomná metóda |
| nastaviť jednotlivé stroje a zariadenia na prípravu krmív | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 80%.
Hodnotená spôsobilosť
- pripraviť a dávkovať krmivá a pastvu
- odoberať vzorky, vykonať základný rozbor a hodnotenie krmív
- kontrolovať krmivo a dodržiavať hygienické podmienky v chovoch zvierat
- pracovať so základným IKT a základným programovým vybavením
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| správne popísať kvalitu krmiva | písomná metóda |
| vyhodnotiť rozbor krmív | praktické skúšanie |
| správne dávkovať množstvo krmiva pre jednotlivé kategórie zvierat | praktické skúšanie |
| predviesť riadenie ovládacích panelov pri výrobe krmív | praktické skúšanie |
| skontrolovať krmivo s dodržaním hygienických podmienok | praktické skúšanie |
| predviesť prácu s IKT a základným programovým vybavením | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 80%.
| Metodické usmernenia |
|---|
Zákon 131/2002 Z.z. o vysokých školách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 63 |